Tercihlerimizde istişare önemlidir

Eğitimin çeşitli evrelerinde değişimler yaşanmakta. Bunlardan biri de tercih dönemidir. Bu yılki tercihlerde tercih sayısının düşürülmesi ve ek puanlardaki değişiklik, dikkate alınması gereken bir durum. Tercih sayısının biraz düşürülmesi bizleri tedirgin etmesin. Çünkü daha fazla düşünmemize daha sağlıklı ve daha net kararlar almamıza vesile olacaktır.

Bazen seçeneklerin çok fazla olmasını bir avantaj olarak görebiliriz. Fakat seçeneklerin çok fazla olması bazı durumlarda aleyhimize olabilir. Ne gibi? Tabiri caizse evlilik gibi... Kanaat geliştirmeyip seçenekler üzerinde çok fazla düşünülmesi çoğu kardeşimizi mağdur etmiştir. Tercihler de böyledir. Danışılması gereken durumlarda danışmak, karar vermemiz gereken evrede karar vermek gerekir.

Tercih seçimi hassas ve çok boyutlu düşünülmesi gereken bir iştir. Tercih yapmayı, ciddi bir iş olarak algıladığımızda işin tek boyutlu olmadığını, çok boyutlu olduğunu düşünerek danışma kültüründen hareketle (istişare) sağlıklı sonuçlar elde edebiliriz.

Birçok filozof bütün sorunlarımızın temelinde danışma eksikliğine dikkat çekmiş, hadisi şeriflerde ise danışma sonucunda yapılan yanlışlarımızın doğrular kadar kıymetli olduğu dile getirilmiştir. Bu nedenle bu hassas sürecin hayatımızı ciddi anlamda etkileyeceğini unutmayalım.

Her ne kadar danışılması gereken rehberlik merkezleri ve rehber öğretmenler olsa da kişinin kendini tanıması, özelliklerini bilmesi, yetenek ve becerilerini fark etmesi, neyi istediğinin farkındalığı bu konuda atılacak en önemli adımlardır. Tüm seçeneklerimizi inceleyip daha sonra da her birini isteklerimize ve şartlarımıza ne derece uygun olup olmadığını değerlendirmemiz gerekmektedir. Çünkü meslek seçmek hayat rotasını belirlemektir.

İnsanlar mesleklerini belirlerken, gelecekteki hayatlarının birçok yönünü belirlemiş olmaktadırlar. Kendine uygun meslek seçmiş kimseler işlerini severek yapmakta, mesleklerindeki gelişimlerini ve yenilikleri izleme isteği duymakta, böylece hem coşkulu hem de mutlu ve verimli kişiler olarak meslek hayatlarını sürdürmektedirler. Buna karşılık seçtikleri meslek ve ilgilerine uygun olmayan kimseler ise çalışmaya karşı isteksizlik duymakta, işe devamsızlık yapmakta, verim düşüklüğü sergilemekte ve çoğu zaman mesleklerini değiştirme girişimlerinde bulunmaktadırlar. Çünkü her meslek belirli psikolojik özellikler gerektirir.

Meslekte başarılı olmak sadece zekâ ile sağlanamaz. Bazı psikolojik özellikler gerekmektedir. Örneğin yönetici olmayı düşünen birinde başkaları ile iyi geçinebilen, sabırlı, idealist, ikna gücü yüksek gibi özelliklerin olması gerekmektedir.

Bizler bilgi toplumunda yaşadığımız için hayatımızı etkileyen meslekleri iyice araştırmalı ve kendi kişiliğimizle bütünleşen meslekleri seçerek hem ümmete, hem topluma, hem ailemize, hem de kendimize iyilik etmiş oluruz.

“Acele etmenin şeytanî bir miras olduğunu düşünerek daha sağlıklı adım atmanın, sağduyuyla, sabırla olacağı kanaatindeyim. Kendimize ve insanımıza daha fazla faydalı olabilecek isek, bir yıl daha sabırla hazırlanıp imkânlı bölümlere yerleşmemizde hayır olacaktır. Düşüncelerimiz değiştiğinden tercih bitimine kadar tercih değiştirme hakkına sahibizdir. Bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum.

Rabbim, bütün öğrencilere tercihlerinde doğru kararlar alabilecek irade nasip eylesin.

Selam ve dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.