Türkiye Sakatlar Derneği: Engellilerin sorunları kısır döngüde devam ediyor

Türkiye Sakatlar Derneği: Engellilerin sorunları kısır döngüde devam ediyor

​Engelliler Haftası münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği, engellilerin çözüm bekleyen sorunlarının her geçen gün daha da arttığını, sorunlarının çözülmeyerek kısır döngü içerisinde devam ettiğini söyledi.

BM üyesi 156 ülke tarafından her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Engelliler Haftası" bugün başladı.

Sağlıktan eğitime, toplumsal yaşamda özel yaşama kadar birçok alanda büyük sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kalan engelliler, yetkili merciler ve toplum tarafından hayatlarını kolaylaştıracak çözümlerin uygulanmaması sebebiyle her geçen gün sorunları katlanarak devam ediyor.

Engelliler haftası münasebetiyle yazılı açıklamada bulunan Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz, yıllardır devam eden ve her fırsatta dile getirilen sorunlarının çözüme kavuşturulmamasından yakındı.

"Her yeni düzenleme ile hayatımız iyileşmek yerine daha da kötüleşiyor"

Zorunlu yasaklar altında yeni bir Engelliler Haftası’na daha başladıklarını ve farklı engel gruplarından binlerce engellinin bir hafta süresince kendilerini ifade etme, toplumla bütünleşme çabası içinde olacağını söyleyen Boyraz, "Bugünlerden geriye yalnızca medya organlarına düşen birkaç satır, birkaç görüntü ve söz kalacak. Sonrasında engelliler yine görünmeyen, konuşulmayan, unutulan bir toplum kesimi olarak kendi dünyalarına geri dönecek. Bu kısır döngü, yıllardır sürüyor. Alınmayan önlemler, yapılmayan görevler nedeniyle sürmeye de devam edecek. Evlerine hapsedilmiş on binlerce engelli, bir gün kendilerine de hayatın güleceğine olan umutlarını her gün biraz daha tüketecek. Bütün bunlar böylesi bir güne uygun düşmeyebilir. Ancak bizlerin ne kutlama yapmaya ne de birilerini mutlu etmek için hoş görünmeye dermanımız yok. Çünkü her yeni düzenleme ile hayatımız iyileşmek yerine daha da kötüleşiyor." dedi

"Engelli ve emekli maaşları kesilen yüzlerce kişi sadaka ile hayatlarını sürdürmek zorunda kalıyor"

Boyraz, "2013 Yılında değişen Anayasa’da, artık bize topal, kör, kambur, çolak, özürlü denilmeyecekmiş! Doğrudur, güzeldir ama yapılan düzenlemelerle, engelli rapor yönetmeliği bizi sakatlıyor, özürlü hale getiriyor. Yüzde 40 ve üstü engel derecesi olan engelliler, hasbel kader iş bulup çalışmış süresinde emekliliği hak kazanarak emekli olmuş. 2020 Ocak ayından bu yana yüzlerce engelli vatandaş SGK'dan aranarak, 'siz sahte rapor alarak emekli olmuşsunuz! Bir ay içerisinde yeniden rapor alın dereceniz yüzde 40 ve üstü olursa emekli maaşınızı almaya devam edeceksiniz' deniliyor. Yeni çıkarılan rapor yönetmenliği ise engel dereceleri yüzde 50 düşürülmektedir. Bu kişilerin olmayan ayağı, kolu, ya da gözü veya duymayan kulağı konuşamayan ağzı düzeldi mi? Tabi ki hayır hatta yaş ilerlemesinden dolayı var olan engel durumları daha da ağırlaşmış durumda ve yüzlerce engelli emekli maaşları kesilmiş perişan bir durumda evlerinde sadaka ile yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar." diye konuştu.

Engellilerin iş, eğitim, sağlık ve toplumsal hayattaki sorunları devam ediyor

Fiziki engellerin kaldırılması için yasa çıkarıldığını ancak aradan 16 yıl geçmesine rağmen uygulanmadığını belirten Boyraz, "Fiziki engellerin kaldırılmasını sonsuzluğa ötelediler. Kalın harflerle belirtmek gerekirse, bizleri evlerimizin içine terk ettiler. Engellilere 2022 sayılı ve 2828 sayılı yasa ile verilen aylık ve evde bakım parası neredeyse hayal haline getirdiler. Verdikleriyle yaşamayı ise bir mucizeye çevirdiler. Bizleri daha iyisini değil, eğitim almayı bile hayal etmekten uzaklaştırdılar. Devlet Hastanelerinde tedavi olmayı, ilaç almayı, yaşamımızı kolaylaştıran ortez, protez, tekerlekli sandalye, akülü sandalye, işitme cihazı, hasta altı bezi gerekli. Tıbbi malzeme ve araç gereçlerimizi sağlamayı bizler için olanaksız hale getirdiler. Yıllardır boş tutulan kadroları açacağız, engellilerin çalışmasına olanak tanıyacağız dediler, sevindik. Sevincimizi de kursağımızda bıraktılar. Şaibeli bir sürecin sonunda, yine binlerce kadroyu boş, binlerce engelliyi işsiz bıraktılar. Zor şartlar altında okuma şansı bulan ve öğretmen olan 2 bin 511 engellilerin atamaları hala yapılmadı." şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.