"Yaklaşık 10 yıldır kümes gibi yerde kalıyorum"
Bingöl'de derme çatma evde kalan kimsesiz ve mağdur aile barınak için gittiği devlet kurumlarından da olumsuz yanıt alınca çaresizce yaşamlarını kümes gibi yerde idame ettiriyorlar.
BİNGÖL- Bingöl’de kimsesiz aile kendi imkânlarıyla yaptırdığı derme çatma yerde kalıyor. Mağdur aile barınak için gittiği devlet kurumlarından da olumsuz yanıt alınca çaresizce yaşamlarına devam ediyor.
Yaklaşık 10 yıldır, mağduriyet içinde yıkık ve dökük yerde yaşayan aile, bundan sonra insanca yaşayabileceği bir yer istiyor.
“Bu yer benim değil idareten kalıyorum”
Derme çatma bir yerde kalan ve kimsesiz tek başına hayat mücadelesini veren yaşlı kadın Müşrika Beyiç yetkililere yardım için çağrıda bulunarak, “Bu yer bizim değil idareten kalıyoruz. Kafamızı koyacak bir evimiz yok. Bu gördüğünüz plastik malzemeyi çöplerde toplayarak ve satarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Bununla da bir yere varılmaz.”dedi.
“Yaklaşık 10 yıldır kümes gibi yerde kalıyorum”
Yaklaşık 10 yıldır kümes gibi bir yerde kaldığını belirten Beyiç, “Bu şekil bu evde! Mecburiyetten kalıyorum. Bir ara yaklaşık iki yıl boyunca susuz kaldım. Defalarca belediyeye gittikten sonra bana su verdiler.”ifadelerini kullandı.
“Dul ve kimsesiz bir kadınım”
Dul ve kimsesiz bir kadın olduğunu ifade eden Beyiç, “Bana herhangi bir maaş da vermiyorlar, benim bildiğim dul kadınlara maaş veriyorlar. İki yıldır, devlet herhangi bir maaş vermiyor. Bakın durumumu görüyorsunuz. Ben kimsesiz bir kadınım ve kocamda yok devlet bana ev maaş bağlaması gerekiyor.” Şeklinde sitemde bulundu.
“Devlet ya da bir hayırsever bize bir barınak temin etsin”
Kimsesiz kadın konuşmasına devamında, “Bakın hemen yanı başımızda hazır beton santralli bulunuyor. Üstümüze devamlı bir şekilde toz ve duman geliyor. Gidecek yerimiz de yok. Bu şekil hayatımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Hayırseverlerden kendilerine bir yardım elinin uzanmasını istiyoruz. Ya devlet yâda hayırseverlerden kafamızı koyacak bir ev istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
Kimsesiz Müşrika Beyiç ‘in damadı ve ona komşu olan Aydın Karasungur ise kendi imkânlarıyla yaptığı derme ve çatma bir yerde kaldığını ifade ederek, yaz-kış aynı yerde kaldığını, sıkıntı ve sorunlarla boğuştuklarını söyledi.
“ Bingöl Belediyesine bağlı bir şirkette çalışırken, işten attılar”
Eşinin engelli ve bakıma muhtaç olduğunu belirten Karasungur, aynı zaman kendisinin de rahatsızlıklarının olduğunu ifade ederek, “ Bir süre önce Bingöl Belediyesine bağlı bir şirkette çalışıyordum. Eşim hastalandı Elazığ’a götürdüm. Geri geldiğimde yetkili müdür; ‘sen işe gelmemişsin’ diye beni işten çıkardı. Zaten benim de sağ ayağımda bir rahatsızlık var. Sürekli ayakta gezemiyorum. Belediyenin işinde çalıştığımda da sürekli ayaktaydım. Bana göre yapabileceğim bir iş olsa çalışırım.” Yardım çağrısında bulundu.
“Kendi eşim de rahatsız ve bakıma muhtaçtır”
Karasungur,” Kendi eşim de rahatsız ve bakıma muhtaçtır. Eşime ambulans çarptı. Ona da ben bakıyorum. Devlet üç ayda bir biraz harçlık veriyor. Düzenli bir maaşım yok. Başka bir gelirim de yok. Bu gördüğünüz yerde kalıyorum. Kendi imkânlarımla yaptım. Burada hayatımızı devam ettiriyoruz.”şeklinde devam etti.
“Vali yardımcısı tapulu bir yer göster, sana ev yapalım”
Kalacak yer için Bingöl Valiliğine gittiğini söyleyen Karasungur, “ Bingöl Valiliğine giderek kalacak yerim yok dedim. Vali yardımcısı ‘bize tapulu bir yer göster. Sana orda ev yapalım.’ Dedi. Ben de tapulu yerim olsa zaten sizi rahatsız etmem. Kendi imkânlarımla ev yaparım. Yaz kış burada kalıyoruz. Çok zor şartlarda yaşamımızı sürdürüyoruz. Bazen hayır sahipleri, yiyecek bir şeyler getirip veriyorlar. Gelen eşyalarla geçim yapmaya çalışıyoruz.”ifadelerine yer verdi.
“Merhamet Eli Gıda Bankası bize yardım ediyor”
Genelde Merhamet Eli Gıda Bankasının kendilerine yardım ettiğini belirten Karasungur, “ Bu dernek geçen gün bize nakdi yardım etti, bugünde bize koli gıda getirdi. Onlar imkânları çerçevesinde bize sahip çıkıyorlar.”şeklinde devam etti.
“Yetiştirme yurdunda kaldığıma dair belge gerekli devlet kurumlarından alamadım”
Daha küçük yaşta yetim kaldığını belirten Karasungur, son olarak, “Daha küçük yaşta yetim kaldım. Ve birçok yerde yetim ve bakıma muhtaç Yetiştirme yurtlarında kaldım. Babamı altı yaşında kaybettim. Bingöl, Kiğı, Muş ve Elazığ gibi yerlerde Yetiştirme yurtlarında kaldım. Yetiştirme yurtlarında kaldığıma dair başvurular yaptım. Üzerinde zaman geçtiğini söyleyen devlet kurumları hep olumsuz cevap verdiler. Yetiştirme yurdunda kaldığıma dair belge gerekli devlet kurumlarından alamadım. Böyle bir şey mi olur. Başvurdum her yerden olumsuz cevap aldım.” İfadelerini kaydetti. (Nihat Kanat-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.