"Veliler seçmeli dini ders tercihini okul idaresine bırakmamalı"
Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin, velilerin seçmeli dini ders tercihini okul idaresine ve öğretmenlere bırakmaması gerektiğini belirtti.
Ortaokul ve liselerde seçmeli olarak okutulan Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini tercih süresi yarın sona eriyor.
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Van Şube Başkanı Osman Ayşin, velilerin, bu derslerin tercihini okul idaresine ve öğretmenlere bırakmaması konusunda uyardı.
Öğrencilerin bu dersleri seçebilme hakkına sahip olduğunu belirten Ayşin, özellikle seçmeli dini derslere yönelmenin faydalı olduğunu vurguladı.
Ayşin, "Öğrenciler, velilerinin imzalayacağı dilekçelerle okul müdürlüklerine başvurup, dini dersleri seçebilirler. Bu derslerin seçimi konusunun son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede yaşıyorsak bu öğrencilerimizin temel dini derslerini seçme hakkına sahip olduğuna inanıyoruz." dedi.
"Bazı art niyetli okul idarecilerimiz seçmeli dini dersleri seçmiyor"
Bazı okul idarecileri ve öğretmenlerin seçmeli dini dersleri tercih ettirmediğini dile getiren Ayşin, sözlerine şöyle devam etti: "Velilerimizin bundan haberdar olmadığı bir süreçte art niyetli bazı okul idarecilerimizin bu dersleri seçmediklerini ve diğer temel dersleri veyahut öğrencilerin yararına olmayan dersleri seçtiklerini görüyoruz. Bu yüzden velilerimiz bu konuda duyarlı olsunlar. Okul idarecilerimizi de uyarıyoruz. Velinin seçimi olmadan kendi başlarına ders seçimi yapmasınlar."
Seçmeli dersler birinci sınıftan itibaren başlayacak
2017-2018 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin birinci sınıftan itibaren verileceğini belirten Ayşin, bu adımın olumlu olduğuna dikkat çekti.
Okullarda dini dersleri verebilecek öğretmen sayısının yeterli olmadığını dile getiren Ayşin, "Şubat ayında öğretmen alımı olacak. Yaklaşık 2 bin din kültürü öğretmeni alınacağına dair açıklama yapıldı. Ancak biz sayıyı yeterli bulmuyoruz. Bunun ihtiyacı yeteri kadar karşılamayacağına inanıyoruz. Bu sayının 5 bine çıkarılması bu ihtiyacı kısmen karşılamış olacaktır. İmamlar ve ilahiyat mezunu olup ücret karşılığında bu işi yapanlarla ihtiyacın karşılandığını görüyoruz ama bununla geçiştirilemeyecektir." şeklinde konuştu.
"Seçimi okul idaresine ve öğretmenlere bırakmamak lazım"
Van'da seçmeli dini ders tercihinin az olmasının nedenini velilerin bu tercihleri okul idaresine ve öğretmenlere bırakmasına bağlayan Ayşin, "Seçmeli dini derslerin seçimi diğer illere göre ilimizde biraz daha düşük. Veliler öğrencinin hangi alanda hangi seçimi yapacağı konusunda bilinçli değildir. Veliler 'Zaten okulda idare ve öğretmenler gerekli çalışmayı yapıyor.' diyorlar. Bu seçimi okul idaresine ve öğretmenlere bırakmamak lazımdır. Mevzuatta da velinin bizatihi gidip, seçmeli dersi kendisinin seçmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Son olarak velilere çağrıda bulanan Ayşin, bütün velilerin yarına kadar okullara gidip, seçmeli Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini tercih etmelerinin önemli olduğunu ifade etti. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.