Vanlı esnaf belediyeye tepkili

Vanlı esnaf belediyeye tepkili

Van’da meydana gelen depremlerde ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle boşatılacak olan Tarihi Belediye Pasajı’nın yıktırılarak yerine kültür merkezi yaptırılması kararına esnaf tepki gösterdi.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde Merkez Bankası yanında bulunan Eski Belediye Hizmet Binası, 2011 yılında meydana gelen depremlerden sonra ağır hasarlı olduğu gerekçesi ile boşaltılmıştı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin tespit sonuçlarında binanın orta hasarlı olduğu kesinleşmesine rağmen, Van Büyükşehir Belediyesi binayı güçlendirmek yerine, yıkıp yerine kültür merkezi yapma kararı aldı.

Belediye tarafından gönderilen tebligatla, eski belediye binasının alt katı olan Tarihi Belediye Pasajı’nın boşaltılmak istenmesi üzerine, esnaflar mahkemeye başvurdu. Mahkeme kararı ise şu an için belediye aleyhine ‘yıkım kararının durdurulmasıyla’ sonuçlandı.

“52 esnaf mağdur olmasın”

Binanın orta hasarlı olmasına rağmen belediyenin güçlendirmek yerine binayı yıktırmanın pasaj içinde bulunan 52 esnafın mağdur olmasına neden olacağını söyleyen Tarihi Belediye Pasajı Başkanı Zeki Aslan, “Binada daha önce de orta hasar tespiti yapılmıştı. Bu tespitten sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nden profesörler gelip karot aldılar. Karotlar üzerinde araştırma yapan profesörler, sonuçların iyi çıkmasıyla birlikte binanın yıktırılmasından değil, güçlendirilmesinden taraf oldular. Bu konuda binaya güçlendirilme yapılması için belediyeye evraklar verildi. Belediye de güçlendirme yapmayacaklarını ve binayı yıkacaklarını açıkladı. Belediyenin açıklaması üzerine bizler de, ‘burada 52 tane esnaf mağdur olup zorluk çekmesin’ dedik.” diye konuştu.

Belediyenin geçtiğimiz günlerde binanın yıkımına başladığını belirten Aslan, belediye yıkım hazırlıklarını yaparken mahkemenin kararı üzerine çalışmalarını durdurduğunu ve şu an için de binanın akıbetinin ne olacağı hususunda beklemekten başka çarelerinin olmadığını kaydetti.

Pasajın içindeki esnafların mağdur olmalarını istemediklerini belirten Aslan, “Pasaj esnafı olarak talebimiz, belediye binayı yıkıp yerine yeni bina inşa ettiği zaman bu tarihi kültürün devam edilmesi için esnaf içinde büyük olmayacak şekilde iş yeri açsınlar. Yıktırılan bina yerine, sonradan inşa edilecek binada 30 metrekarelik dükkânların yaptırılmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Aslan, son olarak şunları söyledi: “Çatıların söktürülmesi için demir bariyerlerini belediye yapmıştı. Ancak mahkemeden çıkan kararda, ‘Şu anda bir süreç var. Binanın tüm çalışmaları durdurulmuştur. Binanın akıbeti ne olacak? Binanın akıbeti içim yıkım kararı çıktı ise o zaman demir bariyerlerinizi kurup yıkmaya başlayabilirsiniz’ denildi. Çünkü burada yıkımı durdurulmuş bir bina var.” (Yılmaz Sönmez-İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.