Nezir TUNÇ
Türkiye'de yeni dönem ve beklentiler
YSK, 24 Haziran kesin seçim sonuçlarını açıkladı. Partilerin karar mekanizmaları seçim sonuçlarını tartışmaya devam ediyorlar. AK Parti'nin ciddi oy kaybı, CHP'nin kurultay belirsizliği, Millet İttifakı'nın “Öküz öldü ortaklık bozuldu”çatlağı ve HDP'nin barajı aşmasıyla PKK'nin infazlara başlaması tartışmaları hararetle devam ediyor.
Bütün bunlarla beraber Türkiye yeni bir döneme yani Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi dönemine resmen başladı.Cumhurbaşkanı yardımcıları,yeni hükümet, Bakanlar Kurulu, yeni sistemin çalışma şekli ve yol haritası kısa bir zamanda netleşecek.
16 yıldır AK Parti'yi iktidarda tutan halk, yeni sistemden özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan beklentileri oldukça fazladır.
Peki, yeni sistemde halk ne bekliyor?
Başta şu hususu belirtelim Sayın Cumhurbaşkanı'na oy veren yirmi altı milyonseçmenin beklentileri farklı olabilir. Ancak 2002'den bu yana sürekli Erdoğan'ı destekleyen ve ideolojik duruşundan dolayı onu takdir eden çok ciddi bir seçmen kitlesi var. Özellikle bu kitlenin beklentilerinden sadece beş maddeyi sıralamaya çalışalım.
1- Türkiye yeni sistemle Avrupa ve ABD ile olan diyalogunu yeniden belirlemelidir. Avrupa Birliği'ne karşı olan platonik aşkını bir kenara bırakmalı, Birleşmiş Milletler, NATO vb. emperyalizmin merkezi olan kuruluşlardan medet ummamalıdır. Sözde “stratejik müttefik”(!) olan Büyük şeytan ABD ile ilişkiler yeniden gözden geçirilmeli ve İslam âleminin kalbine bir hançer gibi saplanan Siyonist terör şebekesi israil ile bütün diyaloglar kesilmeli ve devlet olarak tanımaktan vazgeçmelidir.
2-Türkiye yönünü İslam âlemine çevirmelidir. Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere birçok AK Parti kurmayı her fırsatta “Türkiye son kaledir”, “Türkiye İslam âleminin umududur”açıklamalarıyla toplumda ciddi bir beklenti oluşturmuştur. Şimdiye kadar “şartlar müsait değil” diyen milyonlarca seçmen şimdi tam sırası diyor ve yeni sistemle Türkiye, ekonomik, kültürel ve askeri alan başta olmak üzere her alanda İslam alemi ile konsensüs sağlamalıdır.
3-Avrupa'nın muhtelif ülkelerinden kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlanan hukuk sistemi tamamen değişmeli ve Müslüman halkımızın inancına uygun yeni bir hukuk sistemi oluşturulmalıdır.
Ekonomi ve eğitim başta olmak üzere birçok alanda ciddi reformlar yapılmalıdır. Örneğin; ekonomiyi faiz-kur-enflasyon üçlü çıkmazından kurtarmalı ve eğitim sistemi toplumun inanç, tarih ve kültürüne uygun bir şekilde değiştirilmelidir.
4-Devletin merkezinde adalet olmalı ve Cumhuriyet ile yaşıt olan Kürt meselesi adalet çerçevesinde çözülmelidir.
5-Yıllardır ülkede yaşanan adaletsizlikler ivedilikle son bulmalıdır. 28 Şubat mağdurları başta olmak üzere inancından dolayı kumpaslarla mağdur edilen yüzlerce yusufiazad edilmeli ve iade-i itibarları yapılmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.