"Türkiye alkol tüketiminde dünya sıralamasında üçüncü sırada"

"Türkiye alkol tüketiminde dünya sıralamasında üçüncü sırada"

Alkolün ülkeye ve insanlara vermiş olduğu zararlara dikkat çeken, Yeşilay Batman İl Temsilcisi Başkanı Şehmus Temiz, Türkiye'nin alkol tüketiminde dünya sıralamasında üçüncü sırada yer aldığını vurguladı.

BATMAN - Yeşilay Batman İl Temsilcisi Başkanı Şehmus Temiz, ülkede yaklaşık 17 milyon insanın alkol tükettiğini ve bunun ahlaki boyutuna bakıldığında ülkenin ciddi bir şekilde bozulmaya doğru gittiğini belirterek, yetkililerin gerekli tedbirleri alarak, acilen duruma müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

 

“Alkol beyni 10 yılda yüzde 17 oranında küçültmektedir”

Dünyada her yıl 1,4 milyon gencin alkol kullanımının neden olduğu olaylar nedeniyle fiziksel bir yaralanma geçirdiğini belirten Temiz, “Ülkemizde alkolün yıllık tüketimi 1 milyar litre civarındadır. Sıfır yaştan itibaren kişi başına 16 litre alkollü içki düşmektedir. Yine ülkemizde 4 milyonu alkolik olmak üzere toplam 17 milyon alkol kullanan insan olduğu tahmin ediliyor ve daha vahimi alkol tüketiminde dünya sıralamasında üçüncü sıradayız. Alkol beyni 10 yılda yüzde 17 oranında küçültmekte ve bu oluşum çocuklara da aynen yansımaktadır” dedi.

 

Ülkemizdeki vatandaşların her yıl sigara ve alkollü içki tüketimine 15 milyar dolar para ödediğine dikkat çeken Temiz, bu parayla ülkede 150 adet büyük fabrika veya 150 adet uçak veya 500 bin adet otomobil veya 16 bin adet okul yapılabileceğini kaydetti.

 

“70 milyonluk bir nüfusta 17 milyon alkol kullanıcısı var”

Alkolün daha çok ülkede ve bölgede dikkate alınmayan bir tehlike olarak karşımıza çıktığını vurgulayan Temiz, “Toplum olarak duygusal bir yapıya sahibiz. Genelde inandığımız şeylere körü körüne, realiteden uzak bir şekilde bağlanmakla beraber, karşı olduğumuz şeylere ise, tam tersine körü körüne ve önyargıyla yaklaşmaktayız. Bunun içinde bazı şeyleri insanlar gerçekleri yansıtamamakta ya da bazı şeyleri perdelemek için kulaklarını ve gözünü kapatmaktadır. Bu husus önemli bir nokta, çünkü kültürümüzde ve dinimizde yeri olmayan alkol alışkanlığı maalesef toplumumuzda son zamanlarda ciddi bir ivme göstermektedir. Ülkede istatistikler çok acı bir durumda aslında. Ülkeye baktığımızda 4 milyon alkolik bulunmakta ve alkol kullanıcıların sayısı ise 17 milyon. 70 milyonluk bir nüfusta 17 milyon alkol kullanıcısı çok ciddi bir rakam” dedi.

 

“Alkol, modernliğin sembolü olarak lanse edildi”

Alkolün maddi zararı olduğu kadar ahlaki zararlarının da olduğunun altını çizen Temiz, “Son zamanlarda bir yerlerde insanlar kendini ispat etmnin, kendinin göstermenin ve geçmiş yaşamın da bu sürece çok etkisi var. Çünkü bir dönem alkol maalesef bu ülkedeki insanların modernlerinin sembolü olarak lanse edilmeye çalışıldı. Bazı insanlar ‘Ben modern bir insanım’ demek için alkol kadehleriyle poz vermeye çalıştı. Bir yerde de insanlar bu manzaralara zorlandı aslında. Bu kesinlikle insanlar için bahane değil ama, maalesef burada şahısların yanında sistemin de ciddi manada bir problemi var. Şuanda yeterli olmamakla birlikte hükümetin de bu konuya ciddi manada destek verdiğini veya vermeye başladığını görüyoruz. Şuanda var olan tehlikeyi hem Yeşilay olarak hem de Yeşilay’ın mecliste çalışan kolu olarak yeni yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyor” ifadelerinin kullandı.

 

“Müslüman olmayan ülkeler bizden daha az alkol tüketiyorlar”

Son zamanlarda özellikle dizi ve filmlerde alkol noktasında ciddi manada bir özendirme kampanyasının başlatıldığını dile getiren Temiz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümet dizi ve filmlerde sigarayı yasaklamakla beraber, alkol çok daha tehlikeli boyutlarda olmasına rağmen maalesef alkol reklamları, alkol kullanımı ve alkolü özendirici spotların devam etmesi ülkemiz, insanlarımız ve kültürümüz için ciddi manada bir tehlike olarak görülmektedir. Müslüman bir ülke olmamıza rağmen maalesef dünyada alkol kullanan üçüncü ülkeyiz. Müslüman olmayan ülkeler bizden daha az alkol tüketiyorlar. Bu rakamlar geleceğimizi kaygılandıran sinyaller veriyor”

 

Temiz, ailelerin, kurumların, sivil toplum kuruluşların ve siyasetçilerin alkol konusuna özellikle eğilmeleri ve yasal düzenlemeleri yapmalarını isteyerek alkolün ikinci plana atılacak bir konu olmadığının altını çizdi.(M.Fatih Akgül-İLKHA)



 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.