Yaşama Dair Engel Yok

Yaşama Dair Engel Yok

Bitlis Eren Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve İnşaat Teknolojileri Araştırma Kulübü (İTAK) tarafından "Yaşama Dair Engel Yok" konulu Panel düzenlendi.

BİTLİS -Dünya Engelliler Günü kapsamında, Av. Kadir Köstekçi ve Artık Saklanmak İstemiyorum Bitlis Engelliler Derneği (ASİBED) Başkanı Bayram Tutgaç'ın katılımıyla "Yaşama Dair Engel Yok" konulu panel, Rektörlük Konferans Salonu'nda çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

 

Panelin açılış konuşmasını yapan İTAK Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Nusret Bozkurt; "İnşaat mühendisliğinde veya inşaat tekniklerinde yaşanılan problem engelli düzenlemesi diye bilinen bir şey var. Özellikle mühendis, mimar, teknik çizimci arkadaşlarımızın bu konu ile ilgili projeler yaratıp engelleri ortadan kaldırma çabası içerisinde. Ne yazık ki yapılan engelli düzenlemesi projeleri engelli arkadaşlarımıza zorluk çıkartmak adına yapıldığı gözlemleniyor. İnşaat Mühendisliği Bölümü olarak önümüzdeki proje yarışmasını bu konuyu temel alarak gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" dedi.

 

Panelde bir konuşma yapan Av. Kadir Köstekçi, "Her insan bir engelli adayıdır, başımıza ne zaman nerede ne geleceğini bilemeyiz. Ben Engelli kardeşlerimize engelli demek istemiyorum, engellenen demek istiyorum" dedi. Köstekçi "Engellilerin istihdam edilmesi için çalışmalar yaptık ve bu çalışmalardan sonra bazı kamu kurumlarında güzel gelişmeler yaşandı" dedi.

 

Engelli hakları konusunda konuşma yapan Av. Köstekçi, " İş kanununda özürlülerle ilgili kurumların kontenjanları var. Bu kontenjan yüzde iki, yüzde üç olarak belirtilmiş ama kurumlar yüzde beş, yüzde on alırlarsa hiç kimse bunun anayasaya aykırı olduğunu iddia edemez. Özürlü memur alım sınavı bu sene başladı. Bu sınav sayesinde 9250 kişi işe başladı. Artık 9250 kişi kimseye muhtaç olmadan hayatını devam ettirecek. Türkiye'de engelli haklarını iki başlık altında gösterebiliriz. Bunlardan bir tanesi verilemeyen haklar diğeri de kısmen de olsa verilen haklar. Aslında bu haklar verilmez alınır. Yani bu haklar kişilerin doğuştan sahip olduğu haklardır. Verilmesi temel hizmetlerden birkaç başlık altında bahsetmek istiyorum. Çevresel mimari erişim hakkı. Belediyeler 5752 sayılı kanun hükmünde kararname gereği engellilere uygun düzenlemeleri standartlara uygun olarak yapmak zorundadır. İmar mevzuatına ulaşılabilirlikte fiziksel engellerin kaldırılmasıyla ilgili hükümler eklenmiştir. İmar mevzuatında dört kat ve üzeri binalarda ilgili düzenleme yapılmışsa da bizce tüm binalar için geçerli olmalıdır. Her ne kadar önemli bir adım ise de imar mevzuatında yapılan değişiklik bizce eksiktir. Buna göre kaldırımlar, yaya yolları, binalar özürlülerin kullanabileceğine uygun olarak yapılmak zorundadır.

 

Sosyal ve kültürel açıdan özürlü kardeşlerimizin bazı hakları vardır. Birazda bunlardan bahsetmek istiyorum. Devlet tiyatrolarında oyunları ücretsiz olarak izleyebilmektedirler ayrıca tüm sinemalardan ve özel tiyatrolardan indirimli olarak faydalanabilirler. İletişim alanında sabit hatlar ve mobil hatlardan % 40 oranında indirimli olarak ve Türk Hava Yollarından % 40, Devlet Demir Yollarından % 20 indirimli olarak yararlanabilirler." diyerek sözlerini bitirdi.

 

Sözlerine panele katılan herkese teşekkür ederek başlayan Artık Saklanmak İstemiyorum Bitlis Engelliler Derneği (ASİBED) Başkanı Bayram Tutgaç şöyle devam etti: "Pencereden dışarı bakıyorum yoğun kar yağışı var bu benim için çok şeyin sonu demek ama buradaki sıcak ortamı gördüğümde içimde bir umut doğuyor. Bitlis zor bir şehir. Yaşanması manevi açıdan güzel ama kış mevsiminin olumsuz şartları biz engelliler için çok büyük sorun. 2007 yılında beş altı arkadaşımızla bir araya gelerek Artık Saklanmak İstemiyorum Bitlis Engelliler Derneği'ni kurduk. Sosyal, kültürel ve sportif alanlarda faaliyet göstermekteyiz. Bitlis'te aktif bir dernek olduğumuzu düşünüyorum. Engellilerle birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Bu gün ben engelliyim yarın siz veya ailenizden biri engelli olabilir, bunu hiç unutmamalıyız. Derneğimize kayıtlı 100'e yakın üyemiz var. Bu sayının çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. Maalesef bu insanlar evlerinden çıkmıyorlar. Bizim amacımız bu kardeşlerimizi evlerinden çıkararak topluma adapte etmektir. Hepimize çok büyük görevler düşüyor, bu gün buradaki sıcak ortamı gördükçe bu konudaki inancım daha da arttı."dedi (Şükrü Tontaş-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.