Tillo, Bilim ve Kültür Günleri
Siirt'in Aydınlar ilçesinde düzenlenen Tillo Işık Hadisesi Bilim ve Kültür Günleri, etkinliklerle devam ediyor.
SİİRT - Siirt Valiliğinin desteğiyle, düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, bir çok ünlü akademisyenin katıldığı panel' de Tillo'nun tarihi ve kültürel değerleri, ve Işık hadisesi konularında geniş akademik bilgiler verildi.
Tillo Kapalı Spor Salonu'nda, Fatih Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan'nın, oturum başkanlığını yaptığı panale;Viyana Üniversitesi İslam Akademileri Enstitüsü ile İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde görevli Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Stratejik Düşünce Enstitüsü başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Başkent Üniversitesi Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof Dr. Cengiz Işık, Akdeniz Üniversitesi TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, Siirt üniversitesi Rektörü, Prof. Dr Murat Erman Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Adnan Memduhoğlu, Fizik yüksek mühendisi Feyaullah Toprak ve eski Siirt Milletvekilli Ahmet Aydın katıldı.
Panelde açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Aydın,"Binlerce gönül ve ilim insanının yaşadığı evliyalar diyarı Tillo'muz ile astronomi bilimi açısından önem taşıyan " Işık Hadisesi" evrensel boyutta tüm dünyaya tanıtmak ve kutsal beldemizin sahip olduğu inanç turizmini potansiyelini geliştirmek en büyük amacımızdır."dedi.
Siirt Üniversitesi bünyesinde kurulması kararı verilen ilahiyat fakültesinin Tillo'da kurulacağını belirten Vali Aydın,"Kurulması kesinleşen ilahiyat fakültesini uluslararası düzeyde eğitim yapacak bir şekilde bu ilçemizde kuracağız. Bundan sonra Öğretmenler Günü'nü de Tillo'da kutlayacağız" dedi.
Fatih Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan'ın yönetiminde yapılan panelde Tillo'da yetişen büyük evliyalar konuşuldu.
Medreselerin tarihini ele alan İslam tarihçisi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma,"İslam aleminde eğitime çok önem verilmiştir. Peygamberimizin Mekke'den, Medine'ye hicretinden sonra yaptığı ilk işlerden birisi, 'Mescid-i Nebi' ninn yanına yaptırdığı "Suffa" isimli ilk medresedir. Daha sonra Abbasiler'de, Emeviler'de ve bütün İslam medeniyetinde bunu görüyoruz. Ancak şunu belirtmek istiyorum ki; dini ve dini olmayan eğitim, siyasilerin tasarrufları altında olursa eğitim gelişmez. Ora da insanlara yararlı bir hale gelmez." diye konuştu.
Prof. Dr. Cengiz Işık ise " Işık Hadisesi' nin tekrar işlevlirlik kazanılması yönünda yaptıkları çalışmaları sunum eşliğinde, ayrıntıları ile anlattı.
Devam eden Panelde, Doç. Dr. Adnan Memduhoğlu da Tillo' da yaşayan Evliyaların yaşamlarından önemli kesitler sundu.
İki oturum şeklinde yapılan panelin sonunda, Vali Ahmet Aydın tarafından, Panelistlere plaket verdi.
(Hamza Kezer-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.