Veterinerlerden besicilere aşırı sıcaklık uyarısı
Veterinerler, hayvan besicilerinin aşırı sıcaklar nedeniyle dikkat etmesi gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundu.
Batman’da veterinerler, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan besicilerine aşırı sıcaklar nedeniyle dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundu.
Aşırı sıcaklar nedeniyle kurbanlık hayvanlarda bazı hastalıklar oluşabileceğini söyleyen veteriner Abdulkadir Ataç, besicilerin bu konuda dikkatli davranmaları gerektiğini belirtti.
Oğlak, kuzu ve buzağı gibi yavru hayvanların aşırı sıcaklara dayanamadıklarını dile getiren Ataç, “Sıcaklarda güneş çarpmasıyla hayvanlarda bayılma, sarılık hastalığına yakalanmasıyla kene ve bitlerin artması, kirli suları içmesiyle birçok hastalığa yakalanması olabilir. Örneğin canzer ve faşyole (karaciğer kelebeği) hastalıklarına yakalanabilirler. Özellikle oğlaklar, kuzular, keçiler, buzağılar, civcivler ve benzeri yavru hayvanların sıcaklara hiç tahammülleri ve dayanma güçleri yok.” dedi.
“Aşırı sıcaklarda hayvanlar serin yerlere götürülmeli”
Aşırı sıcak havalarda alınabilecek önlemleri anlatan Ataç, konuşmasına şöyle devam etti:
“Hayvan gebe ise aşırı sıcaklar nedeniyle önlem alınmazsa ya düşük yapabilir ya da doğmayan yavrusuyla ölebilir. Aşırı sıcaklarda hayvanların serin yerlere götürülmesi gerekir. Hayvanların önünde 24 saat temiz su bulundurulması gerekir. Aşırı sıcaklarda hayvanlara ya hiç yem yerilmemesi gerekir ya da verilirse de azar azar verilmesi gerekir. Hayvanın sıcaklardan korunması için C vitaminli ilaç tavsiye edilir. Bu ilaç su, yem ya da iğne olarak kullanılabilir. Aşırı sıcaklardan dolayı artan yılan ile akrep sokmalarına karşılık besicilerin, atropin ve antihistamin ilaçlarını hazır bulundurması gerekmektedir.”
Bilinçsiz besicilerin yapmış oldukları bazı yanlışlara da değinen Ataç, “Bilinçsiz besicilerin yaptığı yanlışlardan bir tanesi, hayvanlara bol bol yem vermeleridir. 04.00 ile 06.00 ve 21.00 ile 22.00 saatleri arasında yemleme yapılması lazımdır. Verilen yemlerin su ile ıslatılması lazım ve günlük yemlerine minerallerle takviye edilmesi gerekir. Sıcak havalarda hayvanları sık sık su ile banyo yaptırmak gerekir. Sıcakların artmasıyla beraber hastalıklar da artmaktadır. Özellikle süt ineklerinde mastitis meme hastalıkları ve ishaller artmaktadır. Bol miktarda temizlik ve çevre temizliği yapmak lazımdır. Ayrıca bol soğuk su tüketilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı. (M. Sait Çelik-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.