Tunus 2019'da zorlu günler yaşadı

Tunus 2019'da zorlu günler yaşadı

Tunus için 2019 yılı, iç içe geçmiş siyasi, güvenlik, diplomatik olaylar ve gelişmelerin yoğun yaşandığı bir yıl olarak kayıtlara geçti.

Kendi siyasi geleceğini, girdiği önemli seçimlerle belirleyen Tunus, Arap camiasında önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl geçirdi.  

Tunus'un başkentinde 31 Mart 2019'da kralların, başkanların, prenslerin ve yöneticilerin katıldığı 30'uncu Arap Zirvesi düzenlendi. Tabi bu zirveye katılmayan Arap ülkeleri de oldu. Üstelik bu Zirve; Suriye krizi, Yemen sorunu, Suudi'nin Katar'a yönelik ambargosunun gündemde olduğu ve Araplar arası yaşanan bir anlaşmazlığın olduğu bir zeminde düzenlendi.

Arap Zirvesi ve yaşanan protestolar

Ayrıca Zirve, Libya konusunu masaya yatırmak için BM düzeyinde Genel Sekreter Antonio Guterres ve Avrupa Birliği'nden Siyasi ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogerini'nin temsiliyeti ile uluslararası katılıma da tanık oldu.

Arap Zirvesinin aleni oturumunun açılışında Suudi Kralı Selman ile Katar Emiri Tamim arasında kameralar arkasında bir anlaşmazlık yaşandı. Bu anlaşmazlık, Katar Prensi Tamim ve heyetinin zirveden geri çekilmesine yol açtı.

Zirvenin düzenlendiği esnada Tunus sokaklarında halk, Yemen'deki çocukların katili diye vasıflandırdıkları Suudi Kralı Selman'ın da aralarında bulunduğu bazı yöneticilerin, bu zirveye katılımını protesto ediyordu. Göstericiler, Golan Tepelerinin siyonist çetelere ilhakını da kınıyordu.

Zirvenin bitimi sonrası yayınlanan sonuç bildirgesinde, siyonistlerin Golan Tepelerine yönelik provokatik girişimleri kınandı ve Golan'ın siyonistlere ilhakı kabul edilmedi.

Tunus'ta yapılan bombalı saldırı

27 Haziran 2019 Perşembe sabahı Tunuslular, başkentte Fransız Büyükelçiliği önünde bulunan Charles De Gaulle ve Devrim Caddesi olarak da bilinen Habib Bourguiba Caddesi'nde yaşanan birkaç patlamayla uyandılar. Bu patlamada bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetmiş bazılarıysa yaralanmıştı.

Kurcanı kışlalarına bir saldırı gerçekleştirildi

"Terörle mücadele kışlaları" olarak bilinen Kurcanı kışlalarına bir saldırı gerçekleştirildi. Saldırıyı düzenleyen 2 kişiden biri öldürüldü diğeri ise kaçtı. Kaçan kişi güvenlik güçleri tarafından 5 gün takip altına alındı. Mukteza bölgesinde bulunan bir metro durağında muhasara altına alınan kişi üzerindeki bombayı patlattı.      

Cumhurbaşkanı Baci Es-Sibsi'nin ölümü

27 Haziran 2019'da ülkenin Cumhurbaşkanı Baci Es-Sibsi aniden yaşadığı rahatsızlıktan dolayı Askeri Hastaneye kaldırıldı. Bunun duyulması üzerine halk arasında Sibsi'nin öldüğü haberleri yayıldı. Bunu duyan hükümet yetkilileri Sibsi'nin görüntülerini yayınlayarak hala hayatta olduğunu ve tedavi görmeye devam ettiği açıklamasında bulundu. Fakat bu halkı ikna etmeye yetmedi. Bu güvenceye rağmen, Tunus halkı, başkanlık sarayının, Cumhurbaşkanı Sibsi'nin sağlığı hakkındaki beyanatlarını sorgulamaya devam ederek bunda ısrarcı oldu.

Ve nihayetinde 25 Temmuz 2019'da resmi olarak Cumhurbaşkanı Baci Es-Sibsi'nin hayatını kaybettiği açıklanarak cenazesi devlet erkânının katılımıyla defnedildi.

Tunus Anayasasına göre, Temsilciler Meclisi Başkanı Muhammed El-Nasır, başkanlık boşluğunu doldurmak için cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro, Meclis Başkanlığı görevine atandı. Ülkenin anayasal bir boşluğa girmesini önlemek için erken cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinin yapılması için 15 Eylül tarihi belirlendi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve 15 Eylül 2019'da düzenlenen erken meclis seçimleri

Görevinden azledilen Zeynel Abidin Bin Ali'den sonra cumhurbaşkanlığı seçimleri; İslami, laik, sağ ve sol akımlar arasında yaşanan kıyasıya bir mücadeleyle gerçekleşti. Seçim kampanyaları döneminde Arap topraklarında ilk kez adaylar arasında uluslararası kanallarda açıkça yayınlanan bir açık oturum programı düzenlendi. Adayların seçim vaatlerini anlattığı bu programı Tunus'ta ve dünyada milyonlarca insan canlı izledi. Seçimlerin birinci turu basının ve kamuoyunun tahminlerinin tamamen dışında ve farklı bir şekilde sonuçlanmıştı. Kays Said'in diğer önde görünen 2 adaya göre şaşırtıcı bir oy çokluğu vardı.

Seçimin galibi Kays Said 

Seçimlerin ikinci turunda ülkede geniş bir kitleye sahip olan Nahda Hareketi, adayları olan Abdulfettah Moro'yu adaylıktan çekerek Kays Said'de destek verme kararı aldı. Kays Said, rakibi Nabil el-Karavi'yi yüzde 72'lik bir oy çokluğuyla yendi.

Tunus Meclisi seçimleri    

13 Ekim 2019'da Tunus Meclis seçimleri yapıldı. Açıklanan resmî sonuçlara göre en çok sandalye alan ve seçimlerin en öndeki galibi İslami Nahda Hareketiydi. Bu da Nahda Hareketine hükümetin başbakanını seçebilme ve hükümeti kurma yetkisi veriyordu ancak hala Tunus'ta hükümet kurulabilmiş değil.

Kays Said'in Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinden sonra ülkeye ilk ziyaret, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Libya meselesi üzerine yapılan ziyarette iki ülke arasında Ulusal Mutabakat Hükümetini destekleme üzerine ittifak kuruldu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.