Van’da kış şartları manavları olumsuz etkiledi
Kış mevsiminin gelmesiyle sebze ve meyve pazarlarındaki hareketlilik durdu.
Van’da etkisini arttıran kış şartları, en çok sebze ve meyve pazarlarındaki manav esnafını vurdu. Kış aylarında manavların işlerinin durgunlaştığını belirten esnaf, yaşadıkları sıkıntıları İLKHA’ya anlattılar.
Meyve ve sebzenin bol olduğu Yaz mevsiminin manavlar için daha bereketli geçtiğini ifade eden esnaf Cemal Dağ, “Yaz ayları, biz manavlar için daha iyidir. Çünkü kışın sadece meyve satıyorken yazın hem meyve hem sebze satabiliyoruz. Yazın rahatlıkla geçimimiz yapabiliyorken kışın geçimimizi yapamıyoruz. Manav yerimiz kapalı alanda, sebzemizi tezgaha bırakamıyoruz, dışarı bırakırsak hemen donuyor.” dedi.
“Büyük AVM’lerle rekabete giremiyoruz”
Kış mevsimindeki olumsuz hava koşullarının yanı sıra büyük alışveriş merkezlerinin de kendilerini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Dağ, “Alışveriş merkezleri, biz küçük esnafın iş yapmasına engel oluyor. Biz sebze halinden mandalinayı 1 TL’ye alırken, büyük manav ve alışveriş merkezleri mandalinayı maliyetiyle beraber 75 kuruşa satıyor. Bu da bize olumsuz yönde yansıyor. Alışveriş merkezleri, bir şeyi normal fiyatının altında satarken diğer bir şeyi ise fiyatının üstünde satarak ucuz sattığı şeyden kaybettiği parayı bu şekilde telafi ediyor. Ancak halkın birçoğu bunu bilmiyor. Aldığı malzemeyi ucuz aldığını sanıyor.” ifadelerini kullandı.
Ferhat Çelenk isimli bir diğer esnaf ise, “Kışın gelmesiyle satışlarımız olumsuz etkilendi. Bundan dolayı sebze fiyatları yükseldi bu da bizi olumsuz yönde etkiliyor. Piyasanın şuan ki durumundan memnun değiliz. Piyasanın durgun olmasının sebeplerinden bir tanesi de karşımızda büyük alışveriş merkezlerinin kurulmuş olması. Sebze ve meyvelerimizin bozulmaması için az getirmeye çalışıyoruz, günlük tüketiyoruz. Kalan meyve ve sebzelerimizi brandayla muhafaza etmeye çalışıyoruz ancak buna rağmen bozuluyor. Biz de bozulanları çöpe atıyoruz.” dedi.
“Sebze ve meyve fiyatları çok yüksek”
Kışın sebze ve meyve fiyatlarının çok yükseldiğine dikkat çeken Çelenk, “Örneğin biz yazın domates ile salatalığın kilosunu 80 kuruştan satarken şimdi 2 ila 3 buçuk TL arasında satmak zorunda kalıyoruz. Sebze ve meyveyi pahalı aldığımızdan dolayı da mecburen yüksek fiyatla satmak zorunda kalıyoruz. Bu fiyat artışı da satışlarımızı olumsuz etkiliyor.” şeklinde konuştu.
Pazarcı esnafın kış aylarında satışlarının durma noktasına geldiğini belirten Seyithan Akçakaya, “Şuanda iş yok, perişan durumdayız. Etrafımızda tamamen büyük marketler kuruldu, bundan dolayı iş yapamıyoruz. Piyasanın şuan ki durumundan memnun değiliz. Böyle devam ederse kalan sebzemiz de çürüyecek ve çöpe gidecek. Ne yapacağımızı bilemez durumdayız.” dedi
“6-7 Ekim olayları da esnafı olumsuz etkiledi”
Farız Kurt isimli esnaf ise, “Bizim işimizi kış mevsiminden ziyade 6-7 Ekim olayları etkiledi. Kobani olaylarından sonra işlerimiz tamamen düştü, sadece burada değil Türkiye genelinde bu olaylardan sonra piyasa durdu. Temel sebebin bu olduğunu düşünüyorum çünkü biz daha önce kışın da iş yapıyorduk.” şeklinde konuştu.
Sokak olaylarından sürekli müzdarip olduklarını belirten Salih Çiftçi de, “Kışın gelmesi ile işlerimiz etkilendi. İşlerimizin olumsuz etkilenmesinin bir diğer sebebi ise 6-7 Ekim olaylarıdır. Bu eylemlerden sonra işlerimiz olumsuz yönde etkilendi. Piyasanın genel durumu böyledir, bu sadece bize özgü bir durum değildir. Piyasanın şuan ki durumundan memnun değiliz.” İfadelerini kulandı. (Sedat Karatay-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.