Türkiye'de 960 bin çocuk işçi var
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Türkiye'de yaklaşık 960 bin civarında çocuk işçinin bulunduğunu belirtti.
BATMAN - Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Batman’da 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü nedeniyle bir dizi etkinlik yaptı.
Konu ile ilgili açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Veysel Direk, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 1992 yılında, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 6 ülkede dünyada çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik program başlattığını söyledi. Direk, “Çocuk işçiliğinin en kötü koşullarının ortadan kaldırılması için acil eylem planı adı altında pek çok ülkenin imza attığı 182 sayılı sözleşmeye ülkemiz de taraf oldu ve 15 yaşın altındaki çocukların çalışmasını yasaklayarak, 15 yaş üstü çocukların çalışmasına da yasalarla çeşitli kısıtlamalar getirildi. Ayrıca ILO tarafından 2002 yılında, “Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” olarak ilan edilen 12 Haziran’da her yıl kamuoyunun dikkatini çocuk işçilere çekmek amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza bağlı birimler tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.” dedi.
“Dünyada 218 milyon çocuk işçi bulunmaktadır”
Dünya çapında 218 milyon civarında Türkiye’de ise 960 bin civarında çocuk işçinin bulunduğunu belirten Direk, “Çocuk işçiliğinin en kötü biçimi olarak ülkemizde, tarım işçiliği, sanayi işçiliği ve sokakta çalışan çocuklar olmak üzere 3 (üç) en kötü alanın olduğu kabul edilmektedir. Çalışma mekânları bazen bir tarla, bazen bir tamirhane, bazen de sokaklar ama kaderleri değişmiyor. Oyun oynamaları, okula gitmeleri gereken yıllarını "ekmek parası" derdiyle geçiriyorlar. Ağır çalışma koşulları ve kötü muamele pek çok çocukta derin fiziksel ve psikolojik izler bırakıyor. Ülkemizde, çocuk işçiliği alanında yapılan çalışmalar 1990’lı yıllardan itibaren önemli bir ivme kazanmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden olan sokakta çalıştırılan çocuklar alanında Çocuk ve Gençlik Merkezleri, ilk adım istasyonları ve Sosyal Hizmet Merkezleri vasıtasıyla faaliyet göstermektedir.” diye konuştu.
“Kentte 300-350 çocuk hizmetten faydalanıyor”
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde 2003 yılından bu yana 80.Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde, şuan ise Batman Sosyal Hizmet Merkezi’nde hizmet verildiğini vurgulayan Direk, “Sosyal Hizmet Merkezleri aracılığı ile çocuk, aile ve toplum odaklı çalışmalar yürütülmekte olup sokakta çalışan ya da çalışma riski altında olan çocukların, riskli alanlardan uzaklaştırılmalarına ve eğitime döndürülmelerine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. İlimizde bu güne kadar bin 621 çocuğun kaydı yapılmıştır. Bu çocuklardan aylık ortalama 300-350 çocuk kuruluşlarımızın hizmetlerinden faydalanmaktadır. 2012 yılında yapılan alan taramasında da bu sayının 1/3 oranında düşmesi geçen zaman içerisinde yürütülen çalışmaların ne kadar anlamlı ve önemli olduğunu göstermesi açısından bize yol göstermektedir.” ifadelerini kullandı.
“Sokak çocuklarına para vermeyin”
Açıklamanın devamında Direk, şunları kaydetti: “Hızlı ve kolay yoldan para kazanan çocuklar, eğitimlerini yarıda bırakmakta, paralarının önemli kısmını da internet ve oyun salonlarında harcamaktadır. Kavşaklarda cam silen, sokakta kâğıt mendil satan, simit satan, ayakkabı boyacılığı yapan bir çocuğa para vermek ona bu işin ne kadar kazançlı bir iş olduğunu göstermek anlamına gelir. ‘Çocuklardan alış-veriş yaparak onları sokağa mahkûm etmeyelim!’ Bu yıl dünya genelinde kutlanan ‘12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’ kapsamında 9–15 Haziran tarihleri arasında Valiliğimiz koordinasyonunda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz ve bağlı kuruluşlarımızca etkinlikler düzenlenmektedir. Kamuoyu duyarlılığının sorunun çözümünde etkin rol oynayacağı kanaatindeyiz. Kamuoyundan beklentimiz çocuklara para vermeleri değil, kuruluşlarımız ile irtibata geçerek gönüllü olmalarıdır. En değerli varlıklarımız ve yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımızın, hak ettikleri sosyal ve ekonomik ortamlarda yaşayabilmeleri ve geleceğe güvenle bakabilmeleri için, yaptığımız faaliyetlerin ne denli önemli olduğunun bilincinde olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.