Van’da 250 yıllık otlu peynir bulundu
Van’ın Gürpınar (Payizava) ilçesine bağlı Güzelsu (Hoşap) Mahallesinde bulunan Tarihi Hoşap Kalesinde yapılan arkeolojik kazılarda 250 yıl öncesine ait olduğu belirtilen küpler içinde otlu peynir bulundu.
Van’ın Gürpınar (Payizava) İlçesi’nin Güzelsu (Hoşap) Mahallesi’ndeki tarihi Hoşap Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda 4 küp içerisinde 250 yıl öncesine ait otlu peynir bulundu.
Gürpınar ilçesine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Güzelsu (Hoşap) Mahallesi’nde 1643 yılında Mahmudi Süleyman tarafından yaptırılan Hoşap Kalesi’nde 9 yıldır sürdürülen kazılarda önemli bulgular elde ediliyor.
Kalıntılar otlu peynirin tarihi hakkında ipuçları verecek
Birçok mimari buluntuların dışında bu yıl kalede mutfak olarak kullanılan kısımda 250 yıllık olduğu belirlenen küpler içinde otlu peynir bulundu. Kireçleşmiş ve tortulaşmış halde bulunan peynirlerin, Van’da geleneksel olarak kullanılan otlu peynirin tarihi hakkında da önemli ipuçları verebileceği belirtiliyor.
Konuyla ilgili bilgi veren, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, kalenin mutfak bölümüne işaret eden noktada yaptıkları kazı çalışmasında, 4 küp içerisinde, sarımtırak tortulaşmış bulgulara rastladıklarını ve buldukları katmana dayanarak bunların otlu peynir olduğunu ve 250 yıl öncesine ait olduğunu ifade etti.
Otlu peynirler analiz için YYÜ’de
Kalenin mutfak bölümüne işaret eden tandır ve ocak gibi bulguları elde ettikleri bölümde peynirlerin çıktığını anlatan, Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, “Bu peynirleri 4 tane küp içerisinde bulduk. O küplerden 3 tanesi kırık bir tanesi ise ağzı hala toprakla mühürlenmiş şekilde kapalıydı. Tabi bunların içerisinde daha çok tortulaşmış, hafif sarımtırak renkli kalıntılar çıktı. Bizler bunun peynir olduğunu söyledik. 250 yıllık olmasının sebebi de iki metre daha aşağıda çıkması ve bunun üst katmanında gülleler ortaya çıkmasıdır. Bizler bir üst katmanda 8 tane gülle bulmuştuk. Bunlar, daha aşağıda bulunduğu için en az 250 yıllık olabileceğini tahmin ediyoruz. Tabi bunları şu an Yüzüncü Yıl Üniversitesine numune olarak getirdik. Gıda Mühendisliği ve Kimya bölümünde bunların ayrıntılı analizlerini yaptıracağız. O zaman içindeki gerçek değerler, tuz oranları, otlu olup olmadıkları gibi bilgiler daha detaylı olarak ortaya çıkacak.” şeklinde konuştu.
“Çalışmalarımız devam ediyor”
Bulunan küplerin saklanma şeklinin peynirlerin günümüzdeki saklama şekline benzediğini de sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Top, “Bunların saklama şeklinin geleneksel olarak peynirlerin, Küplere koymak suretiyle toprağa gömme şekli olduğunu saptadık. Buna istinaden bunların peynir ya da otlu peynir olabileceğini söyledik ama çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.
Öte yandan 9 yıldan beri sürdürülen kazı süreci içerinde Kale alanında ciddi kalıntılara ulaşılmıştı. (Murat Dalgın-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.