Uzun zamandır abartılan "Demir Kubbe" direnişin füzelerini engelleyemedi
Siyonist işgal rejimi sivillere yönelik saldırılarıyla 41'i çocuk 145 Filistinliyi şehid etti. Direnişin karşı saldırılarında ise büyük yara alan Demir Kubbe hava savunma sistemi, atılan 920 füzeyi engelleyemedi.
Uzun zamandır epey abartılan ve oldukça maliyetli olan hava savunma sistemi, Filistinli direnişçiler tarafından atılan füzeleri durdurulamadı.
Demir Kubbe (Hava savunma sistemi), ilk defa 2011 yılında kullanıldı. Sistem, siyonist savunma şirketi Rafael ve işgal rejimine ait Hava Uzay Sanayileri Kurulu tarafından ortaklaşa geliştirildi.
Hem gece hem gündüz hem de her türlü hava şartında çalışacak şekilde tasarlandığı belirtilen sistemde, tehdid algılandığı zaman radar devreye giriyor. Bu radarlar, gelen roketin ne ölçüde bir tehdit oluşturduğunu tespit ediyor. Sonrasında ise roket havada imha ediliyor.
Siyonist orduya (IDF) göre, toplam 2 bin 300 füze atıldı. Her bir füze için ortalama 55 bin dolar harcanıyor. 8 günde roketler için ödenen para 126,5 milyon dolar. Resmi bildirime göre bu roketlerin 920 tanesini sistem imha edemedi. Demir Kubbe'nin başarısızlığını bu rakamlarla bile siyonist işgal rejimi tarafından itiraf edilmiş oldu.
Askerî uzman ve analistler, roket ve tanksavar füzeleriyle saldırı düzenleyen Filistinli direnişçilerin taktik değiştirerek Demir Kubbe'yi aşmaya başladığına dikkati çekiyor.
Son saldırılarda Filistinli direnişçiler 'roket yağmuru' ile sistemin açığından faydalandı. Roketler tek tek atıldığı zaman Demir Kubbe çok kısa sürede devreye girebiliyor ve imha etmede başarı gösteriyor. Roketler art arda atıldığında ise sistem gerekli başarıyı gösteremiyor.
Direnişçilerin, az maliyetli boş patlayıcıları atıp Demir Kubbe'yi "yordukları" belirtiliyor. Taş ve küçük çaplı roketlerden sonra 3. İntifadada inanılmaz bir ilerleme olduğu, kendi İHA'larını kullanmaları büyük bir başarı olarak görülüyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.