Toplumu ayrıştırıcı manşete tepki

Toplumu ayrıştırıcı manşete tepki

Ankara Polatlı’da yerel bir gazetenin mevsimlik tarım işçilerine yönelik attığı “Bu şehri terk edin” manşetinin yaşanan sorunları daha da derinleştirdiğine dikkat çeken MEVTİ-DER, bu tür tavırlar yerine kardeşliği öne çıkaran bir tutumun içerisine girilme

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği (MEVTİ-DER) Başkanı Mehmet Göbek, Ankara’nın Polatlı ilçesindeki yerel bir gazetenin mevsimlik tarım işçilerine yönelik “Bu şehri terk edin” manşetine tepki gösterdi.

Mevsimlik tarım işçisi olarak batı illerine giden insanların sadece çalışmak amacıyla oraya gittiklerini belirten Göbek, bunu başka yönlere çekmenin doğru olmadığını söyledi.

Ankara gibi Türkiye’nin başkenti olan bir ilde böyle olayın yaşanmasının kendilerini derinden üzdüğünü ifade eden Göbek, ülkede yaşanan hassas dönemin göz önünde bulundurularak bu tür tavırlar yerine kardeşliği öne çıkaran bir tutum içerisine girilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Son günlerde yaşanan olaylardan dolayı mevsimlik işçilere farklı yaklaşım gösterilmesinin yanlış olduğunu belirten Göbek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir kere şu iyice bilinmelidir ki bu insanlar buraya çalışmaya geliyorlar. Ve bu insanlar içinde belli bir etnik grup da yok. Bu insanların içerisinde Kürt var, Arap var, Zaza var, Çerkez var. Şimdi mevsimlik tarım işçilerini farklı boyutlara çekmenin anlamı yok. Mevsimlik tarım işçiliği sosyo-ekonomik bir problemdir bunu siyasi alana çekmeye çalışmak doğru değildir.”

Karadeniz bölgesine çalışmaya giden bazı mevsimlik işçilerin de benzer sorunlar yaşadığına dikkat çeken Göbek, “Zonguldak’a bağlı Alaplı ilçesinde bir köy muhtarı güvenlik amaçlı çalışan işçilerden kimliklerini alıp Jandarmaya götürüyor. Bu güvenlik amaçlı bunda bir sorun yok. Ama asıl sorun yaklaşık 10 geçmesine rağmen bu insanların kimlikleri geri verilmiyor. Ve bu insanlar maalesef kimlikleri olmadığı için hastaneye bile gidemiyorlar. Sonradan kimlikler getiriliyor ama 7 kişinin kimliği kayboldu denilerek geri verilmemiş. Bu insanlar bu şekilde mağdur ediliyor. Bu keyfi uygulamalara bir an önce son verilmelidir.” diye konuştu.

Bu sorunun çözümü için diyalog yolunu öne çıkarmaya çalıştıklarını belirten Göbek, tarım işçileri içerisinde fevri hareket edebilecek gençlerin olmasının mümkün olduğunu ondan dolayı da bu tür durumlarda ayrıştırıcı adımlar atmak yerine diyalog yoluyla sorunların çözümüne gidilmesi gerektiğini söyledi.

Mevsimlik tarım işçiliği sorununun çözümü için TBMM Mevsimlik Tarım İşçiliği Araştırma Komisyonun hazırlanan raporun meclise sunulduğunu hatırlatan Göbek, bu tür sorunların çözülmesi için söz konusu raporun bir an önce meclisten geçirilerek yasalaşması gerektiğini belirtti. (Osman Gülebak-Mustafa Bikeç - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.