Van’da merkezi acil servise ihtiyaç var
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, halkın sağlık alanında sorun yaşamaması için merkezi bir acil servis hizmet binasına ihtiyacı olduğunu bildirdi.
Van’ın Merkezi İpekyolu ilçesinde, acil servis konusunda halkın yaşadığı mağduriyete dikkat çeken Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, sorunun çözümü için OHAL kapsamından FETÖ’den devralınan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu Ek Binası’nın acil servisinin faal hale getirilmesini istedi.
Van merkez bölgesinde herhangi bir acil servisin olmamasından dolayı yaşanan sorunlara değinen Bilgin, acil durumlarda yaralı bir hastayı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürünceye kadar can kayıpların yaşanabileceği ihtimaline dikkat çekti.
Bilgin, “Bölgemizde maalesef tek bir Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi var. O da şehrin bir diğer tarafındadır. 112 bu konuda fedakârca çalışıyor ama bir kalp krizi vakası, bir trafik kazası vakasıyla denk geldiğinizde trafik boyutunu bitirinceye kadar geçen sürede hastaya müdahale edilinceye kadar, can kaybına neden olacaktır. Ancak İstanbul Hastanesi’nin FETÖ’den dolayı Sağlık Bakanlığına geçmesinin ve Asker Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığına devredilmesinin Van için ciddi manada olumlu etkisi olacaktır. Van’ın alt bölgesinde bulunan Selimbey, Yalı Mahallesi ve İskele Caddesi üzerinde ikamet eden halk, ikinci, üçüncü bir araçla bölge hastanesine gitmesine gerek kalmadan, Eski Askeri Hastaneden tedavisini görecektir. Şu anda Eski İstanbul Hastanesi’nin de Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ek binası yapılmış olması pozitif ayrımcılık olacaktır. Tabi bu çalışanların lehine değil, Van halkının lehine olacaktır.” dedi.
“Van’a yapılacak en büyük iyilik, merkezi bir acil sistemi kurmaktır”
Kent halkının yararına olacak şekilde Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu Ek Binası olan, Eski Özel İstanbul Hastanesi’nin acil servis bölümünün faaliyete geçilmesi gerektiğini isteyen Bilgin, “Van’a yapılabilecek en büyük iyilik, İstanbul Hastanesi’nde merkezi bir acil sistemi kurmaktır. Van’ın kalbinde, göbeğinde, merkezinde olan bir hastanede merkezi bir acil yaparsanız bu çok olumlu olacaktır. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gidecek olan hastaları da ciddi manada elekten geçirmiş olursunuz. Bu bölgenin insanların yüzde 80’ni asgari ücretle çalışıyor. Bir hastanın Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gidip dönmesi günlük 20 TL harcamasına neden olur. Bugün Yani mahalleden giden bir hasta, bir refakatçıyla gidecek ve iki araç değiştirecektir. Burada 2 geliş/gidiş ve uzak olması hasebiyle sonuçları beklemek içinde evine dönmeyeceği için öğleden sonraki mesaiyi bekleyecektir. Tabi bu sürede insanız, yemek ve su ihtiyacımız olacaktır. Bu da bir külfet gerektiriyor. Ancak eğer ki siz İstanbul Hastanesi’nin acil servisini aktifleştirirseniz, birçok insanımız maddi olarak da rahatlamış olacaktır.” diye konuştu.
“Merkezi acil servisine ihtiyaç var”
Merkezi bir acil servis olmamasından dolayı halkın devlet hastanesine akın ettiğini, bunun da birçok mağduriyetin beraberinde getirdiğini ifade eden Bilgin, son olarak şunları kaydetti:
“Bugün Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gidip/geldiğinizde bütün Van’ın orada olduğunu görüyorsunuz ve bu da bir mağduriyet doğuruyor. Bu mağduriyetin giderilebilmesi için de özellikle siyasilerimizin, milletvekillerimizin hepsinin bu taşın altına elini değil, gövdelerini koymaları lazımdır. Can çekişen sağlık kurumunun ayağa kaldırılması için bakanlıkların ve hükümetin kapısını aşındırmak zorundadırlar. Aksi takdirde bu binanın emniyeti olamayacaktır. Burayı merkezi acil yaparsanız hayır duası alırsınız.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.