​"Toplantıdan çıkan sonuç çiftçileri rahatlattı"

​"Toplantıdan çıkan sonuç çiftçileri rahatlattı"

​Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba başkanlığında Mardin’de gerçekleşen elektrik toplantısının sonucunu değerlendiren katılımcılar, çıkan sonucun kendilerini bir nebze rahatlattığını söylediler.

Son günlerde gündemin en çok konuşulan konuların başında gelen elektrik sorununa çözüm bulmak için Başbakan Binali Yıldırım’ın görevlendirmesiyle Mardin’e gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba; sivil toplum kuruluşları, tarım üreticileri, sanayiciler, çiftçiler ve muhtarların katıldığı toplantıda bir araya geldi.

Kentteki bir otelde yapılan toplantı sonrası basının karşısına geçerek açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, beklenen müjdeyi çiftçilere verdi ve "Hemen şimdi telefon edip enerjiyi verdireceğiz." dedi.

Toplantısının sonucunu değerlendiren katılımcılar ise İLKHA muhabirlerine, çıkan sonucun kendilerini rahatlattığını söyledi.

"Sonuç rahatlatıcı oldu diyebilirim"

Kızıltepe Eymirli (Tibyat köyü) Mahalle Muhtarı ve çiftçi Feyat Sincaroğlu, "Toplantıda; sayın bakanımız enerjinin bırakılması, borçlu olanlar taksitli bir şekilde haksızlık olmadan bunun ödenmesi ve bir heyetin kurulması, itirazı olanlar ve haksızlığa uğrayanların hemen Valiliğe dilekçeyle başvurmasını istedi. Sonuç memnun etmedi ama bir nevi rahatlatıcı oldu diyebilirim. Zaman geçtikçe artık iş günlere kalmadı saatlere kaldı. Bu saatler geçti mi bizim bölge tamamen mağdur bir durumda kalacaktı. Bu mağduriyetinin giderilesi için bir an önce elektriğin verilmesi sayın bakanımızın da belirttiği gibi gayet iyi bir şekilde uzlaşıcı bir şekilde her iki tarafından da incitilmemesi şartıyla bu olayı gayet güzel bir şekilde sunum yaptı." diye konuştu.

"DEDAŞ, yargılanmayan bir kurum haline gelmiş"

Derik Sulama Birliği Başkanı Naşit Temelli, ise toplantıda bakanın kendilerini dinlemesiyle bir çözüm olacağına inandıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Öncelikle DEDAŞ’ın bu sorunu anlaması lazım. DEDAŞ kendince bir devlet gibi olmuş. Yani yargılanmayan bir kurum haline gelmiş. Sıkıntımız orada ve Sulama Birliği Başkanı olmama rağmen, 20 bin dönüm arazi sulamama rağmen, elektrikle hiçbir ilgimiz olmamasına rağmen, bütün çiftçilerimin hesaplarına bloke konuluyor. Bunu bakan beye ilettik. Bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor. Bunu DEDAŞ yetkililerine anlatmamıza rağmen, ‘genel merkezden araziniz sulu diye bloke konulmuş’ diyorlar. O zaman mademki benim hesabıma bloke konulmuş bana bir makbuz ver makbuzda vermiyor, faturada vermiyor. Niye kesiyorsunuz diye sorduğumuz da gözümüze bakıp susuyor. DEDAŞ, 5 yıldır bu devri aldıktan sonra çiftçilerin her yıl dilekçe verip 4-5 ay sonra ancak kendi desteklerini alabiliyorlar. Toplantı iyi geçti bakanımızın da yerli olmasından dolayı verimli geçeceğine ve sonuçta alacağına inanıyorum. Tabi DEDAŞ yetkililerinin bunu ne kadar kale alacığına da bilmiyoruz DEDAŞ başlı başına bir devlet olmuş."

"Yetkiyi valiye ve kaymakamlara verdi"

Derik Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Reşat Çelik ise toplantının güzel geçtiğini dile getirerek, "Bakan, bundan sonra yetkiyi vali beye ve kaymakamlara verdi. Bence başarılı olur. Tek düşüncemiz DEDAŞ’la borçları yapılandırmaya gitmesidir. Çiftçilerin zaten parası yok. Yaza kadar çiftçi parayı nereden bulacak? İkincisi yüksek hayali faturaların üzerinde durduk. İnşallah olumlu olur. Tüm Mardin halkına hayırlı olmasını diliyorum." dedi. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA) 













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.