Türkiye nüfusunun yüzde 90'ı deprem bölgesinde yaşıyor

Türkiye nüfusunun yüzde 90'ı deprem bölgesinde yaşıyor

Mimar Mühendisler Grubunun düzenlediği 'Büyükşehirlerde Afet Yönetimi' toplantısına katılan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye topraklarının yüzde 70'inin 1. ve 2. derece deprem bölgesi olduğunu ve nüfusun yüzde 85-90'nın da bu bölgelerde yaşadığını sö

BURSA - Mimar Mühendisler Grubunun düzenlediği ‘Büyükşehirlerde Afet Yönetimi' toplantısında konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, "Bursa'da bir afet ne zaman olur bunu bilmiyoruz, ama her an olacakmış gibi hazırlıklı olmamız lazım"dedi.

 

“Türkiye topraklarının yüzde 70’i 1. ve 2. derece deprem bölgesi”
Türkiye topraklarının yaklaşık yüzde 70’inin 1. ve 2. derece deprem bölgesi olduğunu ve nüfusun 85-90’nın da bu bölgelerde yaşadığını belirten Vali Karaloğlu, “Riski yüksek bir coğrafyadayız. Peki bu riske bağlı olarak ne kadar hazırlıklıyız? Türkiye'deki en büyük sorunumuz deprem veya afet öncesi süreci yönetme konusunda. Riski görüp riske göre kendimizi konumlandırmada sorunumuz var. Riski yönetmiyoruz ha kriz ortaya çıktıktan sonra krizi yönetme kabiliyetimiz çok yüksek.”şeklinde konuştu.

 

Dünyaya bakıldığında özellikle Japonların riski yönetmekte çok iyi olduklarını ifade eden Karaloğlu, “Yani afet öncesi hazırlık döneminde zarar azaltma noktasında çok iyi hazırlanıyorlar ama krizi yönetme konusunda da onlar kötüler, işte en son tsunamide halen enkazın kaldırılamadığı söyleniyor.”ifadelerini kullandı.

 

“Türkiye, Van depreminde bir yıl içerisinde 17 bin 500 konutu altı ayı kış olan bir memlekette yapıp teslim etti. Türkiye'nin böyle bir operasyon gücü var, ama riski yönetmiyoruz. Türkiye'nin en riskli olan bölgesinde yaşıyoruz.” diyen Karaloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:  “Şimdi kendi kendinize sorun! Yaşarken,  ev alırken, evde herhangi bir eşyanızı konumlandırırken ‘Ya bu kent 1. derece Deprem bölgesindedir’ dediğiniz oluyor mu? Mesela gardırobunuzu, tuvalet aynanızı yerleştirirken ve ya buzdolabınızı monte ederken ‘Bu dolap bir gün bir depremde üzerimize gelebilir’ diye düşünüyor musunuz? Çoğumuz düşünmüyoruz. Bize bir şey olmaz abi mantığıyla yaşıyoruz çünkü.”

 

Mimar Mühendisler Grubu Başkanı Ali Yılmaz ise, “Bursa 1. derece deprem bölgesinde bulunuyor. Afetlerde almamız gereken önlemler var. Afetlerde ölümlerin yüzde 80'i insan hatalarından kaynaklanıyor. Kanunlarımız yeterli olmasına rağmen uygulamada sorunlar var. Afetlerde topluma yön vermek ve üyelerimizi bilinçlendirmek için bu programları yapıyoruz.”dedi.

 

Toplantı, soru cevap bölümünün ardından sona erdi. (Zeki Aras –İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.