Vatandaşlar: Ayasofya'nın ibadete açılması kararı geç kalınmış güzel bir karardır
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi kararını değerlendiren vatandaşlar, gecikmeli de olsa verilen kararın yerinde bir karar olduğunu söylediler.
86 yıldır müze olarak kullanılan Ayasofya’nın gerçek kimliği olan camiye çevrileceği kararının ardından Ayasofya’ya akın eden vatandaşlar, verilen kararı sevinçle karşıladı. Dün açıklanan karar sonrasında Ayasofya’ya akın eden vatandaşların kimisi sevinçten tekbir çekerken kimisi de kurulan polis ve zabıta bariyerleri önünde şükür namaz kıldı.
Yaklaşık bir asır sonra dün ilk defa ikindi ezanının okunduğu Ayasofya’da duygulu anlar yaşandı. Ayasofya’da toplanan vatandaşlar akşam namazını cemaatle birlikte eda ettiler. Kılınan akşam namazı sonrasında güvenlik gerekçesiyle yatsı namazının kılınmasına izin verilmezken vatandaşların alanı boşaltmaları istendi.
Bu sabah itibarıyla yeniden Ayasofya önünde toplanan vatandaşlar sıkı güvenlik tedbirleriyle tek tek aranarak alana alındılar.
Verilen karara ilişkin İLKHA muhabirine konuşan vatandaşlar, gecikmeli de olsa kararın yerinde bir karar olduğunu ve cuma namazını kılmak için Ayasofya’ya geleceklerini ifade ettiler.
“Gecikmeli de olsa çok güzel bir karar”
86 senedir bu anın beklendiğini söyleyen Nedim Doğan, “Büyüklerimiz de öyleydi. Ayasofya neden cami olarak açılmıyor diye soruyorlardı. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiği zaman burada namaz kıldı. Biz müminler olarak neden camimize gidip namaz kılamıyoruz? Müze müze diyorlar, müze yok. Biz ibadetlerimizi camilerimizde yaparız. Gecikmeli de olsa çok güzel bir karar. Cuma günü de inşallah gelip namazımızı kılacağız.” dedi.
“Amasya’dan burada namaz kılmak için geldim ama maalesef içeri almıyorlar”
Ayasofya’nın açıldığına ilişkin verilen karar sonrasında hanımıyla birlikte Amasya’dan yola çıkarak İstanbul’a gelen Mehmet Coşkun, “Amasya’dan buraya gelmemiz 8 saat sürdü. Açandan, Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Çok iyi oldu, çok memnun oldum. Burada namaz kılmak için geldim ama maalesef içeri almıyorlar. Dışarıda namaz kılmamızı istediler. Cuma günü gelip burada namaz kılacağım inşallah.” diye konuştu.
Verilen karar sebebiyle çok duygulandığını belirten Mehmet Coşkun’un eşi Nurdane Coşkun ise Ayasofya’da namaz kılmak istediğini söyledi.
Kararın çok isabetli bir karar olduğunu söyleyen Nedim Urcan, “Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin ruhu şad oldu. Şükürler olsun Rabbimize. Zincirler kırıldı Ayasofya açıldı.” şeklinde konuştu.
“Cuma namazı kılmak için Ayasofya’ya geleceğim”
Vatandaşlardan Ömer Özbek ise şunları söyledi: “Çok iyi oldu. Vesile olanlardan Allah razı olsun. Şimdiye kadar olması lazımdı. Demek ki kısmet bugüneymiş. Müslümanız elhamdülillah, bundan daha güzel bir şey olabilir mi? 23’ünde köye gideceğim, eğer bir gün biletimi erteleyebilirsem cuma namazı kılmak için Ayasofya’ya geleceğim.”
Vatandaşlardan Necat Haksever, “Çok mutluyuz. Allah İslam âlemine hayırlı eylesin. Allah’ın izniyle 24’ünde buradayız. Katkısı olanlardan Allah razı olsun.” dedi.
“İnşallah bundan sonra İstanbul Sözleşmesi melanetine de bir çare bulurlar”
Verilen karar sebebiyle Fatih’in evlatları olarak gurur duyduklarını ifade eden Şükrü Aydın da şu ifadelere yer verdi: “Cenabı Hak reisicumhurumuzdan ve buna emek verenlerden razı olsun. Bu gururu anlatmak, mutluluğu tarif etmek zor. İnşallah bundan sonra İstanbul Sözleşmesi melanetine de bir çare bulurlar ve def ederler."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.