Yerel gazeteler için yeni teşvik geliyor
Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürü Yahya Öylek, gazetelerde özel haber sayısının attırılması için yakın zamanda mevzuat değişikliği yapılmasının planladığını söyledi.
VAN - Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürü Yahya Öylek, her gün gazetesinde 10 özel haber çıkan gazete ile sadece bülten haberleri ve ajans haberiyle çıkan gazetenin aynı ilan almasının doğru olmadığını düşündüklerini söyledi. Öylek, “Genel Müdürlüğümüz özel haberi teşvik edecek düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Son kararı genel kurul üyelerimiz verecek. Böyle olduğu zaman özel haber yapmaya teşvik eder. Gazeteye kaliteyi getirdiği gibi, özel reklam potansiyelini de artırır.” ifadelerini kullandı.
Öylek, Van’da sadece Saray ve Çatak’ta yerel gazetelerin olmadığını belirterek, diğer bütün ilçelerde yerel gazetelerin olduğunu belirterek, ilçelerde biri bekleme süresinde olmak üzere 12 tane yerel gazetenin çıktığını söyledi.
Yerel basının güçlü olması gerektiğini söyleyen Öylek, Amerika ve Avrupa’nın birçok gelişmiş ülkesinde yerel basına farklı şekilde desteklerde bulunulduğunu belirtti. Öylek Türkiye’deki gazetelerin ise Basın İlan Kurumu tarafından desteklendiğini ifade etti.
Van’daki gazetelerin istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Öylek, gazetelerin istenilen düzeye gelmesi için belli aşamaya geldiklerini ve gazeteler için iş birliği ve eğitimler düzenlediklerini açıkladı.
“Van’daki ilçeler Basın İlan Kurumu’na bağlandı”
Yeni büyükşehir yasasıyla Van’daki ilçelerin şubelerine bağlandığını söyleyen Öylek, “Basın İlan Kurumu 1961 yılında kurulan kamunun reklam ve ilanlarına aracılık eden bir kurumdur. Türkiye’de bir kaç büyükşehir dışında yaygınlaşmamış bir kurumdur. Genel Müdürümüz Mehmet Atalay ile genel kurul üyeliği desteğiyle Anadolu’ya yayıldı. Halen 36 ilde şubemiz var. Şubemizin olmadığı illerde resmi ilanlara valilikler aracılık ediyor. Kurumuzun bütün illerde faaliyetini yerine getirmesi için mecliste bekleyen bir yasa taslağı var. Yasanın onaylanması sonucu şubemiz olmayan illerde temsilciliklerimiz açılacak. Şubemiz Nisan 2011 kuruldu. Yeni büyükşehir yasasıyla 'Büyükşehir sınırı il sınırından hareketle' yapılan mevzuat değişikliğiyle ilimize bağlı ilçeler görev alanımıza girdi. Sadece Saray ve Çatak ilçelerimizde gazetelerimiz yok. Diğer bütün ilçelerimizde gazetemiz var. İlçelerimizde bizden halen resmi ilan hakkı bulunan 11 gazete bulunuyor. Bir gazetemiz de bekleme süresinde bulunuyor." dedi.
“Artık gazeteleri kurumlarla karşı karşıya getirmiyoruz”
Yerel basınını o kentin sesi olduğu için güçlü olması gerektiğini söyleyen Öylek, “Amerika’da ve Avrupa’nın birçok gelişmiş ülkesinde yerel basına faklı şekilde destekler bulunuluyor. Türkiye’de ise bu destekler resmi ilan üzerinde yapılıyor. Basın İlan Kurumu olarak bizlerde gazetelerimizden bazı şeyler istiyoruz. Birincisi halkı bilgilendirilmesidir. Gazetelerin hepsinin birbirine benzemesi birbirinin fotokopisi gibi olmamalıdır. Temel olan halkın bilgilendirilmesi noktasında gazetelerin bu vazifelerini yapmasını istiyoruz. Van’daki gazetelerimizde de belli bir aşamaya geldik. Ama istediğimiz düzeyde değiliz. Kalifiye eleman sıkıntısı var. Gazetelerimiz iş birliği ile eğitimler planlıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem içinde bu işi yapacağız. Gazetecilikten gelen bir olarak şunu önemsiyorum; daha önce valilikler aracılık ederken valilik resmi ilanların dağıtımını ve denetlemesini yapıyordu. İlanı yayınlayan gazete faturasını keserek kamu kurumuna giderdi. Bazen ilan tahsilatlarında sıkıtılar olabiliyordu. Şubemizin bulunduğu yerlerde gazeteler artık bir gün faturasının ödenmesi, başka gün bir haber için bir kamu kurumunun kapısına gitmiyor. Her türlü tahsilat ve ödemeyi biz yapıyoruz. Bu durum yerel gazetelerimiz için çok önemli olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.
“Şantaj ve tehdit gazeteciliğini istemiyoruz”
Mevcut ilçelerdeki yerel gazetelerin çok sıkıntılar çektiğini belirten Öylek, “BİK olarak istiyoruz ki gazetelerimiz gazeteci arkadaşlarımız sadece haberlerini yapsınlar. BİK olarak şantaj ve tehdit gazeteciliğine son diyoruz. Her hangi bir kişi veya kurum şantaj ve tehditte uğradığını ve basın meslek ilkeleri hiçe sayılarak hakkında asılsız haberle iftiraya uğradığını resmi olarak başvurursa, Genel Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan komisyon tarafında şikâyetler incelemeye alınıyor. Başvuru haklı bulunması halinde bu gazete hakkında yaptırım uygulanmaktadır. Van’da şimdiye kadar bize basın ahlak ilkleri kapsamında bir başvuru olmaması sevindiricidir. Görev alanımıza giren ilçelerde 1’i bekleme süresinde olmak üzere kurumuzdan resmi ilan hakkı bulunan 12 gazete var. Ekonomik olarak çok iyi olmadıklarını söylemek gerekir. Personel olarak zaten zayıflar. Elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Kalitelerini artırmalarını sağlamalarını istiyoruz. Bu da özel reklam geliri demektir” ifadelerini kullandı.
“İlçe gazetelerinin durumları farklı”
Öylek, ilan çıkmadığı için ilçe gazetelerinde sıkıntıların olduğunu söyleyerek, “Bu gazetelerin Basın İlan Kurumu’na bağlanmasıyla biraz daha ciddiyet gelecek. İlçelerdeki gazetelerin Kurumumuza bağlanması konusunda herhangi bir şikayet duymadık. Büyükşehirde ki gazetelere uygulanan kriterlerle ilçelerde ki gazetelerin kriterleri aynı değil. İlçelerdeki gazetelerin kriterleri daha farklı. Yani ilçelerdeki gazetelerin hem ebatları hem de personel durumları çok farklı. Çünkü ilanları da az. İkincisi hitap ettikleri kesim az. Özalp veya Çaldıran’daki bir gazete ile Van’da çıkan bir gazeteyi aynı kefeye koyamayız, konmamalı. Erciş’teki 4 gazete dışındaki diğer ilçelerdeki gazeteler haftada 2 gün çıkıyor. Bunların personel ve sayfa sayılar daha az oluyor. Van’da 2013 yılında gazetelere dağıtılan resmi ilan tutarı son 4 veya 5 yılın en büyük rakamı oldu. Resmi ilan gelirleri artıkça gazetelerinde kalitesinin artmasına sebep oluyor. Biz gazetelerin resmi ilan gelirleriyle yetinmemeleri gerektiğini düşünüyoruz. İstiyoruz ki gazetelerimizin özel haberleriyle, sayfa sayılarıyla, mizanpajıyla kaliteli bir gazete olarak özel reklam gelirlerini artırsınlar. Sadece resmi ilan alarak gazete çıkarmanın mümkün olmayacaktır. Bu durum sadece Van için geçerli değildir” dedi.
“Bir yatırım yapılmadan gelir elde edilmez”
Artık kurumların gönderdiği haberler veya bir haber ajansının bülteni gibi gazetelerin çıkmasını istemediklerini söyleyen Öylek, “Bir yatırım yapmadan, bir gelir elde edemezsiniz. Gazete için yatırım dediğimiz, personel yatırımı, muhabir yatırımıdır. Muhabir çalıştırmadan gazete çıkaramazsınız. Ajans haberleriyle çıkardığınız gazetenin bir itibarı olmaz. Her gün gazetelerimizin birkaç özel haberle çıkmasını arzu ediyorum. Sabahları gazeteleri incelediğim vakit, özellikle manşetinde özel haber gördüğüm gazeteyle övünüyorum. Çünkü her gazete üç tane özel haber yaparsa altı gazete toplam 18 haber yapar. 18 farklı haber olur. Buda Van basınına kaliteyi ve rekabeti getirir. Genel Müdürlüğümüz ve Genel Kurulumuz gazetelerde özel haber sayısını artırmak için yakın zamanda mevzuat değişikliği planlıyor. Doğrusu her gün gazetesinde 10 özel haber çıkan gazete ile sadece bülten haberleri ve ajans haberiyle çıkan gazetenin aynı ilan almasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Genel Müdürlüğümüz özel haberi teşvik edecek düzenlemeler üzerinde çalışıyor, son kararı genel kurul üyelerimiz verecek. Böyle olduğu zaman özel haber yapmaya teşvik eder. Gazeteye kaliteyi getirdiği gibi, özel reklam potansiyelini de artırır.” ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın, Hacı Yılmaz - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.