TÜGİAD Başkanı Şohoğlu: "Tasarruf etmeyi öğrenmemiz şart"
Coronavirus ile mücadelede normalleşme adımlarının atılmasıyla iş dünyası için asıl sürecin şimdi başladığını belirten TÜGİAD Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu, krizlerden etkilenmemek için tasarruf etmeyi öğrenmenin şart olduğu uyarısında bulundu.
Tüm dünyanın olağanüstü bir dönem yaşamasına neden olan Covid-19 pandemisi sonrası normalleşme adımları atılmaya başlandı.
Uzun süredir kapalı olan veya ciddi kısıtlamalara maruz kalan birçok sektör, 1 Haziran itibarıyla gerekli tedbirlere uymak kaydıyla faaliyetlerine başladı.
Normalleşme adımlarının başladığı tarihe kadar Türkiye'nin pandemi sürecini büyük bir başarıyla yönettiğini söyleyen Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Anıl Alirıza Şohoğlu, iş dünyası için asıl sürecin şimdi başladığını, bundan sonraki süreçte ortaya çıkabilecek salgın hastalıklarla mücadele edebilmek için tasarruf etmeyi öğrenmek gerektiğini ifade etti.
"Keşke kriz dönemlerinde aldığımız reaksiyonları kriz olmadığı zamanda da alsak"
Şohoğlu, "Türkiye kriz dönemlerinde çok hızlı reaksiyon verebiliyor. Türkiye halkının doğasında bu var. Biz krizlere deneyimli olduğumuz için bu dönemleri çok iyi yönetebiliyoruz. Keşke kriz dönemlerinde aldığımız reaksiyonları kriz olmadığı zamanda da alsak." diye konuştu.
"İş dünyası süreci analiz ederek yola çıkılmalı"
Covid-19 sürecinin iyi yönetildiğini ancak iş dünyası için filmin yeni başladığını belirten Şohoğlu, "Herkes nisan, mayıs aylarında evde oturdu. 1 Haziran itibariyle ilk defa sokağa çıktık. İş dünyasında her şey yeni başlıyor. Şu 3 ayı çok iyi geçirmemiz gerekir. Artık dünya çok farklı, önce iş dünyasının oturup geçmişte ne yaptık, neyi yanlış yaptık, şu anda neredeyiz, bundan sonra neyi düzeltmeliyiz? diyerek yola çıkması gerekir." şeklinde konuştu.
"Kaliteli üretimler yaparsak ülke olarak çok büyük bir avantajımız olur"
Pandeminin neden olduğu krizde ülkemizin çok önemli bir fırsata sahip olduğu söyleyen Şohoğlu, şöyle konuştu:
"Pandemi döneminde, 3'üncü çeyrek sonrasının Türkiye açısından çok olumlu olacağını düşünüyorum. Ama bunu yaparken de iş dünyasının bir fırsat açgözlülüğü yapmaması lazım. Biz, bu hataları zamanında yaptık. Avrupa'nın bize ihtiyacı var, kalitesiz mal gönderelim, sözleşme hukuklarına aykırı davranalım şeklindeki anlayıştan vazgeçelim. Biz, gerçekten o kuralla uygun, kaliteli üretimler yaparsak ülke olarak çok büyük bir avantajımız olur."
Türkiye'nin sahip olduğu konum ve genç nüfus gibi avantajlar doğru yönetilirse çok ciddi fırsatlar doğurur"
Şohoğlu, "Dünya bu pandemide şunu gördü. Tedarik zincirleri kırıldı ve bu da global çağda domino etkisi yarattı. Artık insanlar kendi ürünlerini ya da ürettiği yan sanayinin en az 2-3 saatte ulaşabileceği lokasyonlar arıyor. Türkiye'nin konumuna baktığımız zaman bugün Türkiye'den üç saatlik uçuşla Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar bölgesine gidilebilir. Önemli bir lojistik noktadayız. Ayrıca elimizde bir hazine var; genç nüfus… Özetle; Türkiye'nin iş gücü var, lojistik olarak doğru yerdeyiz. Bu avantajlar ekonomik ve sosyal olarak doğru yönetilirse Türkiye'de ciddi fırsat olur." dedi.
"Krizlerden etkilenmemek için tasarruf etmeyi öğrenmemiz şart"
Türkiye toplumunun tasarruf etmeyen bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Şohoğlu, şunları kaydetti:
Türkiye iş dünyasında tasarruf etmek zorundadır. Pandemide gördük ki, 2 ay içinde kaotik bir ortama dönüşebiliyoruz. Biz, tasarruf edip tasarrufları da doğru yönlendirebilirsek en azından önümüze gelebilecek krizlerden daha az etkilenebiliriz. Bugün Covid-19 biter, yarın başka bir şey çıkar. O nedenle tasarruf etmeyi öğrenmemiz şart. Tasarrufun ise önce kamudan başlaması lazım. Globalleşme dediğimiz konu kısa sürede olmayacak, önümüzdeki yıl ülkeler içine kapanacak, Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi Türkiye gerektiğinde kendine yeten bir ülke olabilmeli.
"Kredi sistemi gözden geçirilmeli"
Kredi desteklerine de değinen Şohoğlu, "Türkiye'deki kredilerin veriliş şekilleri, veriliş yöntemlerinin gözden geçirilmesi lazım." dedi.
Türkiye'de 2 sene önce verilmeye başlandığında KGF kredi sistemini desteklediklerini hatırlatan Şohoğlu, "KGF, maalesef iş adamlarımızın birçoğu tarafından farklı şekilde kullanıldı. Kredi nedeniyle dolarlar, arabalar, evler alındı ama üretime gidilmedi. Üretime verilmeyen bir kredinin dönüşü yok ki, siz sonsuza kadar para basamazsınız." ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.