Yem Fiyatları Hayvancılığı Bitiriyor

Yem Fiyatları Hayvancılığı Bitiriyor

Muş'ta elde kalan kurbanlık hayvanlar cep yakıyor. Yem fiyatları nedeniyle hayvancılık yapamaz duruma geldiklerini belirten besiciler, iflasın eşiğine geldi.

MUŞ - Muş'un Kızılağaç beldesinde yaşayan Kemal ve Kerem Gündüz kardeşler, yaşadıkları mağduriyeti İlke Haber Ajansı'na anlattı. Çok zor durumda olduklarını ve çok zor günler geçirdiklerini dile getiren Gündüz kardeşler, yem fiyatları nedeniyle ellerindeki hayvanlara bakamaz duruma geldiklerini söyledi.

 

''Hayvanlarımız Şu An Sermayeden Yiyor''
Şu an yirmi tane büyükbaş hayvanın olduğunu ve bunlardan sadece bir tanesini satabildiğini söyleyen Kemal Gündüz, hayvan fiyatları düştüğü için hayvanlarını satamadıklarını belirterek, süre uzadıkça zararlarının daha da fazla olacağını ifade etti.

 

Gündüz, besici olarak yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı: "Ben bu hayvanları aldığımda iki yaşındaydılar hayvanlar bir seneden beri elimde ve altı aydan beridir besiye almışım. Şimdiye kadar her bir hayvana yaklaşık bin 200 kilo yem yedirdim. Ortalama olarak her hayvana günde sekiz ila sekiz buçuk kilo yem veriyoruz. Hayvanlara verdiğimiz samanı da Diyarbakır'dan alıyoruz. Bu da ayrıca bir yük. Şu an hayvanlarımız sermayeden yiyorlar.'

 

''Mehdi Bey Gitsin Hayvan İthal Etsin, Bize Bir Şey Olmaz''
Devlet dahil, hiç kimsenin kendilerine yardımcı olmadığını dile getiren Kemal Gündüz, ''Birkaç kurum dışında Türkiye'deki bütün et kurumlarına başvurduk fakat hiç kimseden olumlu bir cevap alamadık. Kimisi telefona bakmıyor, kimisi de almıyoruz diyor ve böylece bütün kapılar yüzümüze kapatılıyor. Bizim güvenebildiğimiz bir tek Et Balık Kurumu kaldı o da bize sıra vermiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz'' ifadeleriyle yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

 

Hayvan ithalinden dolayı Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'e de tepkisini dile getiren Gündüz; ''Mehdi bey gitsin Avusturya'dan, Uruguay'dan, Amerika'dan hayvan ithal edip getirsin, getirip kombinelerde kestirsin, piyasada sattırsın. Biz de vatandaş olarak böyle mağdur olalım bir şey olmaz!'' ifadelerini kullandı.

 

''Hayvanlarımın Günlük Maliyeti 350 TL''
Çok zor durumda olduklarını söyleyen Kerem Gündüz ise, sıkıntılarını şöyle dile getirdi:' 'Benim şu an ahırımda otuz üç tane büyükbaş hayvanım var. Bunları beş-altı aydan beridir besliyorum. Yem saman ve arpa çok pahalı olduğu için hayvanların bu gibi ihtiyaçlarını karşılamakta çok zorlanıyorum. Hayvanlarımın bana günlük olarak maliyeti üç yüz elli TL. Bu günlük maliyetten her gün yüz elli TL zarar ediyoruz anlamına geliyor. Kurbanda hiç bir hayvanımı satamadım ve şu an perişan durumdayım. Hayvanlarımı kesime götürmek istiyorum fakat bize çok uzun süre veriyorlar bu yüzden biz de mağdur oluyoruz'' dedi.

 

''Bizi Bu Hayvanlardan Kurtarın''
Hayvanlarını köyün dışında, arazide yaptığı bir ahırda besleyen Gündüz, Muş'un olumsuz hava şartlarına dikkati çekerek,''Bizim memleketin hava şartlarını biliyorsunuz çok zordur. Bizim durumumuzu da görüyorsunuz. Eğer biraz daha kar yağarsa bu hayvanların buradan çıkması oldukça zorlaşacaktır'' dedi.

 

Devlet yetkililerine seslenen Gündüz, ''Zaten sermayemiz gitti en azından daha fazla zarar etmememiz için bu hayvanları alın ve bizi bu hayvanlardan kurtarın" çağrısında bulundu.

 

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'in, mevsimin kurak geçmesi sebebiyle kendilerine (besicilere) saman ve yem yardımı yapılacağını söylediğini fakat verdiği sözün arkasında durmadığını dile getiren Gündüz, hayvanları on beş gün içinde satamazsa ahırın kapısını kapatacağını söyledi.

 

Sadece Kızılağaç beldesinde kendi durumlarında dokuz besicinin olduğunu söyleyen Gündüz, yetkili kurum ve kuruluşlardan acil yardım talebinde bulundu. (M.Şirin Çağlayan/ İnan Sur - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.