Yaylacık Camii Özgün Kimliğine Kavuştu

Yaylacık Camii Özgün Kimliğine Kavuştu

Nilüfer Yaylacık köyünde özgün kimliğini korumasına rağmen ilgisizlik nedeniyle harabe haline gelen tarihi camii yapılan restorasyonla 12 yıl aradan sonra ilk günkü ihtişamıyla yeniden ibadete açtı.

BURSA - Kent merkezinde çok sayıda anıtsal eseri gün yüzüne çıkaran Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Yaylacık Köyü'nde özgün kimliğini korumasına rağmen ilgisizlik nedeniyle harabe haline gelen tarihi camiyi 12 yıl aradan sonra ilk günkü ihtişamıyla yeniden ibadete açtı. 200 yıllık tarihi caminin aslına uygun olarak yenilendiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa´nın 80 yıldan 8000 yıla kadar olan tarihini yeniden ayağa kaldırmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

Nilüfer İlçesi´ne bağlı Yaylacık Köyü´nde bulunan tarihi caminin açılışı, cuma namazı sonrasında yapıldı. Açılış nedeniyle düzenlenen törene; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Milletvekilleri İsmet Su, Hakan Çavuşoğlu ve Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, BESOB Başkanı Arif Tak, İl Müftüsü Mahmut Gündüz ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve vatandaşlar katıldı.

İlk Günkü İhtişamına Kavuştu
Büyükşehir Belediyesi´nce yaklaşık 2.5 ay süren restorasyon çalışmaları kapsamında, ´L´ düzeninde yapılmış asma tavana sahip 220 metrekarelik tarihi caminin dökülen sıvaları, çatlakları, döşeme ve tavanları aslına uygun olarak yeniden ele alındı. Çalışmalar, Anıtlar Yüksek Kurulu´nun onayı doğrultusunda, korunması gereken yapılar gözetilerek sürdürüldü. Caminin ağır darbe alan minaresi, tekrar imal edildi. 200 yıllık kitabe de ortaya çıkartılarak, tarihi caminin girişine asıldı. 1800´lü yıllarda yapılan caminin iç ve dış aksamları ile çevresi de restorasyon çerçevesinde yeniden düzenlendi.

Ahşap 4 Camiden Biri
Bursa´nın başta Osmanlı olmak üzere Roma İmparatorluğu ve Bitinya Krallığı´na ait tarihi eserlerle donatıldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, proje sonuçlandıran kadrolar olarak, 80 yıldan 8000 yıla kadar olan tarihi eserleri yeniden hizmete almak için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Hizmet ederken bölge ve parti ayrımı gözetmediklerini, imkanlar çerçevesinde Bursa´nın her köşesine aynı anda ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Başkan Altepe, "Yaylacık Camii´ni de tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması çalışmaları kapsamında ele aldık. Tarihi caminin ibadete açılmasıyla Bursa, tarihi ve kültürel anlamda bir değer daha kazanmış oldu. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma, yetkililere teşekkür ediyorum" dedi.

Başkan Altepe, Bursa´da ahşap esaslı inşa edilen 4 cami bulunduğunu hatırlatarak, Keles´in Kemaliye-Osmangazi´nin Doğancı Köyü ve İznik´in Elmalı camileriyle birlikte Yaylacık Camii´nin de bu kapsama dahil olduğunu vurguladı.

AK Parti Milletvekilleri İsmet Su, Hakan Çavuşoğlu ve Mustafa Kemal Şerbetçioğlu da tarihi caminin yeniden hizmete alınması nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´ye teşekkür etti. Konuşmalarında Ramazan ayının önemine ve yapılan çalışmalara değinen milletvekilleri Yaylacık Camii´nin; AK Parti iktidarına mensup yöneticilerin hissiyatını ortaya koyan önemli bir eser olduğuna değindi.

Konuşmaların ardından tarihi caminin açılışı, Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz´ün yaptığı dua ile yapıldı. Açılışın ardından Yaylacık Köyü´ne mensup gençler, Başkan Altepe ve milletvekillerine yapılan hizmetler nedeniyle birer çiçek takdim etti. Başkan Altepe, açılışın ardından köy sakinleriyle sohbet etti. (Fethullah Özsoy-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.