Yanlış politikalar yüzünden bölgede hayvancılık bitme noktasına geldi
Kasaplık canlı hayvan ve et ithalatı nedeniyle bölgedeki hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyleyen HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Celal Gül, ithalat yerine yerli hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini belirtti.
HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Celal Gül, beraberindeki heyetle yaylaları dolaşarak, hayvan besicilerinin sorun ve sıkıntılarını dinledi.
Muş’un Hasköy ilçesinin Altınova beldesine bağlı Gökyazı köyü merasında incelemelerde bulunarak besicilerin sorunlarını dinleyen Gül, besicilerin yaşadığı sorunlarının çözümü için gerekli çalışmaları yürüteceklerini, bölgede hayvancılık ve tarımın yeniden canlanması için azami gayret göstereceklerini ifade etti.
Yaptığı ziyaretin ardından açıklamada bulunan Gül, yanlış politikalar yüzünden bölgede hayvancılığın bitme noktasına geldiğini vurguladı. Gül "Hayvancılık yapan kardeşlerimizi ziyaret ederek sorunlarını dinledik. Gerçek anlamada sıkıntı içerisinde olduklarını gördük. Yem ve saman fiyatının yüksekliği, su ve mera başta olmak üzere, birçok konuda sıkıntılarını dile getirdiler. Sıkıntılar mevcut, coğrafyanın ağır şartlarıyla birlikte son zamanlarda artan kasaplık hayvan ve et ithalatıyla katlandığını dile getiriyorlar." dedi.
"Bölgede hayvancılığın yeniden canlanması için destekler verilmeli"
Bölgede hayvancılığın yeniden canlanması için desteklerin verilmesi gerektiğini dile getiren Gül, "Şu yaylaya baktığınızda binlerce hayvan yetişiyor. Desteklenmesi halinde bu rakamlar daha yükseklere çıkacak. Bölgedeki hayvancılığın gelişmesiyle aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacak. Kırmızı et ihtiyacında, dışa bağımlılıktan kurtulmuş olunacak. Hükümetin piyasadaki et fiyatlarının yükselmesini önlemek adına 500 bin kasaplık canlı hayvan ithal etmeyi gündeme alması doğru bir hamle değildir. Eğer buna çözüm aranmak isteniliyorsa, hayvan ithal etmek yerine, mevcut hayvancılığı destekleyerek bu açık kapatılabilir. Bu kadar meranın olduğu, ekonomisinin hayvancılığa dayalı geniş bir bölgenin olduğu Türkiye’de, dışardan et ve hayvan ithal etmek doğru bir hamle değildir." diye konuştu.
Hayvancılık yapan köylülerden Abdullah Tekin, sorunlarıyla ilgilenmesinden dolayı HÜDA PAR yetkililerine teşekkür ederek, hayvancılığın geçmişe nazaran çok azaldığını, desteklenmemesi halinde bitme noktasına geleceğini belirtti. Tekin, kasaplık canlı hayvan ve et ithal etmek yerine kendilerinin desteklenmesinin ülke ekonomisi için daha iyi olacağını belirterek seslerinin duyurulmasını istedi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.