Türkiye'de muhtarlarla ilgili bir seçim kanunu, aday usulü yok
YSK’nın 3 bin muhtar hakkında başlattığı incelemeyi değerlendiren Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hatip Şeran, muhtarlık seçimlerinde aday usulü olmadığı için bugün bu gibi sıkıntıların yaşandığını söyledi.
31 Mart seçimlerinin ardından YSK'ya muhtarlık seçimleri ile ilgili çok sayıda itiraz yapıldı. YSK'nın 3 binin üzerindeki itiraz dosyasını inceleme süreci ise devam ediyor. Bu inceleme sonucunda mazbatası iptal edilen muhtarların bulunduğu mahalle veya köylerde 7 Haziran 2020'de yeniden muhtarlık seçimi yapılacak. Yenilenecek seçimlere kadar mahalleler veya köylerde imza yetkisi birinci sıradaki azalarda olacak.
Konuyu İLKHA’ya değerlendiren Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hatip Şeran, “Muhtarlık seçimlerinde aday usulü olmuş olsaydı şimdi bu gibi sorunlar yaşanmayacaktı.” dedi.
Şeran, “Türkiye’de muhtarlarla ilgili bir seçim kanunu, aday usulü yok. Bizler bunu seçimlerden önce dile getirdik, ancak hükümet bu tavsiyelerimizi dikkate almadı. Eğer adaylık usulü olmuş olsaydı, bugün bu gibi sorunlarla uğraşmamış olurduk. Böyle bir kanun olmadığı için sürekli aynı sorunlar yaşanıyor. Seçimlerden önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yaptığımız toplantıda bunları dile getirdim. Eğer adaylık usulü olmuş olsa, muhtar adaylığı için belirli kriterler konulmuş olsaydı öyle tahmin ediyorum ki, seçim zamanındaki ölümlü olaylar da böyle seçimlerden sonraki sıkıntılar da yaşanmamış olacaktı. Kanunun düzeltilmesiyle yaşanan sorunların önünü alabiliriz. İçişleri Bakanımıza arz ettiğimde çok uygun gördü, ama bu seçime yetiştirilemeyeceğini bize söylediler. Bir sonraki seçimde temennimiz muhtarlıklar için yeni bir seçim kanunu düzenlemesinin yapılmasıdır.” dedi.
YSK’nın almış olduğu kararı yanlış bulduklarını kaydeden Şeran şunları söyledi,
“Seçimlerden önce adaylık usulü olmuş olsaydı ve muhtar adaylığı için belirli kriterler konulmuş olsaydı, başvurup şartları tutmayan adaylar zaten muhtar olamazlardı. Ancak seçimler yapıldı ve muhtarlar seçildi, şimdi bunların mazbatalarının iptal edileceği söyleniyor. Biz bunu onaylamıyoruz. Eğer seçimlerden önce yapılmış olsaydı, doğru bir karar olurdu, ancak şu an yapılmasını doğru bulmuyoruz. Görev sürelerinin bitmesinin beklenmesi ve yeni seçimde önlemlerin alınmasını istiyoruz.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.