Türkiye'nin ''Toprak Kirliliği Haritası'' Çıkarılacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kazalar ya da yasa dışı faaliyetlerle kullanılamaz hale gelen toprakları, ''kirlenmiş sahalar bilgi sistemi'' ile kayıt altına alacak. Kirli topraklar, sistemden elde edilen veriler doğrultusunda temizlenerek, tekrar doğaya
HABER MERKEZİ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin toprak kirliliği haritasını çıkaracak.
Toprak kirliliğiyle etkili mücadele başlatan Bakanlık, kirli ya da kirlenmesi muhtemel toprakların ortaya konulması amacıyla ''Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi''ni hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Bu kapsamda, uygunsuz atık ve atık su bertarafı, sanayi tesislerindeki yanlış uygulamalar, çeşitli kimyasal maddelerin depolanması ve nakilleri sırasında meydana gelen döküntü ve sızıntıların oluşturduğu kirlenmiş sahalar belirlenecek.
Veri Kayıtları 2013'ün İlk Çeyreğinde
''Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik'' çerçevesinde çalışmalarını yürüten Bakanlık, ilk aşamada toprağın kirli olduğu veya kirlenmesi muhtemel sahalar ile sektörleri tespit edecek.
Tespitin ardından, bu saha ve sektörler ''Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi'' ile kayıt altına alınacak. Gerek kazalar gerekse yasa dışı faaliyetlerle kullanılamaz hale gelen topraklar, sistemden elde edilen veriler doğrultusunda temizlenerek yeniden doğaya ve tarıma kazandırılacak.
Bilgi sistemine veri kayıtları, gelecek yılın ilk çeyreğinde başlayacak. Türkiye'nin toprak kirliliği haritasının oluşturulmasıyla elde edilecek veriler, tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla da paylaşılacak.
Toprağı Kirleten Tesislere Takip Geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili, Türkiye'de hava, toprak, su ve gürültü kirliliğini kontrol etme konusunda gerekli hukuki ve teknik düzenlemeleri yaptıklarını belirtti.
Bakan Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: ''Toprak kirliliğinin tespiti için noktasal kaynaklı kirlenmiş sahalarla ilgili envanter bilgilerinin sistematik yapılanmayla muhafazasını, güncellenmesini, sürdürülebilirliğini ve gerektiğinde bu bilgilere hızlı erişimi mümkün kılmak amacıyla Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi'ni hayata geçiriyoruz.''
Sistemin yazılım çalışmalarının 2013'ün ilk aylarında tamamlanacağını bildiren Bayraktar, ''Toprak kirliliğine neden olabilecek endüstriyel tesisler de şüpheli saha olarak belirlenerek, sürekli takip edilecek'' dedi. (Ayetullah Turgut - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.