Yaşanan krizler Nar üreticisini de olumsuz etkiledi
Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Tarsus'ta depolarda bekletilen narlar, özellikle Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle ihracat sıkıntısı yaşarken, üreticiler yaşanan krizin bir an önce çözülmesini bekliyor.
Tek başına Türkiye’de nar üretimin yüzde 65’lik kısmını karşılayan Tarsuslu nar üreticileri, hasadı yapılan ve soğuk hava depolarında bekletilen ‘Nar’ın; Rusya ile yaşanan siyasi ve askeri kriz, Irak ve Suriye’deki çatışma ortamı nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşadıklarını söylediler.
Bu yıl Türkiye’de yaklaşık 400 bin tona yakın nar hasadının yapıldığını ve bu narın yaklaşık 250 bin tonun Tarsus üretildiğini belirten Nar İhracatçısı Ali Canatan, bu yıl yaşanan birçok kriz nedeniyle ihracat sıkıntısı yaşadıklarını belirtti.
“Soğuk hava depoları nar ile dolu”
Yaşanan uçak krizinden dolayı Rusya’nın Türkiye mallarına boykot uygulamasıyla, ihracat sıkıntısı yaşadıklarını belirten Canatan, “Bu yıl son bahar döneminde büyük umutlarla hasadını yaptığımız narın, yaşanan krizler nedeniyle ihracatını yapamadık. Şu an soğuk hava depoları nar ile dolu. Güneyimizde Suriye, Irak, Libya gibi ülkelerde yaşanan karışıklık. Yukarımızda Rusya ile olan uçak krizi nedeniyle nar depolarda bekletiliyor. Bizler üreticiler olarak yaşanan bu krizlerin bir an önce son bulmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
Alternatif yollar arayan bazı ihracatçılar elleri boş dönüyor
Yaşan bu krizler nedeniyle birçok ihracatçının alternatif yollar aradığını bazılarının da mecburi olarak iç piyasaya yöneldiğini belirten Canatan, “Yaşan bu krizlerden dolayı depolarda bekletilen narı elden çıkarmak için alternatif yollar arayan bazı ihracatçılar elleri boş dönünce mecburi olarak iç piyasaya yöneldiler. Bu yüzden nar, şu an iç piyasaya oldukça ucuz fiyata girmektedir.” dedi.
Narın şu anda yatak ve bahçe narı diye birinci ve ikinci kalite olarak sebze ve meyve hallerinde piyasaya sürüldüğünü belirten Canatan, son olarak şunları söyledi: “Şu an Mersin Büyükşehir Sebze halinde Bahçe Narı dediğimiz birince kalite narın toptan kilosu 1 TL’ye alıcı bulurken, ikinci kalitesi ise 0,50 kuruşa alıcı buluyor. Yine soğuk hava depolarında olan ve yatak diye ifade ettiğimiz birinci kalite narın toptan kilosu 1,5 TL’ye ikinci kalite narın fiyatı ise 0,75 kuruşa alıcı buluyor. Bu fiyat, pazarda müşterinin karşısında 2 katı olarak çıkıyor.”
Rusya ile yaşanan siyasi kriz nedeniyle Akdeniz Bölgesi’ndeki sera ve narenciye tüccarları zor günlerden geçerken, iç piyasaya sürülen sebze ve meyvelerin fiyatlarında tüketicinin lehine herhangi bir değişiklik olmaması ise dikkat çekiyor. (Abdulhakim Kurt-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.