Van Gölü’nü kirleten ahırlar yıkılıyor
Van’da, Van Gölüne ve insan sağlığına zarar veren hayvan ahırlar yıkılıyor. Ahırlar, şehir dışına ve Van Gölünü kirletmeyecek uzaklıklara taşınıyor
İpekyolu Belediyesi tarafından yapılan denetimler neticesinde Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi Koordinasyonunda, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplanan kurul, kentteki ahırların şehir dışına taşınmasına yönelik kararın uygulama safhasına geçilmesini kararlaştırdı. Kentteki ilçe merkezlerinde bulunan, doğaya insan sağlığına ve özellikle Van Gölü’ne zarar veren, hem çevre hem de görüntü kirliliği oluşturan ahırların kaldırılmasına yönelik alınan karar, İpekyolu Belediyesi tarafından bu gün itibariyle uygulanmaya başlandı.
Bu bağlamda özellikle İpekyolu Belediyesi, şehir merkezinde çirkin bir görüntüye sebep olan, çevre sağlığını tehlikeye düşüren ve halk sağlığını tehdit eden ahırlarla ilgili aldığı karar doğrultusunda Van Gölü sahilinde bulunan Buzhane Mahallesi’ndeki ahırların yıkımına başladı.
İpekyolu Belediyesine bağlı Yapı Kontrol, Çevre Koruma ve Zabıta müdürlüğü ekiplerince gerekli çevre güvenliği alındıktan sonra, ahırların yıkım işlemi gerçekleşti. İpekyolu Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, gerekli yasal tebligatların yapılmasının ardından, ruhsatsız ve kaçak olan ahırların en geç 07 Ağustos 2020 tarihine kadar tamamının kaldırılacağı bilgisine yer verildi.
İpekyolu Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar neticesinde kentte bulunan 2 bin ahırdan ilçe sınırlarında bulunan özellikle Van Gölü’ne ve çevreye zarar veren 110 ahır ilk etapta kaldırılıyor. 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 246’ıncı maddesi ve Belediye Meclisi tarafından alınan karar, ilçe sakinleri, çevre dernekleri, sivil toplum örgütleri tarafından memnuniyetle karşılandı.
Alınan karar ile ilgili olarak, Van Ticaret Borsası Başkanı Naif Süer, “İlimizin önemli sorunlarının başında gelen şehir merkezinin içinde yer alan ahırlar ile ilgili sorunun bir an evvel çözülmesi gerekiyor. Ahırların şehir dışına çıkarılması kararını destekliyorum” dedi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, “Bu sorunun kimseyi mağdur etmeden çözüme kavuşması en büyük arzumuzdur” dedi.
Van Organize Sanayi Odası Başkanı Mehmet Aslan ise, “ Gelişigüzel yapılan ahırların, atıklarının Van Gölü’ne akıtılması ciddi bir çevre kirliliği oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.
“Bu ahırlar Van Gölü’nü kirletiyor”
Belediye meclisinin kararı sonrasında açıklamalarda bulunan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, ilçe merkezinde kesinlikle ahırlara müsaade etmeyeceklerini belirterek, “Mahalle arasında ahırların bulunması hem çevre açısından hem de modern medeni bir şehir planı açısından mümkün değil. Bu konuyla ilgili vatandaşlardan birçok kez şikâyet aldık. Zaten kanun açık, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddesi 20 binin üzerinde nüfusu olan yerleşim yerinde hayvan beslemek yasak diyor. Bugüne kadar bu duruma maalesef göz yumulmuş. Bu ahırların en büyük dezavantajlarından birisi de dünya mirası olan Van Gölü’nü kirletiyor olmasıdır. Van’ı, Van Gölü’nü seven önemseyen herkes bence bu kararı memnuniyetle karşılamalı” dedi.
Aslan; “Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Mehmet Emin Bilmez’in öncülüğünde başlatılan çalışmalar neticesinde İpekyolu, Edremit ve Tuşba Belediyelerimiz ile birlikte aldığımız bu kararla insan sağlığına, çevreye ve en önemlisi de Van Gölü’ne büyük zarar veren ahırları kaldırıyoruz. Fakat bu karardan besicilik yapan vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için Kurban Bayramından bir hafta sonrasına kadar süre tanıyoruz. Bu tarihten sonra yıkım işlemlerimiz kararlılıkla sürecek.” ifadelerini kullandı.
“Yasal müeyyide uygulanacak”
07 Ağustos 2020 tarihinin ahır sahiplerine tanınan son tarih olduğunu hatırlatan Aslan; “Ön görülen sürenin dolmasından önce ahırlarını yıkmak isteyen vatandaşların yıkım işlemlerini belediye olarak biz gerçekleştireceğiz. Bahse konu sürenin dolmasının ardından kesinlikle ve kesinlikle merkezde bulunan ahırlara müsaade etmeyeceğiz. Ayrıca İmar Mevzuatı ve Çevre Kanunu kapsamında yasal süreç işletilerek verilen sürenin bitmesine rağmen hala ahırların kaldırılmaması durumunda ilgili mevzuat çerçevesinde yasal müeyyide uygulanarak söz konusu ahırların yıkılması ve yıkım bedelinin ilgili şahıslardan alınacağını da buradan ifade etmek istiyorum. Ayrıca bu tarihe kadar ahırlarda bulunan hayvanların çıkarılmaması durumunda, müsadere edileceğini özellikle belirtmek istiyorum” dedi.
Halktan ve özellikle ahır sahiplerinden bu konuda özveri ve duyarlılık beklediğini bir kez daha vurgulayan Aslan, “İnsan, çevre sağlığı ve Van Gölü’nü tehdit eden bu yerlerin bir an önce kaldırılması ve kentimizin yaşamaktan mutluluk duyulan bir şehir görünümüne kavuşması noktasında tüm Van halkından destek bekliyorum” dedi.
Belediyemiz çok doğru bir karara imza attı
Alınan kararın çevreye, insan sağlığına ve Van Gölü’nün korunmasına büyük katkı sağlayacağını dile getiren Buzhane Mahallesi Muhtarı Erkan Öndil de bütün belediyelerin İpekyolu Belediyesi’ni örnek alması gerektiğini ifade ederek, “Belediyemiz, çok doğru bir karara imza attı. Ahırların yıkılması kararına önce kendi ahırımdan başlayarak, ben destek veriyorum. Artık gelişmiş şehirlerin hiç birinde ahırlar yer almıyor. Bir muhtar olarak bu konuyla ilgili birçok kez şikâyet aldım. Bu sorunun kesin çözümü ilçe merkezi dışında daha modern ve sistemli ahırların kurulması ile mümkün olacaktır. Bu konuda ilgili devlet büyüklerimizden ve ilgili kuruluşlardan destek bekliyoruz. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’e, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan’a bu önemli kararın alınmasından dolayı şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.