Türkiye'deki "İsrafın Boyutu" incelendi

Türkiye'deki "İsrafın Boyutu" incelendi

​Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan "İsrafın Boyutu" araştırmasında halkın ortalama ürün kullanım süresi açıklandı. Buna göre, haftada kişi başı 226 gram ekmek tüketilmeden çöpe gidiyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, "Tüketici İsrafın Boyutlarının İncelenmesi" adıyla, 7 bölgeden 26 kent merkezinde, 18-69 yaş arası bin 650 kişi ile yüz yüze görüşülerek bir araştırma gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre; halkın yüzde 66'sı her gün ekmek satın alıyor. Tüketicilerin yüzde 96,8'i ambalajsız ekmek satın alıyor. Toplumun yüzde 8,6'sı ekmeği çöpe atma eğilimi gösterirken, haftada kişi başı 226 gram ekmek tüketilmeden çöpe gidiyor.

Türkiye'de akıllı telefon kullanım oranı yüzde 84'e ulaşırken, yüzde 14,7'lik kesim standart cep telefonu sahibi. Hiç cep telefonu olmayanların oranı ise yüzde 1,5. Akıllı telefon sahiplerinin yüzde 7'si yılda bir, yüzde 17'si ise iki yılda bir telefonlarını değiştirirken, ortalama akıllı telefon değişim süresi ise 3,2 yıl.

Türkiye'nin yüzde 27'si otomobil sahibi. Otomobil sahiplerinin yüzde 10'u 2-3 yılda bir otomobilini değiştirirken, ortalama değişim süresi 6,2 yıl.

Tasarruf yapma oranı yüzde 14

Tasarruf yapma oranının yüzde 14 olduğu belirtilirken kamuoyunun yüzde 56'sı gelir yetersizliği nedeniyle, yüzde 26'sı ise borçları olduğu için tasarruf yapamıyor.

Gazete, kitap, dergi için para harcamak, kamuoyunun yüzde 57'sinin için zorunlu ihtiyaç olarak algılanıyor. Buna karşın; taksiye binmek, dışarıda yemek yemek, tatile gitmek, kültür sanat konularına para harcamak ihtiyaç dışı tüketim olarak görülüyor.

"İsraftan uzak durmalıyız"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de araştırmanın sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tasarrufun sağlıklı büyümenin bir gereği olduğunu belirten Tüfenkci, tasarruf denilince sadece finansal anlamda yapılacak birikimin değil, aynı zamanda israf boyutundaki tüketimlere de ket vurulması gerektiğini vurguladı.

Tüfenkci, Türkiye'de kıt olan kaynakların daha verimli değerlendirilmesi, çocuklara ve gençlere hayatın her alanında israftan kaçınmanın ve tasarruf yapmanın öğretilmesi gerektiğini bildirdi.

Akıllı telefon konusunda önlenemez bir tüketim çılgınlığının olduğunu vurgulayan Tüfenkci, ihtiyaçtan çok, artık modelini göz önüne alındığını belirterek, "Bu da beraberinde israfı getiriyor. Gelecek nesillerimiz için israftan uzak durmalı, sağlıklı büyümenin gereğini yerine getirmeliyiz." diye belirtti. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.