Trajikomik bir suçlama "HAMAS'la İşbirliği" (Değerlendirme)

Trajikomik bir suçlama "HAMAS'la İşbirliği" (Değerlendirme)

Mısır'ın ilk meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik açılan soruşturmaların ardı arkası kesilmezken Hamas'la işbirliği suçlaması, yargının Mısır merkezli mi yoksa İsrail merkezli mi olduğu ile ilgili soru işaretlerine sebep oldu.

HABER MRK - Mısır'da gerçekleştirilen 25 Ocak devriminin ardından Mısır ile ilişkilerinde yeni bir döneme imza atan Filistin halkı (HAMAS), Amerika-İsrail endeksli meydana gelen darbenin ardından kabus günlerine yeniden geri dönüyor.

 

Müslüman Kardeşlere yönelik gerçekleştirilen tutuklama furyası aralıksız devam ederken Muhammed Mursi ve bazı danışmanları ile ilgili açılan soruşturmaların en dikkat çekeni ise İslami Direniş Hareketi (HAMAS) ile işbirliği oldu.

 

Devrik Lider Mübarek zamanında Mısır'da Hamas'la ilişkisi olsun olmasın sadece Filistinli olmak suç sayılırken, birçok kişi istihbarat ekiplerince cezaevinde işkence edilerek katledildi. Hatırlanacağı üzere 2009 yılının Nisan ayında Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zuhri'nin Yusuf adındaki kardeşi Mısır polislerince hiçbir gerekçe gösterilmeden tutuklandı. Ve daha sonradan Yusuf'un cezaevinde şehit edildiği haberi duyuldu. Konu ile ilgili özel bir haber sitesine demeç veren Zuhri kardeşinin, işkenceden dolayı beyin kanaması geçirdiğini, gözlerini kaybettiğini ve daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini dile getirmişti.

 

2011 Devriminden önce İsrail'den farksız olan Mısır toprakları, devrimden sonra Filistinliler için birer hicret diyarı oldu. Firavun Mübarek'in devrilmesine Mısır halkı kadar Filistin halkı da sevindi. Çünkü birçoğunun yakın akrabası Mısır zindanlarında bulunuyordu.

 

Bu arada HAMAS ile FETİH arasındaki ilk barış müzakereleri Mısır öncülüğünde gerçekleşirken İslami Direniş Hareketi ve İslami Cihat'ın liderleri Mısır'da en iyi şekilde ağırlandı.

 

Gazze'nin hayata açılan kapısı konumundaki Refah Sınır Kapısı, Filistinlilere süresiz açıldı. Yıllardır İsrail-Mısır kıskacında kalan mazlum Filistin halkı artık birer Mısırlı gibi cadde ve pazarlarda rahat rahat dolaşır, alışveriş yapabilir duruma geldi.

 

3 Temmuz akşamı gerçekleşen darbenin ardından artık her şey tersine dönmüş Filistinliler için kâbus yeniden başlamış, İsrail'in 2006 yılında başlattığı ambargo iki yıllık aradan sonra yeniden başlamıştı.

 

Mısır'ın darbeci yargı sisteminin Muhammed Mursi'ye yönelik açtığı soruşturmalara her gün bir yenisi eklenirken, açılan soruşturmaların en trajikomiği HAMAS ile işbirliği adı altında açılan soruşturma oldu. Öncelikle bu soruşturmanın yargı merkezinin Mısır değil İsrail olduğunun anlaşılması gerekiyor.

 

Ayrıca Mursi'ye yönelik açılan bu soruşturmaların gerekçeleri ise tamamen Refah sınır Kapısının açılması, HAMAS'ın Kahire'de açtığı bürolar ve benzeri, İsrail'i rahatsız edici gerekçelerden ibarettir. (Osman Çelik - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.