Uygur Müslümanlarından HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığına ziyaret
Doğu Türkistan Yeni Nesil Hareketi Başkanı Abdüsselam Teklimekan ve Doğu Türkistan Nuzugum Aile ve Kültür Derneği Kadın Kolları Başkanı Münevver Özuygur, beraberlerindeki birer heyetle HÜDA PAR İstanbul İl Başkanlığını ziyarette bulundular.
Doğu Türkistan Yeni Nesil Hareketi Başkanı Abdüsselam Teklimekan, HÜDA PAR İl Başkanı Erdal Elibüyük ile; Doğu Türkistan Nuzugum Aile ve Kültür Derneği Kadın Kolları Başkanı Münevver Özuygur ise HÜDA PAR İl Kadın Kolları Başkanı Münevver Aktaş ile görüştü.
Gerçekleşen görüşmelerde, Doğu Türkistanlı Müslümanların Türkiye'de yaptığı çalışmalar ve Doğu Türkistan'da komünist Çin Hükümeti tarafından uygulanan asimilasyon uygulamaları konuşuldu.
"Doğu Türkistanlı kardeşlerimize yönelik büyük bir zulüm yaşanıyor"
Doğu Türkistanlı Müslümanların Türkiye'de gençlerin geleceğini ve eğitimlerini önceleyen bilimsel çalışmalar ve ilmi çalışmalar yaptıklarını belirten HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Erdal Elibüyük, "Biz, Doğu Türkistan meselesinde en başından itibaren yaşanan mağduriyetlerle yakından alakadar olmaya çalıştık. Genel başkanımızın talimatıyla Doğu Türkistan ile ilgili bir rapor çalışması da yaptık. Şu anda Doğu Türkistanlı kardeşlerimize yönelik büyük bir zulüm yaşanıyor. İnançlarıyla birlikte kimliklerini de yaşayama, bunu muhafaza etmek için mücadele ettiklerine şahit oluyoruz. Çin'in Doğu Türkistanlı kardeşlerimize uyguladığı en büyük zulümlerden bir tanesi onları kendi vatanlarında, kendi topraklarında kimlik ve inançlarıyla yaşamalarına engel olmasıdır. Bununla ilgili yakından alakadar olmaya, kamuoyunda tutmaya çalışıyoruz. Yakın zamanda da Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde dilekçe başvurusu yapmak için bekleyen gençleri de ziyaret ettik." dedi.
"Çin, 500 ile 800 bin kadar kişiyi zorla ücretsiz bir şekilde çalıştırıyor"
ABD, İngiltere ve Kanada gibi bazı ülkelerin Doğu Türkistan konusunda Çin'e ciddi tepki gösterdiklerini söyleyen Doğu Türkistan Yeni Nesil Hareketi Başkanı Abdüsselam Teklimekan, "Çin, Doğu Türkistanlıları ücretsiz bir şekilde çağdaş kölelik olarak adlandırabileceğimiz bir şekilde zorla çalıştırıyor. Yaklaşık 500 ile 800 bin kadar kişinin bu şekilde çalıştırıldığına dair belgeler, raporlar var. Bu anlamda birkaç gün önce İngiltere'den Çin'in yaptığının çok acımasız bir uygulama olduğuna dair bir açıklama geldi. Bununla ilgili bazı yaptırımlar da uygulandı. Özellikle Çin menşeli fabrika ve tarım arazilerden getirilen mallara yönelik bir protesto uygulanması bekleniyor." diye konuştu.
Teklimekan, "Doğu Türkistan, çok büyük bir pamuk üretim arazisine sahip. Bu, dünya tekstil piyasasının yüzde 20'lik ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde. Bu tarlalarda Doğu Türkistanlıların zorla çalıştırıldığını biliyoruz. Bu anlamda batı ülkeleri bazı adımlar atıyorlar. Parlamentolarında Çin'i durdurabilmek için kanun çıkarmaya çalışıyorlar. İslam dünyasından da bu tür çalışmalar görmeyi ümit ediyoruz." şekilde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.