Üniversiteli işçiler statü değişikliği istiyor
Kamuda işçi statüsünde çalıştırılan üniversite mezunları, statü değişikliği istiyor.
Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve KİT’lerde üniversite mezunu olmalarına karşın işçi statüsünde çalışan ve memurların sahip olduğu özlük hakların hiçbirinden yararlanamayan binlerce çalışanın statü değişikliği talebiyle verdiği mücadele sürüyor.
Önlisans, lisans, yüksek lisans veya doktora yapmış olmalarına rağmen uzmanlık alanları dışında çalıştırılan ve 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olmaları nedeniyle görevde yükselme, tayin, terfi ve kurum içi eğitim gibi haklardan mahrum olan üniversiteli işçiler, var olan kadrolarının memurluk kadrosuna dönüştürülmesini istiyor.
Kamu kurumları bünyesinde çalışmakta olan üniversiteli işçiler, Üniversiteli İşçiler Platformu çatısı altında bir araya gelerek, sosyal medya üzerinden başlattıkları kampanyalarda seslerini duyurmaya çalışıyor.
Üniversiteli İşçiler Platformu Mardin Temsilcisi Rıdvan Yeşilmen, 4 üniversite bitirmesine rağmen Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde işçi olarak çalıştığını söyledi.
Aynı üniversiteyi bitirmelerine rağmen aynı eşit haklara sahip olmadıklarını kaydeden Yeşilmen, görevde yükselme, tayin ve terfi gibi haklarının olmadığını söyledi.
“Eşit haklara sahip olmak istiyoruz”
Yeşilmen, “Bu haksızlığın ve adaletsizliğin ortadan kalması için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bizler kesinlikle bir kadro istemiyoruz, çünkü zaten kadromuz var. Sadece statü değişikliği ile eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Kadromuz olduğu için hükümete de her hangi artı bir külfetimiz yok. Bizler elimizdeki diplomaların gereğini yerine getirmek istiyoruz. Örneğin ziraat mühendisi arkadaşımız ziraat mühendisi olarak sahada çalışsın, veteriner hekim arkadaşımız veteriner hekim olarak çalışsın. Ancak binlerce arkadaşımız doktora yapmasına rağmen temizlik işçisi olarak çalıştırılabiliyor. 2015 yılında yapılan toplu iş sözleşmesinde madde olarak eklendi, imza altına alındı ancak bunun gereği yerine getirilmedi. Yeni sözleşmede umudumuz vardı, bu sefer de hükümet ile anlaşmaya gidemedik.” dedi.
“4 tane üniversite diplomam var ama temizlikçiyim”
Sıkıntıların çözülmesi için hükümetten düzenleme beklediklerini kaydeden Yeşilmen, şunları söyledi:
“Haklarımızın güvence altına alınması için çalışmalarımız sürüyor. Tüm siyasi partileri ziyaret ettik. 2 hafta önce HÜDA PAR Genel Başkan yardımcıları Mehmet Eşin ile Zekeriya Yapıcıoğlu ile görüştük, onlara dosyamızı verdik. Biz adil şartlarda iş yapamıyoruz. Temennimiz adil ve eşit şartlarda iş yapabilmektir. Her hangi bir kadro istemiyoruz, çünkü kadromuz var. İsteğimiz statü değişikliği ve eşit haklardır. 4 tane üniversite diplomam var ama beden işçisi olarak çalışıyorum. Yani temizlikçiyim.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.