Türkiye'nin en büyük suni nehri Mardin'e geliyor

Türkiye'nin en büyük suni nehri Mardin'e geliyor

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Atatürk Baraj Gölü'ndeki suyun 221 kilometrelik kanal sayesinde ulaştırılmasıyla Mardin'in Türkiye'nin en büyük suni nehrine kavuşacağını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinesinde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yürütülen projeyle 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı'nın yapımı tamamlanmak üzere.

Bölge halkı ve çiftçiler, 2 milyon 167 bin 930 dekar tarım arazisini su ile buluşturacak, 433 bin kişiye istihdam, yıllık 500 milyon lira gelir sağlayacak projenin tamamlanarak bereketli toprakların suyla buluşmasını bekliyor.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Atatürk Baraj Gölü'ndeki suyun 221 kilometrelik kanal sayesinde ulaştırılmasıyla Mardin'in Türkiye'nin en büyük suni nehrine kavuşacağını söyledi.

Acu, "DSİ olarak, toprak ve su depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan genel müdürlüğümüz, belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir." dedi.

DSİ'nin Mardin'deki yatırımlara devam ettiğini ifade eden Acu, "Mardin'de 8 yerleşim yerine yıllık 63 milyon metreküp içme suyu sağlandı. Tamamladığımız içme suyu tesisleri ile 29 bin 850 kişinin ihtiyacı karşılanmaktadır." diye konuştu.

Ilısu Barajı ve HES projesinde sona gelindi

Mardin Ilısu Barajı ve HES projesinde artık sona gelindiğini belirten Acu, şunları söyledi:

"Ilısu Barajı, ön yüzü beton kaplı baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada birinci olacak. Gövde hacmi bakımdan ülkemizde Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından ülkemizde Atatürk, Karakaya, Keban Barajı ve HES'ten sonra dördüncü, ülkemizin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük baraj ve HES olma gibi önemli özelliklere sahiptir. Projede bugün itibariyle fiziki olarak baraj inşaatının yüzde 97'si tamamlanmıştır. Ilısu Barajı ve HES projesi tamamlandığında sadece elektrik enerjisi üretiminden milli ekonomiye yıllık 1,5 milyar TL katma değer sağlayacaktır. Cizre Barajı ve HES yapılabilir duruma gelecektir."

"221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar ana kanalları ile Atatürk Barajı'ndan alınan su, Mardin'in mümbit topraklarını sulayacaktır." diyen Acu, ana kanalın kapasitesinin 200 metreküp/saniye olduğunu ve Kızılırmak Nehri'nin mart ayı debisine eşit olduğunu söyledi.

Mardin depolaması inşaatında çalışmaların aralıksız devam ettiğini kaydeden Acu, "Tesisin biriktirme hacmi 135 milyon metreküp olacaktır. Diğer taraftan 12 adet daha sulama inşaatında çalışmalar devam etmektedir. Mardin'de tamamlanan 22 dere ıslahı ile 19 yerleşim yeri ve 120 dekar arazi taşkınlardan korundu." ifadelerini kullandı. 

İLKHA














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.