Toplumun engeli her ferdine ayrı bir şekilde sahip çıkmak lazım

Toplumun engeli her ferdine ayrı bir şekilde sahip çıkmak lazım

​Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Ahmet Eren Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezini ziyaret eden Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, engelli bireylere sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

"3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla Ahmet Eren Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezini ziyaret eden Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, toplumun engelli her ferdine ayrı bir şekilde sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Korkmaz, okuldaki sınıfları gezerek, çocuklara çiçek verip, farklı oyuncaklar dağıttı.

Her insanın bir engelli adayı olduğunu hatırlatan Korkmaz, “Bana göre her insan bir engelli adayıdır.  Biz önce beynimizdeki bariyerleri, sonra vicdanımızda ki bariyerleri ve paylaşımımızdaki bariyerleri kaldırmamız lazım. Paylaşmayı bilmemiz lazım ve toplumun engeli her ferdine ayrı bir şekilde sahip çıkmak lazım.  Son 15 yıldır bu konuda çok büyük mesafeler kat edildi. Şu okulumuzda gördüğünüz gibi eğitim uygulamalı okullarımızda birebir öğrenciye, hatta fark ederseniz bir sınıfta bir öğrenci ve onunla yanında bir öğretmen var.  Bu konuda bizim bakanlığımız oldukça cömert davranmaktadır. Bu çocuklar bize emanet edilmeden önce kendi bakımlarını bile yapabilecek düzeyde değildiler.” dedi.

“55 engelinin bulunduğu okulda 29 öğretmen görev yapıyor”

Uygulamalı okullarda öğrencilerin hem okuma yazmayı, hem de kişisel gelişimlerinin sağlanması için çalışıldığını vurgulayan Korkmaz, şunları söyledi:

“Çocuk burada okuma-yazmayı öğreniyor, kendi öz becerilerini, kendi öz bakımlarını öğreniyor. Daha ötesi bunlar bizimle beraberken aileler daha rahat nefes alabiliyor. Bu okulumuzda idarecilerle beraber 29 öğretmenimiz ve 55 öğrencimiz var. Burada gördüğünüz gibi üçüncü kadememiz var. Hatta atölyenin birisinde çocuklarımız galoş yapıyorlar. Biz burada sadece çocuklara okuma-yazma öğretmiyoruz.  Çocukların boş zamanlarını hoşça geçirebilecekleri sportif faaliyetlere önem veriyoruz. Kendilerini geliştirme adına, bu çocuklarımıza kendi seviyelerine uygun, fazla zorlamayacak, fazla efor sarf etmeyecekleri galoş alış gibi ufak tefek böyle işler kendilerine yaptırıyoruz. Okulumuzun aynısını 20 derslik bir okulu Tatvan ilçemizde açtık. Biz yine orada 8 derslik 3’uncü kademe açıyoruz. Yani liseye giden öğrenciler için.  Doğrusu çocukların böyle cıvıl cıvıl olması bizleri de mutlu ediyor.”

Son olarak Korkmaz, uygulamaları okullarda engelli öğrencilerle özverili bir şekilde çalışan öğretmenlere de teşekkür ederek, “Başta okul idaremiz olmak üzere öğretmenlerimizin her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Ben 10 yıl sınıf öğretmenliği yaptım.  Uygulamalı okullarda, özellikle ihtimam gösterilmesi gereken öğrencilerimize öğretmenlik yapmak çok zordur. Arkadaşlarımız bu işi sevgiyle, hoşgörüyle, sabırla yapıyorlar. Ben arkadaşlarımızın bu hoşgörü, sevgi ve sabır ile çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bugünümüze teşrif ettiğiniz için gazeteci arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Benim için çok anlamlı bir gündü. Umarım biz toplumdaki her engelli öğrencinin her engelli bireyin her türlü hukukunu yerine getirecek insanlar oluruz.” diye konuştu.

İLKHA





















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.