TPAO: "Gelecek için çok agresiz projelerimiz var"
Batman'a gelen TPAO Genel Müdür Vekili Besim Şişman, Devletin gelecek 10 yıl için dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefinin olduğunu vurguladı.
BATMAN – TPAO Genel Müdür Vekili Besim Şişman, Batman’da Türkiye genelinde yaptıkları çalışmalar hakkında kısa bilgi verdi.
“Gelecek 10 yılı programlayıp hayata geçirmeye çabalıyoruz”
Türkiye Petrollerinin 7-8 aydır Türkiye’nin gelecek 10 yılı ile ilgili yoğun bir çalışma yürüttüğünü belirten Şişman, “2023’e kadar devletin koyduğu hedeflere paralel, Hükümetimizin koyduğu hedeflere paralel olarak Türkiye Petrollerinin ne yapabilirini bizler tartışıyoruz ve bunu yol haritasını oluşturuyoruz. Enerji Bakanımızın desteği ve yardımıyla bizde Türkiye Petrolleri ile ilgili olan hedeflerimizi hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Vakit kaybetmeden gelecek 10 yılı hızlı bir şekilde programlayıp hayata geçirmeye çabalıyoruz.” dedi.
“Ortadoğu’da, Afrika’da çok aktif olmak istiyoruz”
Devletin gelecek 10 yıl için dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefinin olduğunu söyleyen Şişman, “Yine aynı şekilde 2023’e kadar 10 tane dünya markası şirket meydana getirme hedefi var. İşte bu 10 şirketten biri de biz olmak istiyoruz, Türkiye Petrolleri olarak. Türkiye Petrollerinin bunu başarabilecek gerçekten potansiyeli var. Bu anlamda sadece 2014 değil gelecek 10 yıl için bizim çok agresiz projelerimiz var. Tabi biz dünyanın her tarafında ama özellikle yakın coğrafyamızda Ortadoğu’da, Afrika’da çok aktif olmak istiyoruz ve bununla ilgili çalışmalarımız var. Bütün bunları yaparken de kendi ülkemizi hiçbir zaman ihmal etmeyeceğiz. Çünkü gerçekten içerde ürettiğiniz bir varilin dışarda karşılığı 10-15 varildir. Bu ne demektir, içerisi çok kıymetli demektir.” ifadeleriin kullandı.
“Rusyada Türkiye Petrolleri tarihinde 60 yıllık ilk defa bir saha satın aldı”
Sahalarında hummalı bir çalışmanın olduğunu vurgulayan Şişman, “Tüm ekipler inanılmaz gayretler içerisinde çalışıyor. Ama bizim yönetim olarak çok güçlü projeksiyon ortaya koymamız lazım. Bunun gayreti içerisindeyiz. İnşallah seçimden sonra bakanımızla randevu isteyip bu konuları görüşeceğiz. Arkasından hazineyle görüşeceğiz ve ondan sonra da TPAO gelecek 10 yıl için stratejilerini paylaşacak. Rusyada Türkiye Petrolleri tarihinde 60 yıllık ilk defa bir saha satın aldı. Her iki yılda bir Türkiye Petrollerinin bir saha satın alma hedefi var. Şirket almalar bundan sonra gündeme gelebiir. Türkiye Petrollerinin parası var ama paramızı doğru bir şekilde kullanmamız lazım. Yatırım yaptığımız zaman bizim önümüz açık. En büyük şanslarımızdan bir tanesi de belki diğer şirketlerin gidemediği yerlere biz gidiyoruz.” diye konuştu.
“Gaz projemiz çok önemlidir”
Güney’de merkez hükümetle 4 tane projelerinin devam ettiğini ifade eden Şişman, “Bu projelerimizin ikisi petrol ikisi gaz projesidir. Özellikle bu gaz projelerimizden bir tanesine operatörlük yapıyoruz ve bizim için gerçekten çok önemlidir. Bu projeler kesinlikle bizim için yeterli projeler değildir. Sadece Irak’ta da değil bizim bir çok ülkede çok daha aktif faaliyet yapmamız lazım. Korkarak hareket etmenin bize bir faydası yok.” dedi.
“TPAO kuyu kazan, sondaj yapan bir şirket olarak algılanmaması lazım”
2014 yılı için 100’ün üzerinde bir kuyu açma programlarının olduğunu dile getiren Şişman, açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Geçen sene 110 civarında bir kuyu kazdık. Ama kuyuların sayısı çok önemli değil. Türkiye Petrollerinin sorgulanması gereken yeri ne kadar kuyu kazdığı değil ne kadar rezerve sahip olduğudur. Bunun üzerine ne kadar rezerve ilave ettiği, ne kadar ürettiği ve üretimini ne kadar arttırdığı önemlidir ve buradan sorgulanmamız gerekir. TPAO’nun sondaj yapan, kuyu tamamlama yapan veya teknik faaliyet yapan bir şirket olarak algılanmaması lazım. Türkiye Petrolleri Türkiye Cumhuriyetinin 50 küsür milyar dolarlık petrol ve doğalgaz açığını aşağıya çekmek için rezerve üretimini artırması lazım.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.