UNESCU dünya kültür miras listesine alınacak kadar çok tarihi eser var Bitlis’te
Bitlis’te “Sokak Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında, Tarihi sinema yokuşunu da tamamladıklarını belirten Bitlis Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Aras, çalışmalar bitirildikten sonra UNESCU dünya kültür mi
Bitlis’te “Sokak Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında yapılan çalışmalar şehre renk katıyor. Cadde ve sokaklar kültürel dokuya uygun hale getirilerek kentin tarihini yeniden ön plana çıkarılması amaçlanıyor. “Sokak Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında, bu güne kadar 445 işyeri, ofis ve konutlarda giydirme yapılırken önümüzdeki yıl ise 150 işyerinin giydirilmesi hedefleniyor.
Yapılan çalışmaların tamamlanması halinde, UNESCU dünya kültür miras listesine alınacak kadar çok tarihi eserin Bitlis’te bulunduğuna dikkat çeken Bitlis Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Aras, bu çalışmalar kapsamında, Sinema yokuşu Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bitlis Belediyesi ve İl Özel İdare tarafından, tarihe uygun bir şekilde restore edildiğini söyledi.
Aras “Malumunuz yaklaşık iki yıl önce Bitlis Belediyesine kayyum ataması yapıldı. Dönemin valisi Ahmet Çınar, kentin tarihi görünümü, kadim kültürün izlerini açığı çıkarmak için ciddi sokak sağlıklaştırması başlattı. Bunun yanında alt yapı çalışması başlattık ve şehrin tamamını içme suyu ve atık suyu şebekesi yapılarak kontrol altına alındı. Belki şehrin en önemli yatırımı olan alt yapısını yanında sokak sağlıklaştırılması yapıldı.” dedi.
“Sokak Sağlıklaştırması projesi” ile Bitlis tarihi kimliğine kavuşacak
Sokak sağlıklaştırmasıyla birlikte altyapıya da büyük önem verdiklerini dile getiren Aras, şunları söyledi: “Birinci etap sokak sağlıklaştırma işinde zemin döşemeleri, sokakların alt yapılarının yenilenmesi ve doğal gaz hattının döşenmesi, akabinde cephe giydirmeleri, çatı yenilemeleri, sokak aydınlatmaları gibi çalışmalarla birinci etapta 315 iş yeri, ofis ve konutun giydirmelerini tamamladık. İkinci etabı ise kardeş belediyemiz Samsun ile beraber Ulu Cami Meydanı’nda yaptık. Burada ise yine alt yapı olmak üzere 130 iş yeri ve dükkanımızı kapsıyordu. Altyapıda 5 ay gibi kısa bir süre içinde yaklaşık 4,5 kilometreyi el ve katırlarla malzeme taşıyarak çok dik rampalarda hatlarımızı geçirdik ve şu anda yüzde 40 civarında bir fiziki gerçekleştirme imkanı bulduk. Üçüncü etap sokak sağlıklaştırmamızın da ihalesi yapıldı. Büryancılar çarşısı dediğimiz ve beş minareden biri olan meydan camisini de kapsayacak şekilde çalışmalarımız başlayacak. Burada da yaklaşık 150 meskenimizde sokak sağlıklaştırması yapılacak.”
“UNESCU dünya kültür miras listesine alınacak kadar çok tarihi eser var Bitlis’te”
Tarihi sinema yokuşunu da tamamladıklarını belirten Aras, çalışmalar bitirildikten sonra UNESCU dünya kültür miras listesine alınacak kadar çok tarihi eserin Bitlis’te bulunduğunu ifade etti.
Sözlerinin devamında Aras, “Sinema yokuşu diye bilinen kadim kültürünün izlerini görebildiğimiz tarihi bir yokuşu da DAP, Özel İdare ve Belediye imkânlarıyla yapıyoruz. İşler bitme aşamasına geldi. Burada da belediye olarak hem içme suyu hem de altyapı hatlarını yeniledik. Sokakta bulunan zemin ve kaldırım yenilemesi, giydirmeleri başta olmak üzere dubalar ve korkuluklarda yenileme çalışmaları yapıldı. Öte yandan kayaların ıslah çalışması da yapılarak kayaların aşağı düşmesini engelleyen çelik ağlarla örüldü. İnşallah inanç turizminin önemli bir destinasyonu olacak şekilde dizayn edilerek yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulacak. Burasının inanç turizminin önemli bir durak noktası olmasını hedefliyoruz. Mardin’de bu kadar tarihi eser yok ama onlar bizden 20 sene önce bu işe başladı. Bunun nimetini yemeğe başladılar. Sadece merkezde 28 tarihi cami var. Külliye, medrese türbeleri ve hanları çok daha fazladır. Görev süremiz boyunca hedeflediğimiz tüm çalışmaları bittirme durumuna getireceğiz.” diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.