Umut Kervanı bu bayram muhtaçlara umut olacak
Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı, Kurban Bayramı'nda Türkiye'nin dört bir yanında tespit ettiği muhtaç on binlerce aileye kurban eti ulaştıracak.
Yaptığı yardımlarla zenginler ile fakirler arasında köprü görevi üstlenen Umut Kervanı Vakfı Türkiye'nin dört bir yanında yetimlerin ve muhtaçların umudu olmaya çalışıyor.
Türkiye’de 36 ilde 64 merkezde ve 100’ün üstünde noktada Umut Kervanı olarak faaliyet yürüten Vakfın Genel Başkanı Abdulbaki Yeşilmen, muhtaçların yardımına koştuklarını söyledi.
Kısa süre önce kurulan ancak yaptığı yardımlarla halkın yoğun teveccühünü kazanan Umut Kervanı'nın kuruluş amacı ve faaliyetlerini İLKHA'ya anlatan Yeşilmen, hayırseverlere yardım çağrısında bulundu.
Yeşilmen ile yaptığımız röportajın tamamı şöyle:
Sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Abdulbaki Yeşilmen, 1975 doğumluyum, evliyim ve 5 çocuk basıyım. İktisat fakültesi mezunuyum. Öteden beri sivil toplum kuruluşlarında idarecilik yaptım. Şu anda da Umut Kervanı Vakfı’nın başkanlığını yapmaktayım.
Umut Kervanı Vakfı’nın çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Umut Kervanı Vakfı 2013’te kuruldu. Gerek savaşlar nedeniyle, gerek haksızlıklar nedeniyle ya da o yörenin şartları gereği yoksul duruma düşmüş insanlara insani yardımı ulaştırmak üzere yola çıktık. Umut Kervanı Vakfı olarak samimi, ihlâslı kardeşlerle el ele verip öncelikle yakın çevremizden başlamak üzere yardıma muhtaç aileleri tespit etmeye çalışıyoruz. Bununla birlikte Vakfımıza gelen bildiğimiz çevreden esnaf kesimidir. Bir şekilde bu daire genişlemektedir. Veya bizzat yardıma muhtaç olan kişilerin gerek vakfımıza gerekse bizi tanıyan birilerinin vasıtasıyla bize başvurmaktadırlar. Başvuran bu vatandaşlarımıza, mağdur olanlara başvuru formu doldurtuyoruz. Bir takım belgeler istiyoruz onlardan, tanıtıcı belgeler. İşte bundan sonra bizim tespit komisyonlarımız sıraya koyarak başvuruda bulunan bu vatandaşlarımızı mekanlarında ziyaret ederek onların durumunu yerinde müşahede ediyorlar. Bir de kimi mağdurların ifade etmekte zorlandıkları durumları da bu vesileyle öğreniyoruz. Biz onların yerlerine giderek daha vahim tablolarla karşılaşmaktayız. İşte buna göre gönderdiğimiz tespit komisyonlarımızın izlenimlerine göre, ihtiyaç durumlarına göre ailelerimizi derecelendiriyoruz. 4 seviye olarak belirliyoruz. Gelen yardımları bu derecelendirmeye göre orta vadeli, uzun vadeli olarak ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmaktayız.
Umut Kervanı Vakfı olarak ne tür yardımlarda bulunuyorsunuz?
Vakfımızın ana çalışma alanları öncelikli olarak insani yardımdır. Daha sonra eğitim, sağlık ve acil müdahale yani doğal afet durumlarında deprem, sel gibi benzeri bir durumda ya da Allah muhafaza bir savaş gibi bir durumda acilen müdahale edebileceğimiz tarzdadır. İnsani yardımları olabildiğince geniş kitlelere ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu noktada hayırseverler ile muhtaç aileler arasında köprü olmaya çalışıyoruz.
Çalışmalarınızda başladığınız günü dikkate alırsanız bugün geldiğiniz noktayı kendiniz için yeterli görüyor musunuz? Yeterli görmüyorsanız bu konuda hedeflediğiniz nokta nedir?
Tabiî ki yeterli görmüyoruz ancak hamdolsun iyi noktaya geldik. Muhtaç insanların, dünya Müslümanların içinde bulunduğu durumu göz önünde bulundurduğumuzda geldiğimiz nokta çok az seviyededir. Ancak elhamdülillah kurulduğumuz günden bu yana iyi bir noktaya geldik. Biz Türkiye’nin dört bir yanına artık yardımlarımızı rahat bir şekilde buradaki gönüllü kardeşlerimizin aracılığıyla bizzat yerine ulaştırabileceğimiz bir seviyeye geldik. Gerçek ihtiyaç sahiplerini bulduk, tespit ettik. Şuan 20 binin üzerinde bu hassasiyetle tespit ettiğimiz ailelerimiz var. Yaptığımız çalışma, kardeşlerimizin samimiyeti, ihlasını iftiharla söylüyoruz ancak gerçek anlamda bu kadar çok ihtiyaç sahibi ile yüzleşmek insanı gerçekten üzüyor.
Yardıma muhtaç aileleri tespit etmeye giderken hiç unutamadığınız bir anınız oldu mu?
Ramazan bayramında gıda paketi çalışmamız kapsamında Türkiye'nin dört bir yanında çalışan kardeşlerimize destek adına ben de yardım çalışmalarına katıldım. Gittiğimde beni derinden üzen manzaralarla karşılaştım. Gözleri parıldayan, 'bizi düşünen, bizi hatırlayan, elimizden tutacak birileri geldi' sevinciyle yüzleri gülen kimi aileleri gördüm. Urfa’da gittiğimiz bir aileye yardıma gittiğimizde aile bize; “Elhamdülillah biz artık yardıma muhtaç değiliz, sizden çok memnunuz; siz yardıma muhtaç olanlara gidiniz.” Bu kanaatkârlığı ve kendi dışındakileri düşünmesi bizi çok sevindirmişti.
Suriye’deki iç savaştan dolayı milyonlarca Suriyeli mağdur ve muhacir duruma düştü. Suriyeli mülteciler ile ilgili çalışmalarınızı anlatabilir misiniz?
Gerek merkezin bulunduğu İstanbul’da gerekse Türkiye’nin dört bir yanında bulunan Umut Kervanı temsilcilerimiz aracılığıyla özel olarak Suriyeli kardeşlerimize yönelik bir çalışma yapmaktayız. Hatta onlara özel kurduğumuz sivil toplum kuruluşlarımız da var. Sayıları yüz binlerle ifade ediliyor. Biz de elimizden geldiği kadar çare olmaya çalışıyoruz. Ve hayırseverleri bu noktada yönlendirmeye çalışıyoruz.
Doğu bölgelerinde başta Sur, Nusaybin, Şırnak ve Cizre olmak üzere çatışmaların, tahribatın ve göçün yoğun yaşandığı şehirlerde mağdur olan halka yönelik ne gibi çalışmalarınız oldu?
Biz Umut Kervanı Vakfı olarak Türkiye’nin dört bir yanında kardeşlerimizle faaliyet yürütüyoruz. Batı illerinde de sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bölgede kardeşlerimiz daha etkin durumdadırlar. Bu çalışmalarla bölge insanımızın yanında hep olduk. Öyle ki gerek sivil toplum kuruluşları olsun gerekse güvenlik güçlerinin dahi girmeye korktuğu kimi yerlere hamdolsun kardeşlerimiz her türlü bedeli göz önünde bulundurarak ihtiyaç olan insani yardımı götürdüler. Hatta kimilerini o cendereden kurtarmak için elhamdülillah elimizi taşın altına koyduk.
Kurban kesimi, dağıtımı ve kurban derisi kabul etme gibi bir organizasyonunuz var mı? Ne tür faaliyetleriniz olacak?
Biz şu anda Türkiye’de 36 ilde 64 merkezde ve 100’ün üstünde noktada Umut Kervanı olarak faaliyet vermekteyiz. Hayırseverlere aracı olabilmekteyiz. İhtiyaç sahiplerini tespit edip onlara ulaşabilmekteyiz. İşte bu Kurban Bayramı vesilesiyle bu bahsettiğim yerlerin tümünde kurbanla ilgili çalışmalarımız mevcuttur. Kurban çalışmasını yurdun dört bir yanında yapmaktayız. Elhamdülillah binlerce kurbanı kesmeyi hedefliyoruz. Şu anda bilgiler akmakta, havuza toplanmaktadır. Kurban Bayramı'ndan sonra yaptığımız çalışmayı halkımızla paylaşacağız.
Hayırseverlerden kurbanını vakıf üzerinden muhtaçlara ulaştırmak isteyenler için nasıl bir hizmet sunuluyor?
Belirli noktalarda halkımıza kurban kesilecek yerler temin ettik. Bu da gerçekten ciddi bir çalışma gerektiriyor. İstanbul’da Arnavutköy Haraçcı Araç Muayene İstasyonu karşısında Büyükşehir Belediyesine ait ama işletmesi bu yıl vakfımıza verilen Arnavutköy Kurban Satış ve Kesim Yeri'ni temin ettik. Uzman, ehil olan kasap kadrolarımızı oluşturduk. 200’e yakın kardeşimiz de yine bu merkezde görevlendirilmiştir. Kurbanlıklarını alabilecekleri güzel yerler var, gelip seçebilirler. Yine Batman’da bölgeye ulaşması açısından Modern Entegre Tesisi’ni halkımızın hizmetine sunduk. İstanbul’daki yerimiz gibi bu yerimizde de hijyenik, sağlıklı, güvenli ortamda kurbanlıklar kesilecek. Kurban bağışında bulunanlara hemen mesaj gidiyor. Kurbanınızın parası vakfımızın hesabına geçti diye. Kurbanını kestiğimiz bu hayırseverin, ismini tabelaya yazıp kasabımız "Bismillah-i Allah-u Ekber" diyerek kurbanını kesiyor ve bu görüntüler imkânlar dâhilinde bu bağışta bulunan vatandaşımıza ulaştırılıyor.
Maddi anlamda imkânları iyi olan insanlara bir çağrınız olacak mı?
Hayırseverlerimiz, Allah’ın kendilerine verdiği rızıktan imkânları, durumları ölçüsünde Umut Kervanı Vakfı aracılığıyla muhtaçlara ulaşabilirler. Biz de tespit ettiğimiz ailelere ulaştıralım. Bunu bizzat vakfımızın merkezine gelerek yapabilirler. Hayırseverler, www.umutkervani.org.tr internet sitemizden nerelerde faaliyet veriyoruz hemen sitemizden görebilirler. Ya da bize telefon açarak veya hesap numaralarımıza yatırabilirler.
Son olarak aracılığınızla kurban bayramı vesilesiyle tüm dünya Müslümanlarının kurban bayramını Umut Kervanı Vakfı adına tebrik ediyorum. (Zeki Aras –İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.