Velioğlu`nun Hayatı ve Mücadelesi`nin 2. Bölümü

Velioğlu`nun Hayatı ve Mücadelesi`nin 2. Bölümü

Hizbullah Cemaati, huseynisevda.biz adlı kendi sitesinde yayınlamaya başladığı Hüseyin Velioğlu`nun hayatını bölümler halinde vermeye devam ediyor.

İşte Hüseynisevda sitesinde yayınlanan Hizbullah Lideri Hüseyin Velioğlu`nun hayattının yer aldığı 2. bölümü...

Velioğlu ile ilgili akla gelen birçok konunun yer alacağı tahmin edilen yazı dizisinin bu bölümde, ne zaman evlendiği, hangi illerde ikamet ettiği ve kimlik bilgileri gibi veriler paylaşılmış.

"KISACA ÖZGEÇMİŞİ
Bölgemizde yaşayanlar bilirler, eskiden halkımızın bir kısmı nüfus idaresine kayıtlarını yaptırmazdı, çoğu ise geç yaptırırdı. Çocukları okula başladığı zaman veya askere alındığı zaman nüfusa kayıtlarını yaptıranlar günümüzde bile mevcuttur. Sonradan kayıtlarını yaptırırken de genellikle yılın ilk günü olan 01. 01 diye nüfus kütüğüne kayıt düşer ve yılı da hatırladıkları olaylara göre belirlerlerdi. Şehid Rehber’in de doğum tarihi bu açıdan tam olarak nüfusa yansımamıştır.

Şehid Rehber Hüseyin Velioğlu; resmi kayıtlara göre 01. 01. 1952 Batman, Bağözü (Kürtçe ismiyle Xıro) köyü doğumludur. Babasının adı Osman, annesinin adı Fatime’dir. Mensup olduğu aile; dördü (4) kız, yedisi (7) erkek olmak üzere toplam onbir (11) kardeşten oluşmaktadır. Batman ve çevresinde kalabalık bir kitleye sahip olan Habizbini aşiretine mensuptur. Babası ve annesi dindar insanlardı. İslami hassasiyete sahip bir anne–babanın çocuğu olan Şehid Rehber, daha küçük yaşlardan itibaren İslami bir karakter edindi.

Daha köyde iken, altı–yedi yaşlarında, köy imamı olan Molla Mehmet’in yanında Kur’an dersi aldı. Onun ilk tahsili bu idi. Köyde okul olmadığı için orada kaldıkları müddetçe okula gitmiyordu.

Şehid Rehber Hüseyin Velioğlu; dokuz yaşlarına geldiğinde, ailece Batman’a yerleştiler. Batman’a gelir gelmez onu okula kaydettiler, ancak akranlarına göre yaşı biraz büyüktü. İlkokulu Batman Devrim İlkokulunda (Bu okul sonradan M. Akif ilköğretim okulu adını almıştır), ortaokulu Batman Site Ortaokulunda (Bu okul sonradan Batman Petrol Ortaokulu adını almıştır), liseyi Mardin Yatılı Lisesinde okuyup ardından üniversiteye başladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi–Maliye Bölümünü bitirdikten sonra resmi bir görev almadı ve Batman’a yerleşip orada İslami faaliyetlerle meşgul oldu.

Resmi kayıtlarda soy isimleri DURMAZ olan Şehid Rehber Velioğlu’nun mensubu olduğu aileye, “Veligiller”–”Velioğulları” anlamına gelen “Mala Weli” deniyordu ve bu şekilde tanınıyorlardı. Yani bu ailenin halk arasındaki maruf ismi ve lakabı buydu. Bunun sebebi ise; ismi VELİ olan dedesinin (babasının babası) 1916 tarihinde, Rus cephesinde Şehid olmasıdır. Resmi kayıtlara ölüm tarihi 20. 07. 1916 olarak geçen Veli, 39 yaşında iken Şehid olmuş ve kendisinden geriye iki oğlu yetim olarak kalmıştır. Yetim olarak büyüyen Osman ve Ahmet adlı kardeşlere, bu hadiseden dolayı Velioğulları anlamında MALA WELİ denildi ve bunlardan sonra gelen nesil bu adla tanındı.

Rus cephesinde genç yaşta iken Şehid düşen birinin torunları olmaları ve aynı zamanda O’nun adıyla anılmaları nedeniyle, Şehid Rehber Hüseyin Velioğlu’nun ağabeyleri kendi aralarında konuşup anlaştılar ve DURMAZ olan soyadlarını VELİOĞLU olarak değiştirmeye karar verdiler. Bunun üzerine mahkemeye müracaat ettiler ve aile bireylerinin onayı ile Batman Asliye Hukuk Mahkemesinin 09. 05. 1978 gün ve esas 1978/27–1978/51 sayılı kararıyla soyadlarını VELİOĞLU olarak değiştirdiler. Dolayısıyla Şehid Rehber’in 1978’e kadar Hüseyin Durmaz olan adı, bu tarihten sonra kimliğine Hüseyin Velioğlu olarak geçti.

Nüfus kütüğündeki resmi kayıt bilgileri, bu değişiklik öncesinde şu şekilde geçmektedir:

Adı ve Soyadı:..................................Hüseyin Durmaz
Baba adı: ..........................................Osman
Ana adı: ............................................Fatıme
Doğum Yeri ve Tarihi: ....................Gercüş 01. 01. 1952
İli: .....................................................Mardin
İlçesi: ...............................................Gercüş
Bucağı:..............................................Kayapınar
Köyü:.................................................Bağözü
Ev no:.................................................3
Cilt no:...............................................8
Sayfa no:............................................67
Verildiği nüfus idaresi:....................Kayapınar

Şehid Rehber, 1978 tarihinde evlendi ve hemen ardından ailesini de Ankara’ya götürüp orada ailece kaldı. Bir yıl kaldıktan sonra tekrar ailesini Batman’a götürdü.

1979 yılında, beraberindeki arkadaşlarıyla Batman’da Cemaati kuran Şehid Rehber, gizli bir şekilde Cemaatsel faaliyetlere başladı. Bununla beraber, henüz okula devam ettiği için Ankara’dan ilişkisini kesmemişti. Ancak Batman’a sık aralıklarla gidip geliyor ve arkadaşlarıyla ilişkilerini canlı tutuyordu.

1980 yılında üniversiteyi bitirdi. Bu arada özel bir şirkette bir müddet çalıştı.

1981 yılında tekrar ailece Ankara’ya yerleşti ve 7 ay kaldıktan sonra ailesini tekrar Batman’a götürdü, kendisi ise birkaç ay daha kaldıktan sonra Batman’a döndü.

Mart 1982 yılında dört aylık kısa dönem olarak Manisa/Kırkağaç’ta askerlik yaptı.

1983 yılında İlim kitabevinin açılmasıyla birlikte Diyarbakır’ı merkez edindi.

1988 yılında ailece Diyarbakır’a yerleşti. İlk evi Şehitlik semtinde, ikinci evi Bağlar semtindeydi. Polisin Bağlar’daki evine baskın düzenlemesinden sonra bir müddet gizli olarak Ofis semtinde kaldı. 1983–1991 yılları arasında Diyarbakır’da kaldı.

Burada yoğun geçen sekiz yıllık faaliyet süreci sonlarına doğru PKK ile çatışmalar başladı. Bu gelişmelerin beraberinde getirdiği şartlar neticesinde gizlenen Şehid Rehber, bir müddet sonra Mardin’e gitti.

1991 yılında Mardin’e gidip oraya yerleşti.

1991–1995 yılları arasında Mardin’de Cemaat işlerini gizli sürdürdükten sonra şartların beraberinde getirdiği zorunluluktan dolayı Adana’ya yerleşti.

1995 yılında Adana’ya gidip yerleşti. 1997 yılına kadar Adana’da faaliyetlerini sürdüren Şehid Rehber, yine güvenlik nedeni ve şartların beraberinde getirdiği zorunluluktan dolayı Konya’ya geçti.

1997 yılında Konya’ya yerleşti ve burada 1999 yılına kadar Cemaatsel faaliyetlerini gizli bir şekilde sürdürdü. Burada baş gösteren bir takım gelişmeler üzerine buradan da ayrılıp İstanbul’a yerleşti.

1999 yılında İstanbul’a gidip oraya yerleşti. İstanbul’a yerleştikten bir yıl sonra, 17 Ocak 2000 tarihinde Kemalist Rejimin silahlı unsurlarının bir operasyonu neticesinde İstanbul’un Beykoz semtindeki Kavacık, mühendis çıkmaz sokakta bulunduğu evde şehadet mertebesine ulaştı."

Kaynak: huseynisevda.biz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.