"Tercihlerinizi istişare yaparak verin"

"Tercihlerinizi istişare yaparak verin"

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, gençlere tercihlerini alanından uzman kişilerle istişare yaparak vermeleri tavsiyesinde bulunan uzmanlar, tercih edilecek bölümlerin de iyi araştırılması gerektiğinin altını çizdiler.

VAN - Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrencilerin puanlarına göre üniversite tercihlerini hazırlama heyecanı başladı. Tercihler, 18 Temmuz 2013 tarihine kadar yapılabilecek.


Uzmanlar tercihlerin alanında uzman kişilere başvurularak yapılması tavsiyesinde bulundu.


Konu ile ilgili görüştüğümüz İkra Eğitim Sağlık Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Van şubesi yönetim kurulu üyesi Yusuf Türk, tercihlerin hayattaki önemine değindi. Tercihin insanın yaşamını yönlendiren en büyük basamaklardan biri olduğunu aktaran Türk, "Çünkü insan yaptığı tercih üzerine yaşamını idame eder. Bu inançta da böyledir. Dolayısıyla tercihler ya kötü netice doğurur ya da güzel bir netice doğurur. Bizim isteğimiz kardeşlerimizin yaptığı tercihlerden memnun kalmalarıdır. Atanmış oldukları meslekte kendilerini iyi bir seviyeye getirmeleridir" dedi.


"Onların işi istişare iledir"
Tercih yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesinin de istişare olduğunu aktaran Türk, "Allah-u Teâlâ ayette bildiriyor: 'Onların işi istişare iledir…' Dolayısıyla Müslüman olmamız hasebiyle yapmış olduğumuz tercihlerde işin ehli olan insanlarla ve teknik bilgiye sahip insanlarla istişare yapmamız faydamıza olacaktır" ifadelerini kullandı.


Tercihlerinizi geciktirmeyin!
Tercihlerin geciktirilmemesi ve tercih edilecek bölümlerin ayrıntılı bir şekilde araştırılması tavsiyesinde bulunan Türk, "Kardeşlerimiz tercihlerini yaparken geciktirmemeleri gerekir; çünkü geciktirme durumunda son saatlere bırakılması riskli bir durumdur. Sistemin çökmesi gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bunun sonucunda tercihlerin yapılamaması 1 yıllık emeğin heba olması demektir. Öte yandan tercih edilecek bölümlerin ayrıntılı bir şekilde araştırılması lazım. Bunun yanında karar içerisinde ailenin payı da olmalıdır. Ancak toplumumuzda aile baskısıyla üniversite okuyanlar çok. Bu konuda öğrencilerin dikkat etmesi gereken husus ise ailelerin baskısıyla okumaktan ziyade ailenin de desteğiyle bu mesleği yapıp yapamayacağını düşünüp o meslekte bu yönde tercih vermesi gerekir" diye konuştu.


Toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun
Toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek bölümlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Türk, sonradan pişman duyulacak bölümlerin tercih edilmemesi gerektiğini aktardı. Türk, "Toplumun ihtiyaçlarını düşünerekten tercih yapılmalı. Toplumun hem manevi ihtiyacını hem de manevi ihtiyacını karşılayabilecek ve bu konuda ciddi bir potansiyeli olan bölümlerde okumak en güzelidir. Pişmanlık duyacağı bir bölüm olmaması lazım... Kazandıktan sonra 'keşke' demeyip de 'iyi ki' diyenlerden olmak lazım. Aksi takdirde pişmanlık duyup okulu bırakma tehlikesi yüksektir. Bunun yanında maddi imkânlar dikkate alınmalıdır. Tercih yapan öğrencilerin tercih yapacakları bölümlerin maddi imkânlarına uygun olup olmadığına dikkat etmeleri lazım; çünkü çoğu öğrenci tercih yapıp gitmiş olduğu üniversitelerde maddi imkânsızlıklar yaşadıklarından dolayı bölümleri her ne kadar iyi olsa da üniversitesini bırakıp evine dönmüştür" uyarısında bulundu.


"Nimeti, nimet verenin yoluna harcamak lazım"
Son olarak tercih veren öğrencileri istediği bölümü kazanması halinde bunu Allah-u Teâlâ tarafından bir nimet bilip şükretmesi gerektiğinin altını çizen Türk, "Tercih veren kardeşlimiz tercihlerin kazanması halinde bunu bir nimet bilip şükretmeleri lazım. Nimeti, nimet verenin yoluna harcamak lazım. Tercihleri neticelenmeyen kardeşlerimize gelince de bu, dünyanın sonu değil. Dünyaya illa ki üniversite okumak için gelmedik. Allah-u Teâlâ Rezzak'tır. Rızık endişesi ile yaşamamak lazım. 'Üniversite yoksa aç kaldık' mantığı yanlıştır. Kulluk devam ettikçe Allah-u Teâlâ'nın Rezzak sıfatı da tecelli olacaktır. Kazanacak olanlara bölümlerinin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Kazanmayanlara da Allah-u Teâlâ daha hayırlısını nasip etsin. Üniversiteyi kazanmak her şeyi kazandık anlamında değildir. Üniversiteyi bitirdiklerinde işlerin yeni başladığını görecekler. Dolayısıyla her şeye rağmen bir Müslüman'ın yapmış olduğu tercihlerde de Müslümanlık hassasiyetini göz önünde bulunduraraktan tercihlerine yön vermelerini temenni ediyoruz" diye konuştu. (Fırat Arslan - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.