"Van'daki mültecilerin en büyük sıkıntıları barınmadır"

"Van'daki mültecilerin en büyük sıkıntıları barınmadır"

"20 Haziran Dünya Mülteciler Günü" nedeniyle görüştüğümüz İHH İnsani Yardım Vakfı Van gönüllüsü Fatma Erdemci, Van'daki mültecilerin en büyük sıkıntısı barınma olduğuna söyledi.

VAN - Van'daki mültecilerin deprem öncesi kenar mahallelerdeki tek katlı derme çatma evlerde barındığını belirten İHH İnsani Yardım Vakfı Van gönüllüsü Fatma Erdemci, yaşanan depremlerde o evlerin yıkılmasıyla kentteki mültecilerin tamamen ortada kaldıklarını söyledi.
Van Türkiye'nin mülteci kabul eden ilk uydu kentlerindendir.


Türkiye'nin Mülteci kabul eden ilk uydu kentlerinden birinin Van olduğunu hatırlatan Erdemci, "İlimiz Türkiye'nin mülteciler için oluşturulan ve mülteci kabul eden ilk uydu kentlerden biridir. Sınır şehri olması hasebiyle, yine kentimize baktığımızda gerek coğrafyasıyla, gerekse ekonomisiyle, biraz hayat şartları zor olan bir yer. Burada yaşayan ya da yaşamak zorunda olan mülteciler her şeyden önce ekonomik olarak her şeye muhtaç insanlardır diyebiliriz. Çünkü bu insanlar buraya gelirken ilk başta bir barınma problemiyle karşılaşıyorlar. Bu geçmişte de böyleydi. Şimdide böyle onun dışında eğitim problemi var. Sağlık problemi var. Yakıt problemi var. Gıda problemi var" dedi.


"Türkiye, Avrupa ülkelerinden daha çok mülteci yükü taşıyor"
Türkiye'nin Cenevre Anlaşması'yla coğrafi çekince koyduğunu ve köprü ülke olma statüsünü kabul ettiğini aktaran İHH Gönüllüsü Erdemci şunları söyledi, "Türkiye aslında Avrupa ülkelerinden ve Amerika'dan daha çok mülteci yükü taşıyor. Çünkü üçüncü ülkeye gitmeyi bekleyen sığınmacılar bazen 20-25 yıl kalıyorlar. Burada Afgan mültecilerle görüştük. 17-20 yıl Van'da kalan Afgan mülteciler var. Bu Mültecilerle konuştuğumuzda ise ilk söyledikleri şey 'Bizleri Avrupa'ya göndersinler', biliyorlar Türkiye'de kalamayacaklarını, onun için bizi Avrupa'ya bir an önce göndersinler ya da Amerika'ya göndersinler' diyorlar. Burada kalmak istiyor musunuz? diye sorduğumuzda ise 'Evet kalmak isteriz, biz Türkiye'yi çok sevdik. Ama Türkiye'de sığınmacı olmamız hasebiyle bir vatandaşın sahip olduğu imkânlar ve şartlara sahip değil.'"


"Yeni Anayasa çalışmalarından ümit varız"
2006'dan bu yana kimi olumlu adımlar atıldığını ancak bunların yeterli olmadığını aktaran Erdemci, "Özellikle bu yeni Anayasa çalışmaları içerisinde yabancılar yasası da var. Bununla ilgili çok ümit varız. Bununla yakından ilgilenen kurumlar çok ciddi düzenlemelerin olacağı yasal bir zemin oluşturulacağı konusunda çok iyimserler. Umarım Bunların hakları da yasal güvence altına alınır" temennisinde bulundu.


Mültecilerin en büyük problemi barınma
"Devlet mademki o coğrafi çekinceyi koymuş. Bu insanlara uluslararası hukuka göre üçüncü bir ülkeye gidinceye kadar benim ülkemde misafir olabilirsin sözü vermiş. O zaman bizim misafirlerimize bize yaraşır bir şekilde misafir etmek onların ihtiyaçlarını gidermek gerekiyor" diyen Erdemci, "Van özelinde sorduğumuzda hakikatten mültecilerin şu anda en büyük problemi yerleşim yani barınma problemidir. Deprem öncesi varoşlarda dediğimiz kenar mahallerdeki müstakil eski evlerde barınırken deprem sonrası o evlerin birçoğu yıkıldı. Ya da deprem korkusundan dolayı vatandaşların o evlere taşınması ile bu mülteciler tamamen ortada kaldılar" ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.