Türkiye'de GDO sadece yem sanayiinde kullanılıyor

Türkiye'de GDO sadece yem sanayiinde kullanılıyor

Ekmekte GDO olduğu iddialarına cevap veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de GDO’nun sadece yem sanayiinde kullanıldığını söyledi.

Şanlıurfa'da bir otelde basın açıklaması yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Adana'da üretilen ekmekteki bir katkı maddesinin Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) soya içerdiği iddialarına cevap verdi.

GDO’nun bir şekilde ürüne müdahale olduğunu söyleyen Çelik, GDO'lu ürünlerin insan sağlığına ilişkin olumlu veya olumsuz net verilere dayalı etkilerinin tespit edilemediğini ancak bunun verim artışına yönelik etkilerinin olabileceğini belirtti.

Başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok ülkede GDO’lu ürünün kullanıldığına dikkat çeken Çelik, buna karşılık Türkiye’de GDO’lu ürün ya da hayvan üretiminin yasak olduğunu belirterek buna uymayanlar hakkında 5 ile 12 yıl arasında müeyyide uygulanacağını söyledi.

Türkiye’de GDO’nun sadece yem sanayiinde mısır ve soyada kullanılmasına izin verildiğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

“Yani yem sanayiinde mısır ve soyanın GDO’lu olmasına Bio-Güvenlik Kurulu tarafından müsaade edilmiştir. Bunun nedeni de Türkiye hayvancılığı yoğunlukla besi şeklinde oluyor. Dolayısıyla yoğun bir şekilde kesif yeme ihtiyaç var. Bu yem ihtiyacımız 21 milyon ton dolaylarında. Bunun 14 milyonunu çeşitli ürünlerden karşılıyoruz. Ama 7 milyon ton kesif yem açığımız var. Bu açığının kapanması için Bio-Güvenlik Kurulu mısr ve soyanın yem sanayiinde kullanılmasına yönelik olarak izin vermiş bulunuyor.”

Bir yıl içerisinde 7 çeşit soya kıymasında iç piyasadaki denetimlerde GDO tespit edildiğini, bununla ilgili de işlem yapıldığını anlatan Çelik, şöyle devam etti: 

"İthalat ise ithal ürünler yurt içine girmeden bu denetimi gerçekleştiriyoruz. Bir yıl içerisinde 11 bin 626 ithal ürün denetimi yapmışız. Bu denetimlerde de 105 GDO'lu ürüne ulaşılmıştır. Bunlar yurt içine sokulmadan menşesi olduğu ülkelere gönderilmiştir. Çok sıkı bir denetimin olduğunu vurguluyorum. Gerek denetimler gerekse toplumsal duyarlılıklar neticesinde en ufak kapı aralanamayacaktır."

"Ekmekte GDO" iddiaları üzerine birçok fırından örnekler aldıklarını söyleyen Çelik, yapılan tahlil ve analiz sonucunda Adana'da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmediğini söyledi.

Çelik, "Katkı maddesi üreten 5 firma var. Onlarla ilgili de gerekli incelemeyi yaptık. Onlardan da 4 firmada GDO söz konusu değildir. Katkı maddesi üretmek serbest ama GDO'suz olması kaydıyla üretebilirsiniz. Bu çerçevede yaptığımız son incelemede 5 firmanın 4'ünde rastlanmamıştır. Bahse konu bir firmayla ilgili GDO tespiti yapılmıştır, gerekli adli işlemlerde yapılmıştır. Vatandaşlarımız bu konuda emin ve rahat olmalarını rica ediyorum." ifadelerini kullandı.

İLKHA





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.