Van köylerinin ortak sıkıntısı: konut video
Van Köyleri ile Dayanışma Derneği, çetin kış şartlarına rağmen köy ziyaretlerine devam ediyor.
VAN - Van'da önceki gün etkisini sürdüren yoğun kar yağışını nedeniyle kapanan köy yollarının açılmasıyla beraber Van Köyleri ile Dayanışma Derneği, köy ziyaretlerine devam ediyor.
Van merkeze 50 km uzaklıkta bulunan Yukarı Gölalan (Hewşata Jorê) köyünü ziyaret eden dernek yetkilileri, ikindi namazında köylülerle bir araya geldi.
Daha sonra, akrabası vefat eden bir köylüye taziye ziyaretinde bulunan dernek yetkilileri, köylülerden köy hakkında bilgi alıp köyün sorunlarını dinledi.
Köylerinin yaklaşık 150 hane ve 1200 kişiden oluştuğunu söyleyen Şerefhan Aslantosun, köylünün geçim kaynağının genel olarak hayvancılık ve inşaatçılıktan oluştuğunu söyledi.
Bütün köylerin ortak sıkıntısı: konut
Köylerindeki belli başlı sıkıntıları anlatan Aslantosun, yaşadıkları en büyük sıkıntının, hemen hemen bütün köylerde mevcut olan konut sıkıntısı olduğunu söyledi. Van'da 2011 yılında yaşanan depremlerden dolayı yıkılan evlerin yerine hiçbir evin yapılmadığını belirten Aslantosun, umutlarının bir dahaki bahara kaldığını söyledi.
Aslantosun, 'Devlet yetkilileri depremden sonra köyümüze geldiklerinde bize; 'İsterseniz evlerinizi TOKİ şeklinde yapalım. TOKİ şeklinde yaparsak 75 bin TL alırız.' dediler. Biz de: 'Biz köylü insanlarız. TOKİ'lerde biz yapamayız. Fiyatları çok pahalı. Bize başka seçenekler sunun' dedik. Onlar da, 'Herkes evini kendi tapulu arsasında, Evini Yapana Yardım (EYY) projesiyle yapsın. O zaman 40 bin TL devlet size borç verecek. Siz de evinizi yapmış olacaksınız.' dediler. İki sene boyunca herhangi bir para ödemeyecekmişiz. Daha sonra bu parayı 18 yıl içinde kira öder gibi verecekmişiz. Bütün muhtarlar da toplandı. Müteahhit tuttular. Bazı köylerde, yapımı başlanan evler bitmiş. Ne bizim köyde ne de çevre köylerde hiçbir ev tamamlanmadı. Sadece temeller atılmış. Bazıları kendi imkânlarıyla başını sokacak derme çatma bir ev yaptı; yapamayanlar ise konteynırlarda kalıyor. Ya da çatlamış olan evlerini, tadilattan geçirerek kendi evinde kalıyor. Şimdi kıştır; biz de baharı bekliyoruz; evleri tekrar yapmaları için" dedi.
Sağlık ocağı, yol, derslik yetersizliği ve elektrik gibi sorunlar da var
Aslantosun, köylerinde yaşadıkları diğer sıkıntıları şu şekilde anlattı. "Diğer sıkıntımız; kışın yollar kapanıyor. Yol açma çalışmalarında bizim köyün yakınına kadar geliyorlar, ondan sonraki yolu açmıyorlar. Ayrıca, sağlık ocağımız yok. Aşağı gölalan köyünde var; ama orada da yıllardır bir sağlık görevlisi yok. Bir hastamız olduğu zaman, yollar da kapalı olduğu için hastamızı sırtımızda yolun açıldığı yere kadar taşıyoruz. Yol açık olduğu zaman en azında bu gibi sıkıntıları yaşamıyoruz. Bunun yanında erzaklarımızı ve hayvanlar için yemimizi daha rahat getirebiliyoruz. Eğitim, taşımalı sistemdir. Okulumuzun da sıkıntıları var. Derslik olarak yetmiyor. Okulun kapasitesi 120 kişilik; ama 250'ye yakın öğrenci gidiyor. Çocuklar, sıralara dörder beşer oturuyor. Köyde büyük oranda elektrik sorunu var. Köyün bir kısmına yetiyor; bir kısmına yetmiyor. Köye verilen trafolar çok küçük. Daha büyük trafolar verilmesini istiyoruz."
Köylülerin sıkıntılarını dinleyen Van Köyleri Dayanışma Derneği yetkilileri, bir süre köylülerle sohbet ettikten sonra buradan ayrıldı. (Fırat Arslan - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.