Üreticinin yüzünü güldüren ceviz hasadı başladı

Üreticinin yüzünü güldüren ceviz hasadı başladı

Büyüklüğü, lezzeti ve aromasıyla bilinen Adilcevaz cevizinin hasadı başlarken, üreticiler bu yılki rekolte düşük olsa da kaliteden memnun olduklarını söylediler.

Bitlis yöresinde kendine has büyüklüğü ve lezzetiyle bilinen cevizin hasadı başladı. Yöredeki üreticiler bu yılki kaliteden bir hayli memnun.

Verimin geçen yıllara nazaran daha düşük olduğunu ifade eden ceviz yetiştiricilerinin en büyük endişeleri ise dışarıdan ithal edilen cevizin, Adilcevaz cevizi olarak satılmasının kendilerini olumsuz etkileyecek olması.

Adilcevaz cevizinin, Türkiye’nin hemen hemen birçok bölgesinde tanındığını belirten üreticilerden Mehmet Akkoyun, lezzeti, yağı ve aromasıyla mükemmel olan Adilcevaz cevizi hasadına başladıklarını söyledi.

“Adilcevaz diye piyasada ithal ceviz satılıyor”

İthal edilen cevizlerin, Adilcevaz cevizi diye piyasada satılmasını kendilerini olumsuz etkilediklerini dile getiren Akkoyun, “Maalesef ithal edilen ceviz, Adilcevaz cevizi diye piyasada satılıyor. Fakat halkımız Adilcevaz cevizinin özelliğini bildiği için piyasada Adilcevaz diye satılan ithal cevizi görünce, bu kez bizim cevizleri karalıyorlar. Piyasada her Adilcevaz cevizi denilerek satılan ceviz, Adilcevaz cevizi değildir. Bunu ticari olarak korsan yapanlar var. Bunlara kimse kanmasın. Adilcevaz cevizini almak isteyen ya yerinde bahçede alsın ya da güvendiği kimselerden alsın. Gerçek üreticiden aldığınız zaman Adilcevaz cevizi almış olursunuz.” dedi.

“Hasatta makine sistemine geçilmesi gerekiyor”

Hasadın yapılışına da değinen Akkoyun, artık makineyle hasat yapılmasını önerdiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Önceleri hasat sırıkla yapılıyordu, şimdi de yapanlar vardır. Makine sistemine dönülmesini tavsiye ediyoruz. Çünkü sırıkla hasat yapıldığında sanki cevizle dövüş yapıyorcasına oluyor. Bu şekilde meyve gözleri kırılıyor. Gelecek yıl verim daha düşük oluyor. Traktörün arkasına bağlanan aparat ile daha sağlıklı hasat yapılıyor. Adilcevaz ilçemizde hasat edilen ceviz sayısı yaklaşık 50 bin adettir. Doğrusu iklimlerde değişti. İklim değişikleri ağaçta yan etki oluşturuyor. Ama hamdolsun Adilcevaz cevizinde ağaç başı 30 ile 50 kilo arası hasat ediliyor. Tabi ki bu biraz da yapılan bakım ile ilgili. Bakım iyi yapıldıkça verim artar.”

“Adilcevaz’da cevizler tane, kilo ve teneke olarak satılıyor”

Ceviz satışı için iyi bir pazar bulunduğunun altını çizen Akkoyun, Adilcevaz’da hasat edilen cevizlerin çoğu hediyelik olarak dışarıya gönderildiğini ifade etti.

İlçede tane ile de ceviz satıldığını belirten Akkoyun, “Daha önce olduğu gibi şimdi de tane işi satılıyor. Özellikle bin tane olarak satılıyor. Bir yandan da kilo ve teneke olarak da satılıyor. Vatandaş öyle bir hesap yapmış ki tane de kiloya denk geliyor. Bin tanesi 12 ile 17 kilo arasında değişiyor. Tenekesi 7-8 kilo geliyor. Bir tenekeye yaklaşık 600-700 tane giriyor.  Adilcevaz cevizi şu an yerinde kilosu 30 ile 50 TL arasında kalitesine göre değişiyor. Adet olarak bin tanesi 300 ile 500 TL arasında değişiyor. Bitlis merkez ve Tatvan ilçesinde kilo ve teneke işi olarak satılırken, Adilcevaz ilçesinde ise tane ve kilo olarak satılıyor.”

Son olarak Akkoyun, bu yıl verim geçen yıla nazaran düşük olsa da kalite olarak cevizin çok iyi olduğunu belirtti.

Cevizin başlıca faydaları

Uzmanlar tarafından günde 3-5 adet tüketilmesi önerilen cevizin faydaları saymakla bitmiyor. Verem ve diyabet hastalıklarının tedavisine yardımcı olduğu bilinen cevizin meyvesi, yaprakları ve kabuğu ilaç yapımında kullanılıyor. Kandaki zararlı kolesterolün birikmemesini sağlayan ceviz, yüksek kolesterollü düşürür. Mide, bağırsak, böbrek ve deri rahatsızlıkları, damar tıkanıklığı gibi pek çok hastalığın tedavisini hızlandırıyor. İçeriğindeki, A, B1, B2, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra, gümüş iyonu bulunduran tek meyve olarak biliniyor. Cevizin ayrıca beyin sağlığı ile zekâ üzerinde çok faydasının olduğu uzmanlarca dile getiriliyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.