Web sitesi kurma zorunluluğunda zaman daralıyor

Web sitesi kurma zorunluluğunda zaman daralıyor

Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile sermaye şirketlerine getirilen web sitesi kurma konusunda 1 Temmuz 2013`e kadar yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlerin sorumlularını 6 aya kadar hapis cezası ve 300 güne kadar adli para cezası bekliyor.

Birçok şirketin hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile sermaye şirketlerine getirilen web sayfası kurma zorunluluğunda zaman daralıyor.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Ticaret Sicil Müdürü Pınar Yayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketlerin yeni TTK`ya uyumlu hale gelmeleri gerektiğini belirterek, bu şirketlerin anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler olduğunu söyledi.

Pınar Yayar, 1 Temmuz 2013 tarihinde bu kanunun yürürlüğe gireceğini ifade ederek, kanunun kapsamı ve getirdiklerini şöyle anlattı:

"Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde web sitelerini oluşturmayan şirketlerin yönetim kurul üyeleri, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ortakları birtakım cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalacak. Bu müeyyidelerden birincisi 6 aya kadar hapis cezası, ikincisi ise 100 günden 300 güne kadar adli para cezası uygulanmasıdır. Web sitesi oluşturmuş şirketler de güncel bilgilerini eklemek zorundalar. Güncel bilgilerini yapmayan şirketler de birtakım cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklardır. Onlar için de 100 günden 300 güne kadar adli para cezası söz konusudur."

Şirketlerin, web sayfalarında hukuki davalar ve birtakım finansal tabloların bulunmasını istemediklerini belirten Yayar, ancak yasanın gereklerini yerine getirilmesi halinde herkesin şirketler hakkında bilgi sahibi olacağını bildirdi. Yayar, herhangi bir şirketin web sitesindeki bilgiler sayesinde örneğin hisse almak isteyen kişinin sağlıklı bilgi sahibi olacağından mağdur olmayacağını anlatarak birtakım verilerin ulaşılabilir olmasının şeffaflık adına iyi bir şey olduğunu dile getirdi.

Yeni şirket kuranların web sitesini aynı anda kurması gerektiğini eski şirketlere ise 1 yıllık uyum süresi tanındığını kaydeden Yayar, Yeni TTK hakkında şu bilgileri verdi:

"6102 sayılı Yeni TTK, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdi ve şirketlere 1 yıl uyum süresi verildi. Yani 1 Temmuz 2013`e kadar şirketler, gerek ana sözleşmeleri, gerekse bu kanunda öngörülen birtakım yenilikleri uyumlu hale getirip 1 Temmuz 2013`e kadar Yeni TTK`ya uyumlu hale gelmeleri gerekir. Yasanın öngördüğü yeniliklerin bir tanesi de şirketlerin web sitesine sahip olma gerekliliğidir. Her şirketin bir web sayfasının olması gerekmektedir. Şirketi yeni kuranlar web sayfasını açtıklarında bu web sayfasında bulunması gereken unsurlar var. Bunlardan birincisi şirketlerin ticari sicil numarası, ticaret sicil numarasının yanında şirketin sermayesi, şirket müdürlerinin isimleri ve şirket merkezinin adresinin bulunması şarttır. Bunlar, şirketin kurulma aşamasında bulunması gerekenlerdir. Bundan sonra da şirkette yapılan her değişikliğin, örneğin; bir anonim şirketse ve genel kurul yapmışsa bu genel kurul tutanağının, onun ötesinde bir yönetim kurulu kararı alınmışsa bu yönetim kurulunun kararını, şirket hakkındaki herhangi bir iptal davası ya da hacizle devam eden bir haciz şerhi varsa bunların bulunması gerekiyor."

Yayar, Türkiye`de yaklaşık olarak 750 bin şirketin kayıtlı, 200-250 bine yakın şirketin ise kayıt dışı olduğunu da sözlerine ekledi.

-"Şirketler, kurumsallaşmış web firmalarını tercih etmeli"-

Web tasarım işi üzerine faaliyet gösteren DemAjans`ın sahibi Murat Aslan, web sayfasının kurulmasıyla birçok şeyin resmiyet kazandığını belirterek, web sayfası kurmak isteyen şirketlerin, çantacılar denilen herhangi bir yeri olmayan kişilere değil profesyonel ve kurumsallaşmış firmalara sitelerini yaptırmaları çağrısında bulundu.

Yapılacak web sitelerinin domain ve hostinglerinin yıllık olarak değiştirilip yenilenmesi gerektiğini ifade eden Aslan, "Bu konuda kapsamlı, kurumsal çalışmayan firmaların bunları takip etmesi çok zordur. Bunlardan kaynaklı hem güncellenmesi gereken dinamik web sitelerinin sistemleri kurulmuş en azından bunu adım adım takip eden günübirlik değişikliklerle ilgili de istediği anda hemen bulabileceği firmalar olması gerekiyor" dedi.

Şirketlerin kurması gereken web siteleri hakkında çok spekülatif bilgiler olduğunu dile getiren Aslan, web sitelerinde bulunması gereken en önemli unsurlar konusunda, "Birincisi, bilgilerin çok rahat güncellenmesi için yönetim panelinin oluşturulması, bu panelde şirketin yıllık bilançosu, mevcut bildiri ve duyurularını barındırması ve açıklamasıyla alakalıdır. İkincisi, web sitesinin kesinlikle kapatılmaması, istenildiği anda bakılıp incelenmesine dayalıdır" ifadelerini kullandı.

-Milyar dolarlık piyasa-

Murat Aslan, yaptıkları web tasarım işinin, Türkiye`deki normal piyasa değerinin 3-3 bin 500 lira değerinde olduğunu söyledi.

Kendilerinin, web sitelerini istenen özelliklere göre, 2 bin liradan az olmamak kaydıyla yaptıklarını anlatan Aslan, şirketlere getirilen zorunlulukla birlikte şirket sayısı da dikkate alındığında toplamda milyar dolarları geçen bir piyasa söz konusu olduğunu bildirdi.

Atik Enerji İnşaat Bilişim Tarım Makineleri Limited Şirketi Ofis Koordinatörü Mehmet Aslanhan ise kendi sayfalarında yasaya uygun bulunması gereken bazı şeylerin mevcut olduğunu ancak yeni TTK hakkında pek bilgisi olmadığını ifade etti.

Yasayla getirilen finansal tablonun şirket için sıkıntı doğurabileceğini öne süren Aslanhan, şöyle konuştu:

"Geçen yıllardaki sonuçlarınız internet sayfanıza yansıyor. Rekabetin çok yoğun olduğu bir dönemde kar marjınızı ciddi bir şekilde düşürmüşsünüzdür. Bunu göze alarak ticaretinize devam etmek istemişsinizdir ama kapasitenize göre yazdığınız mali devirler çok düşük veya buna yakın bir rakam olursa müşteriye iyi bir intiba bırakacağını tahmin etmiyorum. Müşterinin o rakamlara bakması işvereni mutlu etmeyeceğini düşünüyorum. Ama bunun dışında her firmanın kanuna bağlı kalmadan bu sayfayı kurmaları gerektiğine kesinlikle inanıyorum. Çünkü reklam giderleriniz muhakkak vardır, o reklam giderlerinizi ciddi anlamda kısar. Birkaç karakter yazıyla şirketiniz tamamen karşınıza çıkar. Müşterinin çok rahat ulaşabileceği bir noktadır. Bu yönüyle yasayı çok olumlu buluyorum."

Web işi yapanlar konusunda esnaf ve şirketlerin bazı sıkıntıları olduğuna işaret eden Aslanhan, "Özellikle bu bölgede devamlılığı olmayan web şirketleriyle karşılaştık. Sayfanızı hazırladıktan sonra güncelleme konusunda onlardan bir şey isteniyor. Ancak hazırlayan arkadaşı bulmak mümkün değil. Devamlılık çok önemli, bölgemizde buna ciddi anlamda ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.