Türkiye birincisi dünya ikincisi Bingöl Balı'nın hasadı yapıldı
Zengin floraya sahip yaylalarda üretilen Türkiye'de birinci dünyada ikinci seçilen Bingöl Balı'nın hasadı yapıldı.
Geçen yıl 45'incisi İstanbul Harbiye Kongre merkezinde gerçekleşen Apimondia Dünya Arıcılar Kongresi'nde 120 ülke arasından kalitesiyle, Türkiye birincisi, Dünya ikincisi seçilen Bingöl yayla balının hasadı yapıldı. Bal üreticileri, hava şartlarından dolayı geçen yıla kıyasla istenilen seviyede bal hasadı alamadıklarını söyledi.
Bingöl'de zengin floraya sahip yaylalarda üretilen balın coğrafi işaretle tescillenmesi için Bingöl Ünitesiyle birlikte bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, yaylalarda bal hasadının yapıldığını belirterek, bal verimin hava koşullarından dolayı geçen yıla göre düşük olduğunu söyledi.
"Yaylalardaki hava koşullarından dolayı istenen verim alınamadı"
Birliğe kayıtlı 950 arıcı ile 140 bin kovanın bulunduğunu belirten Üzer, "Arıcıların sorunlarını yerinde tespit etmek için zaman zaman yaylalara çıkıyoruz. Üreticiler geçen yıl 2 kovandan 27 kilogram bal alırken bu yıl ise 5 kovandan ancak 27 kilogram bal elde edilebildi. Bu yaylalardaki hava koşullarından kaynaklanıyor." dedi.
"Fazla bal üretmek yerine kaliteli bal üretmeliyiz"
Çok daha fazla bal üretmek yerine kaliteli bal üretme peşinde olduklarını ifade eden Üzer, "2018'de yaylalarımız biraz verimsiz geçti. Buna rağmen kaliteden ödün vermeden bütün arıcılarımız kaliteli bal çıkarmak için uğraştı. Bingöl balının şifa olarak kullanılması için Bingöl Üniversitesi ile iş birliği içindeyiz. Bingöl Üniversitesi bünyesinde kurulan Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi (PİKOM) ile Bingöl balının coğrafi işaretle tescillenmesi için çalışma yürütüyoruz. Bingöl Üniversitesi ile Bingöl yayla balı kalitesini artırmak ve markalaştırmak için çalışıyoruz. Bu çalışmaların ardından Bingöl balını tescil etmiş oluruz. Bu sene fazla bir verim olmadı ama kaliteden hiç taviz vermedik. Fazla üretimden ziyade kaliteye önem veriyoruz." ifadelerini kullandı.
Üzer, konuşmasını şöyle tamamladı: "PİKOM projesi ile yaylalardan toplanan bal numunelerinin laboratuvarda analizi sürüyor. Yapılan çalışma ile Bingöl il sınırlarında üretilen balın diğer ballardan farkının ortaya çıkarılacağını ve bu verilerle coğrafi işaret olarak tescillenmesi için ilgili kurumlara başvuracağız. Geçen yıl yaklaşık 800 ton bal hasadı yapıldı. Bu yıl ise bu rakamın biraz altında bir hasat bekliyoruz. Süzme bal kilogramı 50, petek bal 60-70 ve kara kovan balı da 150 liradan alıcı buluyor."
Kış aylarında Adana ve Mersin gibi sıcak iklimin hakim olduğu bölgelere giden ve ilkbahar aylarında geri dönerek Bingöl'de zengin floraya sahip yaylalarda konaklayan arıcılar, "sağım" zamanı dedikleri bugünlerde bal hasadına başladı.
"Balımla dünya bal yarışmasına girdim dünya ikincisi, Türkiye birincisi oldum"
Geçen yıl balı Türkiye birincisi, Dünya ikincisi seçilen Arıcılardan Mücdettin Çakan da merkeze bağlı Kartal köyü yaylasındaki kovanlarından bal sağımına başladığını belirterek, sağımın aşamalarını anlattı.
Çakan, "Arılarımı yerleşim alanlarından uzak tutuyorum. Hiçbir şekilde katkı maddesi kullanmıyorum. Balın daha kaliteli olması için özen gösteriyorum. İlaçtan uzak duruyoruz, kullanmıyoruz. Temiz bir şekilde çalıştıktan sonra illaki kaliteli bal çıkar. Bingöl balı zaten kalitelidir. Buradaki bal ile dünya bal yarışmasına girdim ve dünya ikincisi, Türkiye birincisi oldum. İleri ki zamanlarda birinci olabiliriz." dedi.
"Geçen yıla göre bal üretimi az oldu"
Geçen yıla göre üretimin az olduğunu ama kaliteden vaz geçmediğini söyleyen Çakan, "Bu yıl bal hasadı hava şartlarından dolayı düşük oldu. Bazı arıcılar masraflarını bile çıkaramadı. İstediğim kadar olmasa da nasibim kadar aldım." şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.