Üretici de besici de saman fiyatlarından şikâyetçi
Hem hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar hem de saman ticareti yapan tüccarlar, artan saman fiyatlarına tepki gösterdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Borsasında hem hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar hem de saman ticareti yapan tüccarlar, artan saman fiyatlarından şikâyetçi. Hayvan üreticisi saman ve diğer kaba yem fiyatlarına tepki gösterirken, saman ticareti yapan tüccarlar ise mazot fiyatının başını alıp gittiğini söylüyor.
Besiciler saman fiyatlarının düşmesinin tek çaresinin buğday ve arpa üretimine devletin destek vermesi olduğunu belirtiyor. Saman ticareti yapan tüccarlar ise motorinin yarısını devletin ödediğini, bu desteğin güzel olduğunu fakat motorin fiyatının yine de çok pahalı olduğunu dile getiriyor. Tüccarlar, nakliye sırasında ortaya çıkan masrafın saman fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu belirtiyorlar.
"Girdi fiyatlarında ciddi bir artış söz konusu"
Besicilerden Mahmut Düzelçi "Ben 6 senedir bu işi yapıyorum. Şu an samanı 420 TL'den alıyoruz. Bir çuval yemi 70, 30 kilogramlık bir çuval kepeği ise 30 TL'den alıyoruz. Arpa ise bin TL'den satılıyor. Besiciler olarak halimizden memnun değiliz çünkü girdi fiyatlarında ciddi bir artış söz konusu. Besicilik bitme noktasına geldi. Saman fiyatları da dolar gibi sürekli değişiyor. Bugün aldığınız fiyata yarın aynı samanı bulamıyoruz." dedi.
Abdulaziz Çeviren ise "Aslen Mardinliyim. Yaklaşık 10 senedir besicilik yapıyorum. Geçen sene samanın tonunu 200 TL'den bu sene ise yaklaşık 400 TL'den satın alıyoruz. Geçen sene 800-900 TL'ye aldığımız arpayı bu sene bin 200 liradan alıyoruz. Eğer besicilik yapıyor ve kâr edemiyorsak bu işi bırakmamız lazım. Hayvancılık şu anda ölüyor. Hayvancılığın ölmemesi için devletin desteklemeleri arttırması lazım. Devlet zaman zaman bazı teşvikler yapıp desteklemeleri arttırsa da yerel yöneticilerin bu işle gerçek anlamda ilgilendiğini göremiyoruz. Halk ile halkın sorunlarıyla ilgilenmiyorlar." ifadelerini kullandı.
"Mazot fiyatları çok pahalı olduğu için maliyet de ister istemez artıyor"
Saman ticareti yapan tüccarlardan Ramazan Kızılkan "Saman bu sene bizi kurtarmıyor, tonunu 250'den alıp 300 TL'den satıyoruz. Samanı istediğimiz zaman satamıyoruz. Buraya gelip bazen bir ay boyunca beklemek zorunda kalıyoruz. Bunun yanında nakliye ve trafik sorunları yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde bana 700 TL trafik cezası kesildi. Gerekçe ise aşırı yük yüklemem. Besiciler samanın pahalı olması konusunda haklılar. Çünkü samanın hem işçiliği hem de nakliyesi pahalı. Saman, üreticisine 250 TL'ye mal oluyor. Besiciye satılırken en az 300 den satılıyor. Bu da besicinin şikâyet etmesine neden oluyor. Besiciler bu konuda tamamen haklılar." şeklinde konuştu.
Samanı serbest piyasadan aldıklarını belirten Tüccar Ekrem Ekmez "Ne istediğimiz fiyata alabiliyor ne de istediğimiz fiyata satabiliyoruz. Nakliye esnasında trafikle sorun yaşıyoruz. Mazot masrafı aldı başını gidiyor. Samanı istediğimiz zaman satamıyoruz. Örneğin ben şu anda 9 gündür burada bekliyorum. Besicilerin saman fiyatlarının pahalılığı konusundaki şikâyetleri haklı." dedi.
Saman Tüccarı Sıddık Ekmez ise şunları söyledi: "Saman yerdeyken 200 TL civarında. 80 TL işçilik ücreti ödüyoruz. 20-30 TL civarında ise işçinin yemeği için harcanıyor. Buraya getirdiğimizde ise samanı 300-330 TL'den satmak zorunda kalıyoruz. Bu da bizi kurtarmıyor. Mazot fiyatları çok pahalı olduğu için maliyet de ister istemez yükseliyor. Ben burada samanı 400 TL'den satmak istesem kimse o samanı benden almıyor. Samanı satmak için bazen burada günlerce bekliyoruz, sattığımız zaman da neredeyse zararına satıyoruz Eğer mazot fiyatları bu derece yüksek olmasaydı saman fiyatları yükselmezdi."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.