TOKİ sakinleri yönetimden şikayetçi
Van Edremit TOKİ sakinleri, yönetimin haksız yere kendilerinden aidat parası aldığını ve bunun karşılığında herhangi bir hizmetin yapılmadığını iddia edip balkonlardan tencere tava çalarak yönetimi protesto ettiler.
Kısa zaman önce Şerefiye TOKİ (Sosyal Meskenler) sakinleri, yönetimi ve doğalgaz şirketini protesto etmiş ve mahkeme sürecini başlatmıştı. Edremit yeni TOKİ sakileri ise yönetimi protesto için balkonlardan ve pencerelerden tencere tava çalarak tepkilerini ortaya koydular.
TOKİ yönetiminin İstanbul’dan gönderildiğini ve kendileri ile hiçbir şekilde görüşülmediğini söyleyen TOKİ sakinleri, yönetimin değişmesini ve kendileri tarafından seçilen bir yönetimin görev almasını istediklerini belirttiler.
Edremit Yeni TOKİ konutlarının, 2011 yıllında meydana gelen büyük depremlerden sonra yapılığını hatırlatan TOKİ sakinleri, yönetim tarafından her ay alınan 80-85 TL’lik aidatlarla dairelere bir çivi dahi çakılmadığını iddia etiler.
Yönetim ile 10 yıldır süregelen sıkıntılarının olduğunu, bu 10 yılda 10 farklı müdürün değiştiğini belirten TOKİ sakinlerinden Faysal Yaşar, Herhangi bir hizmet almadıkları halde aidatlarda fahiş bir fiyat artışı yapıldığını belirtti.
Yaşar, “Kömür kazanlarının çalıştığı zamanlarda ayda 50 TL aidat veriyorduk, ona rağmen hizmetler oluyordu. Şu an doğalgaza geçtiğimiz ve sadece bir paspas atılmasına rağmen aidatlarımızı 85 TL’ye çıkardılar. 2021 itibari ile bu aidata 50 TL daha zam yapıp 135 TL’ye çıkaracaklar. Bizler buna itiraz ediyoruz ve kabul etmiyoruz. Çünkü mafyacılık, tefecilik olayı ortaya çıkmış bu bölgede” dedi.
“Muhtarımız tehdit edildi”
Bazı TOKİ sakinlerinin korkudan seslerini çıkaramadıklarını dile getiren Yaşar, şunları söyledi: “Bizler de 3 bin imza toplayıp bunun önüne geçeceğiz. En büyük temsilcimiz de muhtarımızdır. Muhtarımız, Cumhurbaşkanı’nın temsilcisidir, bizler de sonuna kadar arkasındayız. Topladığımız imzalarla mahkeme sürecini de başlatacağız. Muhtarımıza uzlaşmak istediklerini söylediler ve üst mercilerde bulunan birkaç kişi muhtarımızı tehdit etti. Ses kayıtları da elimizde var. Biz bunun da üstünde duracağız. Sonuç olarak biz bu yönetimi istemiyoruz. Kararlılıkla bu işi sonuçlandıracağız. İstediğim, yönetimin gitmesi ve yönetime kat maliklerinin el atmasıdır.”
“Yönetim sırtımızdan para kazanıyor”
Yönetimin değişmesi için defalarca müracaat ettiklerini, buna rağmen herhangi bir sonuç alamadıklarını söyleyen TOKİ sakinlerinden Sami Orhan, “Yönetim her ay K etaplardan 80 TL, CV etaplardan da 85 TL aidat alıyor. 9 yıldır bu paralar bizden alınıyor. Bu paralar nereye gidiyor, bunları nerelere harcıyorlar? Eskiden de kömür sorunu vardı. 500 TL’ye olan kömürü bize bin 200 TL’den veriyorlardı. Doğalgaza geçildikten sonra ise herhangi bir hizmet yapılmadı. Bir kapıcı tutulmuş, her ay 80 TL veriyoruz. Her binada 20 daire var ve 3 binaya bir kapıcı bakıyor. 4 bin 800 TL topluyorlar. Kapıcıya 2 bin 200 TL maaş veriyorlar. 800 TL de sigorta parası ödeniyor. Diğer paraların nereye gittiğini hiçbir şekilde bilmiyoruz. Kapıcı her 3 günde bir binaları temizliyor, bir de akşamları çöpü atıyor, başka yaptığı bir şey yok. Bu yönetim bizi resmen enayi yerine koymuş ve bizim sırtımızdan para kazanıyor. Biz bu yönetimi istemiyoruz ve gitmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
“İstanbul’dan yönetiliyoruz ve kimse bizi arayıp sormuyor”
5 Şubat 2013 tarihinden beri TOKİ’de ikamet ettiğini ve yönetim tarafından herhangi bir hizmet yapılmadığını dile getiren TOKİ sakinlerinden Burhan Bağlar ise şunları söyledi: “Bütün TOKİ mensupları bu yönetimden şikayetçidir. İstanbul’dan yönetiliyoruz. Eğer İstanbul’dan gelip durumumuzu sormuş olsalardı, onlara 7 yıl boyunca bizim için ne hizmet yaptınız? diye soracaktık. Ama ne arıyorlar ne de toplantı yapıyorlar. Sadece para almakla yetiniyorlar. Yönetime gidip bu TOKİ’ler için neler yaptıklarını sorabilirsiniz. 6 bin 768 tane daire var ve 30 bin kişi yaşıyor burada. Devlet yetkililerinin de buraya bakması lazım. TOKİ yönetimini kendimiz yapmak istiyoruz.”
“Alınan aidatlar yasaldır ve yapılan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır”
TOKİ yönetimi ile yaptığımız görüşmelerde, alınan bütün ücretlerin “Kat Mülkiyeti Kanunu”na istinaden alındığı, bu kanuna göre borcunu ödemeyen kat maliklerine yüzde 5 gecikme zammının uygulandığı, 3 ay boyunca ödenmeyen borçlara da icra gönderildiği belirtilerek, açılan icraların tamamen yasal olduğu dile getirildi.
Açıklamada, “3 yıldır herhangi bir aidat zammı yapılmamıştır. İddia edildiği gibi bir zam söz konusu değildir. Bütün kat maliklerine mesaj gönderilerek bilgilendirme yapılmıştır. Bizim 2021 için ön gördüğümüz aidat miktarı 95-100 TL arasındadır. Bunun dışında iddia edilen miktarlar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.
Kat maliklerinden alınan aidatlar boya, kaldırım onarımları, ortak alanda kullanılan temizlik malzeme giderleri, personel maaşları, ortak alanda meydana gelen arıza masrafları için kullanılır” denildi.
Hiçbir kat malikinden haksız yere para alınmadığı, alınan aidatlar ve uygulanan icralar yasal olduğu ifade edildi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.