Trafikte cezalar artmasına rağmen kurallara uyulmuyor
Trafikte yeni bir dönemi başlatan düzenleme Meclis’ten geçerek yasalaştı. Özellikle yayalara öncelik vermeyen sürücülere ağır cezalar getirilmesine rağmen kurallara yine uyulmadığı görüldü.
TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile yaya geçitlerinde, yayalara öncelik vermeyen sürücülere uygulanacak ceza 235 TL’den 488 TL’ye çıkarıldı.
Meclis’ten geçen trafik cezalarını artıran değişiklikler içeren kanun Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte yapılan uygulamalarda sürücülere yeni yürürlüğe giren ceza miktarları uygulanmaya başladı.
Mardin’de, özellikle yayalara öncelik vermeyen sürücülere ağır cezalar getirilmesine rağmen kurallara yine uyulmadığı görüldü. Şehir içinde emniyet kemeri takanların sayısı ise neredeyse yok denecek kadar az.
Mardinli vatandaşlar, özellikle yaya geçitlerinde büyük sıkıntı çektiklerini anlatıyorlar. Araçların yaya geçitlerinde çok hızlı geçtiğini dile getiren vatandaşlar, karşıya geçmek için dakikalarca beklemek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar.
Trafik kurallarına uyulmasının sağlanılması için denetimlerin artırılmasını talep eden Mardinliler, bunun yanında sürücülerin bilinçlendirilmesi kamu spotlarına ağırlık verilmesi gerektiğini anlattılar.
"Yaya geçidinde birçok insan öldü"
Yaya geçidinde araçların durmadığını ve kazalara davetiye çıkardığını söyleyen Dursun Tokay, şunları söyledi:
"Böyle olmaz ki, az kalsın size de araç çarpacaktı. Burada birçok insan öldü, ışık var, yaya geçidi var, ama hâlâ durmuyorlar ve çok hızlı geçiyorlar. Ne kadar seslensek de kimse sesimizi duymuyor, kimse bir şey yapmıyor. Trafik kurallarına pek uyulmuyor, denetim yok, denetim sıfır. Sürücülerin yüzde 90’ı emniyet kemeri takmıyor. Bazıları trafik polisini görünce kemeri takıyor geçtiğinde çıkarıyor. İnsan kendi güvenliği için takması gerekir."
"Sürücüler yaya geçitlerinde çok hızlı geçiyorlar"
Yaya geçidi güzergâhlarında araçların çok süratli geçtiğinden yakınan Bilal Aba, "Normalde sürücülerin yaya geçitlerinde 30 kilometre hızla gitmeleri gerekirken 70-80 kilometre hızla geçiyor. Kimse yayaları takmıyor, onlara geçiş hakkı vermiyor. Sürekli ölümlü kazalar meydana geliyor ve yayalar mağdur ediliyor." diye konuştu.
"Karşıya geçmek için araçların durmasını bekliyoruz ama durmuyorlar"
Abdulvahap Çimen de "Her gün sabah akşam bu yoldan gidip geliyorum, daha araçların durup yayalara yol verdiğini görmedim. 5 dakikadır yaya geçidinden karşıya geçmek için araçların durmasını bekliyoruz ama görüldüğü gibi araçlar vızır vızır geçiyor, durmuyorlar." dedi.
"Karşıya geçene kadar perişan oluyoruz"
Yolun karşına geçmek için çok zorlandıklarını söyleyen Arife Çimen, "Pazara gitmek için bazen yaklaşık bir saat bu yolda beklemek zorunda kalıyoruz. Görüldüğü gibi araçlar bize yol vermiyor. Yoldan geçene kadar perişan oluyoruz." ifadelerini kullandı.
"Sürücülerin geçiş hakkını vermelerini istiyoruz"
80 yaşında olan Hacı Mehmet Demir ise sürücülerin yayalara geçiş hakkı vermeleri gerektiğini belirterek, "Bazı sürücüler bize yol vermiyor. Bizde üst geçidi kullanıyoruz ve zorlanıyoruz. Sürekli ölümlü kazalar yaşanıyor. Sürücülerin yaya geçitlerinde yayalara geçiş hakkı vermelerini istiyoruz." diye konuştu.
"Yol vermeleri gerekirken azarlayıp hakaret ediyorlar"
82 yaşındaki Hacı Süleyman Selçuk da "Sürücüler bize saygı gösterip yol vermeleri gerekirken azarlıyorlar, ‘Sağır mısın’ diye bağırıp hakaret ediyorlar. Biz yayalara hiç geçiş hakkı vermiyorlar. 82 yaşındayım, baston olmasa yürüyemiyorum, bastonumun sayesinde yürüyebiliyorum. Sürücüler yaya geçidinde bize geçiş hakkı vermedikleri için bastonumla zar zor üst geçidi kullanmak zorunda kalıyorum." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.