Uzmanlar Yaz hastalıklarına karşı uyardı
Termometrelerin 40 dereceyi aştığı Gaziantep'te uzmanlar, yaz hastalıklarına karşı uyardı.
GAZİANTEP - Uzmanlar, yaz hastalıklarına karşı uyarıyor. Yazın gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde en sık görülen sorunların başında ishal geliyor. Bulantı, kusma, ishal ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan ağız yoluyla bulaşan bazı mikroplar ise gastroenterit denilen hastalıklara neden oluyor. Deniz-havuz suyunu yutmak ve mikrop taşıyan sinekler yaz hastalıklarının ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor.
Yaz hastalıklarına karşı uyarılarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Sertpolat tifo, gastroenterit, dizanteri, kolera, hepatit gibi hastalıklara yol açan mikroplardan korunmak için alınabilecek önlemleri anlattı.
Yazın gıda alırken nelere dikkat edilmeli
Dr. Sertpolat, “Kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarını soyarak, soyulmayanlarda ise iyice yıkayarak yemek; çiğ veya az pişmiş et yememek, çiğ süt içmemek; genel temizlik kurallarına uymak, yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten sonra el yıkamak; sineklerden korunmak yaz aylarında dikkat edilmesi gereken noktaların başında geliyor. Fıstık, ceviz gibi yağlı gıdalar ile küf toksinleri üreyebilen mısır ve pirinç dikkatli tüketilmeli. Pastörize edilmemiş süt içilmemeli, bu sütten peynir yapılmamalı. Elde hazırlanan ve iç sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini sağlayacak kadar yükselmeyen ızgara köfteden, havasız ortamda mikropların toksin üretme riski olması nedeniyle bütün olarak çevrilmiş tavuktan, vakumlu paketi açılıp kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salamdan uzak durulmalı. Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonra soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalar. Çiğ yumurtadan yapılan mayonez; marul, salata, maydanoz gibi sebzeler de iyi yıkanmadığında riskli olabiliyor” diye konuştu.
En güvenilir yiyeceğin yoğurt olduğunu vurgulayan Dr. Sertpolat, “Izgara ete kıyasla tencerede pişen et yemekleri, sebze yemekleri, sarma ve dolma gibi zeytinyağlı yemekler yaz aylarında daha güvenilirdir. İshal ve kusma, sıvı ve elektrolit kaybına sebep olur. Ev koşullarında kusma ve mide bulantısı nedeniyle kaybedilen sıvı ve elektrolitler ağızdan yerine konamıyorsa veya ateş yükselmişse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. "Hemen ishal kesici ilaçlar (antidiyaretikler) kullanmak kesinlikle doğru değil. Ateş, ishal ve kusma ile vücuttaki zararlı etkenler atılır. O nedenle ilk başlarda ishali kesmemek gerekir. Hastada kaybedilen sıvı ve elektrolitleri dengelemek için serumla takviye yapıyoruz. Eğer etken bir bakteri ise antibiyotik tedavisi yapılıyor” dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.